ריאיון"הקונספציה של ההסברה הישראלית כשלה"
ריאיון
"הקונספציה של ההסברה הישראלית כשלה"
"חשבנו שאם נספר מה שקורה, אנשים יגלו הבנה לצד שלנו. נכשלנו מאחר שלא כולם מעוניינים באמת או בעובדות". למרות זאת, המומחית לאירופה ד"ר אסתר לופטין מדגישה כי התמיכה בישראל בעולם ובאירופה בפרט דווקא עולה
ד"ר אסתר לופטין, מומחית לאירופה מאוניברסיטת תל אביב, אנחנו רואים עכשיו הפגנות גדולות וסוערות נגד ישראל באירופה וגם בארה״ב. את עוקבת אחרי המגמות באירופה שנים ארוכות. דעת הקהל במדינות מפתח ביבשת נגדנו?
״כשרואים את ההפגנות הסוערות של פרו־פלסטינים ותומכי טרור למיניהם ברחבי העולם, לרבות אלה שקוראים ׳גז ליהודים׳ ו’מוות ליהודים’, לרגע נדמה שרוב האנשים בעולם נגדנו. בפועל, לא כך הם פני הדברים. לאחרונה התפרסמו שני סקרים חשובים שהראו שהתמיכה בישראל רק הולכת ועולה. כך, למשל, סקר שהתפרסם לפני כשבועיים בארה״ב הראה ש־48% מהאמריקאים תומכים בישראל ורק 10% תומכים בפלסטינים. בסקר שהתפרסם בבריטניה, 21% מזדהים עם ישראל ו־17% עם הפלסטינים. מה שמעניין זה ש־29% תומכים בשני הצדדים באותה מידה, והיתר — 33% — השיבו שאינם יודעים במי לתמוך״.
בניגוד אולי לסבבים קודמים, רואים תמיכה עצומה של ראשי מדינות.
״אנחנו רואים תמיכה מאוד מרגשת של מנהיגי אירופה השונים שבאו גם לבקר בישראל, כמו ראשת ממשלת איטליה ג׳ורג׳יה מלוני, קנצלר גרמניה אולף שולץ, ראש ממשלת בריטניה רישי סונאק ונשיא צרפת עמנואל מקרון. הם יצאו גם בהצהרה משותפת לצד ארצות הברית וגינו את המתקפה הרצחנית והברברית של חמאס נגד ישראל. שולץ אף הצהיר בבונדסטאג ב־19 באוקטובר כי 'אין מקום לאנטישמיות בגרמניה' וכי גרמניה לא תאפשר לקיים הפגנות שבהן יש איום פוטנציאלי לציבור או ממד אנטישמי. חלק גדול מאוד מההפגנות שאנחנו רואים בברלין, בייחוד באזור נויקלן (שבו גרים מוסלמים רבים), הן בעצם לא חוקיות, הבעיה היא שלא תמיד המשטרה מצליחה לפזר אותן״.
יש ציבור גדול מאוד במדינות האלו שהיגר ממדינות שהנטייה בהן פחות להיות בצד של ישראל. פוליטיקאים לא אמורים דווקא להיזהר בהצהרות כאלו כי הם מאבדים בוחרים פוטנציאליים?
״אנחנו יודעים שהמיעוט המוסלמי באירופה נוטה להצביע עבור מפלגות שמאל. צריך לזכור שמפלגות הימין והימין הקיצוני הרבה יותר ביקורתיות מאשר מפלגות שמאל כלפי הגירה מוסלמית לאירופה והן לרוב מביעות יותר תמיכה כלפי ישראל. שולץ אומנם מייצג את המפלגה הסוציאליסטית — מפלגת שמאל מרכז, בדומה למקרון — אך הוא רואה את עצמו עדיין מחויב למדינת ישראל ומבחינתו גרמניה חייבת להגן על הקהילה היהודית שלה. לגרמנים חשוב להראות לעולם שיש בגרמניה קהילה יהודית פורחת ומשגשגת״.
ראינו גם הצהרה חזקה של הפרלמנט האירופי, שהצביע לפני כשבועיים בעד הצעה שמגנה את המתקפה הרצחנית של חמאס ומכירה בזכותה של ישראל להגן על עצמה. חברי הפרלמנט קראו לשחרר את כל החטופים השוהים ברצועת עזה. ההצעה עברה ברוב של 500 תומכים מול 21 מתנגדים.
״התמיכה בישראל לא מקרית. אירופה משנה את פניה בשנים האחרונות. הימין הקיצוני הולך ומתחזק. לא מפני שהאירופים הם גזענים וקסנופובים, אף על פי שיש גם כאלה. זה בגלל החשש לצביון ולזהות של מדינת הלאום. סקרים שנערכו בשנים האחרונות הראו שכ־69% מהמצביעים של הימין הקיצוני בגרמניה טוענים שהם מצביעים ל'אלטרנטיבה לגרמניה' בגלל מדיניות ההגירה הליברלית של גרמניה. רבים מרגישים שהליך האינטגרציה של המהגרים נכשל. גם אנגלה מרקל, קנצלרית גרמניה לשעבר, טענה בזמנו ש׳רב־התרבותיות לא הצליחה׳. ב־20 השנים האחרונות אירופה חווה לא מעט פיגועי טרור. זה יוצר תחושה שהמהגרים ממוצא מוסלמי והפליטים לא רק מהווים נטל כלכלי אלא מהווים סכנה לביטחון האישי״.
זאת לא מגמה שהשורשים שלה הם גזענות? יש מי שיגיד שבהמשך אותם אנשים גם לא יהיו מרוצים מהנוכחות של היהודים.
״ראינו בבחירות האחרונות בצרפת שכמעט חצי מהציבור - 41.5% - תמכו במועמדת הימין הקיצונית מארין לה פן. גם בשבדיה אנחנו רואים שהמפלגה השלישית בגודלה היא מפלגת הימין הקיצוני שקיבלה 17% מהקולות בבחירות. חלקים רבים בציבור האירופי מאוכזבים ממדיניות ההגירה של אירופה ודורשים מההנהגה המקומית לאמץ מדיניות נוקשה יותר ולא לאפשר מעבר של מיליוני פליטים ומהגרים (בייחוד ממדינות מוסלמיות) לאירופה.
״בעבר מפלגות הימין הקיצוני נטו להיות אנטישמיות. אביה של לה פן הוא אנטישמי מוצהר. אולם בשני העשורים האחרונים הימין הקיצוני עבר מהפך. מבחינתו האויב הגדול של אירופה אינו העם היהודי אלא האסלאם ובייחוד האסלאם הרדיקלי. לכן מנהיגי הימין והימין הקיצוני החליטו להתייצב לצד ישראל ולתמוך בה. הם רואים בהגירה האסלאמית לאירופה כזו שמסכנת את קיומה של מדינת הלאום והתרבות הגרמנית, הצרפתית, האיטלקית ועוד. במקביל הם רואים בנוכחותם של יהודים באירופה נכס שחשוב לשמר, ולכן הם מדגישים כל הזמן את המחויבות המוסרית של אירופה להגן על היהודים החיים בקרבה. יש גם שינוי בהצבעה היהודית באירופה. יהודים נטו להצביע כמעט באופן אוטומטי למפלגות שמאל כי הן היו פחות אנטישמיות, ובשנים האחרונות אנו רואים שלא מעט מצביעים עבור מפלגות ימין ואפילו ימין קיצוני (בייחוד באוסטריה, צרפת והולנד) מאחר שרוב גילויי האנטישמיות באירופה מגיעים מהשמאל הרדיקלי ומחוגים אסלאמיסטיים״.
אז כשהאירופים מגלים עכשיו תמיכה חזקה בישראל, הם פחות מסתכלים עלינו ויותר חושבים על מה שיכול לקרות אצלם בבית.
״בהחלט. האירופים גילו הבנה לטרור לאורך שנים, אבל מהרגע שהפיגועים הגיעו לאדמתם, הם התחילו לשאול את עצמם שאלות. מדוע יש תנועות שריעה בצרפת, בלגיה ובריטניה ומדוע התנועות האלו שואפות להפוך את המדינות שלנו למדינות הלכה מוסלמיות. כבר לפני כמה שנים בסקר שנערך בצרפת ניכר כי 33% מהמוסלמים תומכים בהפיכתה של צרפת למדינת שריעה, בבריטניה נראה כי 25% מהמוסלמים הבריטים תומכים במדינת הלכה מוסלמית. לפיכך כשראש עיריית ניו יורק אומר ׳המאבק שלכם בישראל הוא המאבק שלנו׳, אירופים רבים יכולים להזדהות עם זה״.
באירופה רגישים יותר לחופש ביטוי מאשר בישראל.
"האירופים מאוד רגישים לחופש הביטוי וזכויות הפרט. יש חקיקה נוקשה כנגד מכחישי שואה, וחלקים רבים בציבור מצפים שתהיה חקיקה דומה נגד פעילי אסלאם רדיקלי ותומכי טרור".
אנחנו שומעים לא מעט טענות כלפי ההסברה הישראלית.גם את חושבת שהמגמות באירופה לא קשורות למה שישראל תגיד?
״הבעיה בהסברה הישראלית היא שחשבנו שאם נספר את מה שקורה, אנשים יבינו אותנו ויגלו הבנה לצד שלנו, או יבינו שזה לא שחור ולבן, אלא שזה הרבה יותר מורכב. לצערי נכשלנו מאחר שאנשים לא תמיד מעוניינים לשמוע את הצד שלך, גם אם מראים להם את האמת ומספקים להם עובדות. כשנשאלה אחת המפגינות בהפגנה של פרו־פלסטינים בניו יורק לפני כשבועיים מה היא חושבת על כך שנשים נאנסו ונערפו ראשי תינוקות, היא טענה שזה פייק ניוז. זה הזוי לחלוטין אבל זו המציאות. לכן, עד כמה שזה נורא, ישראל היתה צריכה להשאיר את הגופות בשטח ובאותו יום לקרוא לעיתונאים מרחבי העולם על מנת שיתעדו את הרצח הברברי והנתעב הזה. זה מה שעשוי לזעזע את האנשים — הברוטליות והאכזריות.
״לא רק הקונספציה הצבאית כשלה, אלא גם זו של ההסברה. מה שהכי אפקטיבי במצב הנוכחי זה לפגוע בתומכי טרור בכיס ובאפשרויות התעסוקה שלהם. אנחנו רואים בשבועיים האחרונים שזה הדבר היחיד שעוזר. ביל אקמן, מיליארדר יהודי ומנהל קרן הון גידור ניו־יורקית, שתרם מיליונים לאוניברסיטת הרווארד, הודיע לאחרונה שלא יתרום לה שוב. במקביל הוא קרא להרווארד לפרסם שמות של סטודנטים שחתמו על מכתב שהאשים את ישראל במתקפה. הוא הצהיר שפרסום השמות יאפשר לו ולחברים שלו, מנכ"לים של חברות רבות, להימנע מלהעסיק אותם בעתיד. התורמים הגדולים ביותר לאוניברסיטאות המובילות הם יהודים, כשהם יפסיקו לתרום תהיה לכך השפעה אדירה על האוניברסיטאות ועל הסטודנטים״.
ד"ר אסתר לופטין (51)
תפקיד: מומחית לאירופה במחלקה לשפות זרות באוניברסיטת תל אביב; חברת הפורום הליברלי של קרן פרידריך נאומן
השכלה: תואר שלישי במדע המדינה ויחסים בינלאומיים עם התמחות בלימודי אירופה ומוסדות האיחוד האירופי
תפקידים קודמים: ראש המרכז ללימודי אירופה באוניברסיטת רייכמן, חברת דירקטוריון בקרן העתיד גרמניה־ישראל, משקיפה מטעם משרד החוץ הגרמני בבחירות הכלליות בגרמניה ב־2017