סגור

פי שלושה מ-2022: קרן העושר חצתה את רף מיליארד הדולר

נכון לסוף יוני היקף הנכסים בקרן עמד על 1.013 מיליארד דולר, לעומת 342 מיליון דולר במחצית השנה שעברה. הקרן הוקמה בעקבות המלצות ועדת ששינסקי. נכון להיום רק מאגר תמר הגיע לרף הרווחיות והחל לשלם לקרן

קרן העושר הישראלית חצתה את השווי של מיליארד דולר – כך שהיקף הנכסים בקרן נכון לסוף יוני עמדו על 1.013 מיליארד דולר – כמעט פי שלושה מהשווי הקרן במחצית שנת 2022, שעמד על 342 מיליון דולר. סכום התקבולים שקיבלה הקרן במחצית הראשונה של השנה עמדו על 366 מיליון דולר, ולמדינה הוקצה סכום של 33.5 מיליון דולר, שאותו בחרה הממשלה להשקיע בהקמת מבנים לתנועות נוער ובתמיכה במוסדות לבריאות הנפש.
162 מיליון דולר מכספי הקרן, כ-16%, מוחזקים כמזומן או בהשקעות קצרות מועד. 32% מכספי הקרן מושקעים בתעודות סל על מניות בארה"ב (327.6 מיליון דולר), 15% מושקעים בתעודות סל על מניות מחוץ לארה"ב (154.5 מיליון דולר). יתרת הסכום, 369 מיליון דולר, מושקעים באגרות חוב תאגידיות בארה"ב ובאירופה.
ההחלטה על הקמת קרן העושר הגיעה בעקבות גילויי מאגרי הגז בחופי ישראל בתחילת העשור הקודם, והצורך לעדכן את מדיניות מיסוי הגז הטבעי והנפט בישראל – שלא עודכנו משנות ה-50. הקרן הוקמה לאחר המלצות ועדת ששינסקי, שאותה מינו שר האנרגיה דאז יובל שטייניץ וראש הממשלה בנימין נתניהו. בראשות הוועדה עמד פרופ' איתן ששינסקי.
על פי הוועדה, לאחר שהכנסותיו של מאגר גז מגיעות לרמה של פי 1.5 מההשקעה בו, יחלו השותפות בו לשלם לקרן. זאת בנוסף לתמלוגים על שימוש במשאבי טבע ישראליים בשיעור של 12.5% מההכנסות ומס חברות. נכון להיום, מאגר הגז תמר שהחל לפעול ב-2013 הוא היחיד שחצה את רף הרווחיות והחל בתשלומים לקרן. הקרן החלה לפעול בקיץ 2022, אז חצתה הקרן את רף מיליארד השקלים שהיה התנאי להפעלתה.