סגור

פרשנות
תע"א צריכה לקבל כלים להתחרות

יש היגיון בשחרור תע"א ממגבלות השכר של המגזר הממשלתי אבל אין להיענות לכל דרישות העובדים

רשימת דרישות נכבדה הציב ועד עובדי התעשייה האווירית למדינה כדי להגיע להסכם חדש, ובתכל'ס להנפקה. למרות שהסכם כזה אינו תנאי למהלך – ועדת השרים חייבה את האוצר רק להידבר עם העובדים – ספק אם יגיעו משקיעים רציניים לחברה ממשלתית עם הסכמי שכר חורגים, שלא הוסדרו מראש.
לא כל דרישות הוועד מוגזמות. יש הרבה היגיון בשחרור החברה ממגבלות השכר הנוקשות של המגזר הממשלתי, שכבר מזמן לא מתאימות לשוק עבודה מודרני, בטח שלא לחברה שאלפים מעובדיה הם הייטקיסטים לכל דבר – גם אם הם מפתחים אלגוריתמים לטילים וללוויינים – ולכן גם מצפים לתנאי שכר בהתאם.
1 צפייה בגלריה
עמיר פרץ על רקע מטה התעשייה האווירית ב לוד
עמיר פרץ על רקע מטה התעשייה האווירית ב לוד
עמיר פרץ על רקע מטה התעשייה האווירית בלוד
(צילום: אבי מועלם, אלכס קולומויסקי)
מי שרוצה לשלב עבודה מתגמלת עם תרומה לביטחון המדינה יכול ללכת לעבוד באלביט או באחת משלל חברות הסייבר ולזכות לתגמול שחברה בבעלות פרטית יכולה להעניק. לכן גם צריך לאפשר להנהלה גמישות מספקת לאחר ההנפקה, וחבל ארוך מצד הממונה על השכר. לא מדובר בהסרה מוחלטת של פיקוח על השכר, אלא בבניית מנגנון שכר חכם, שיאפשר להנהלה לנהל ולא לעסוק בתחמון של מנגנון השכר המיושן באמצעות הענקת דרגות פיקטיביות.
לעומת זאת, הדרישה לביטול המגבלות על העסקת בני משפחה היא ההיפך הגמור. שחרור הרסן ממגבלה כזאת רק ינוון את החברה ויהפוך את הקרבה המשפחתית לקריטריון לקבלה לעבודה שיחליף קריטריון של כישורים. לא סתם כאשר המגבלה נכנסה לתוקף לפני שבע שנים היו 15% מעובדי החברה קרובי משפחה. העובדה שזה היה שליש מהשיעור של בני משפחה מקרב העובדים בנמל אשדוד (שעמד על 42%) היא נחמה קטנה מאוד. האם זהו שיעור בני המשפחה מקרב העובדים בגוגל, צ'ק פוינט או אלביט? אם לעובדים יש ילדים מוכשרים באמת הם יצליחו גם במקומות עבודה אחרים. צריך לתת סיכוי שווה גם לאחרים לעבוד בחברה. יו"ר הוועד יאיר כץ, בעצמו דור שני בחברה ובנו של ח"כ חיים כץ ששימש גם הוא כיו"ר הוועד, יודע זאת.
גם הדרישה לבונוס של 100 אלף שקל במסגרת ההנפקה מופרכת. הגיוני לשתף את העובדים בהכנסות מהמהלך, אולם לשתף זה לא להעניק להם מחצית מהן. אין תקדים לבונוס כזה, וגם אין סיבה.
מדובר במבחן ראשון ליו"ר החדש עמיר פרץ. כשנפסל על ידי ועדת גילאור בשל היעדר ניסיון עסקי, טען שניהול ההסתדרות מהווה ניסיון מספק. כיו"ר הוא יהיה חתום על התוצאות העסקיות של התעשייה האווירית, לא על הישגי הוועד במשא ומתן. הגיע הזמן שיביע עמדה פומבית בנושא.