מחיר הגז ליצוא גבוה ב-60% מהשוק המקומי, וזה עלול להשפיע על המחיר בארץ
מחיר הגז ליצוא גבוה ב-60% מהשוק המקומי, וזה עלול להשפיע על המחיר בארץ
כך מעריכים בסקירה של מרכז המחקר והמידע של הכנסת, שנכתבה לקראת דיון שיתקיים מחר בוועדת הכלכלה. התייקרות של 1% בעלות הגז הטבעי תוביל לעלייה של 0.24% בתעריף החשמל לצרכן. עוד נכתב כי יתרות הגז המובטחות לשוק המקומי לא בהכרח יספיקו עד שנת 2045
אומדן של מרכז המחקר של הכנסת מעריך כי מחיר הגז הטבעי ליצוא גבוה ב-59% מהמחיר בשוק המקומי. לדברי החוקרים, מחיר הייצוא המשמעותי עלול להשפיע גם על המחירים בשוק המקומי, לפחות בחוזי אספקת גז חדשים. עוד נכתב כי יתרות הגז המובטחות לשוק המקומי לא בהכרח יספיקו עד שנת 2045.
האומדן נכתב לקראת דיון שיתקיים מחר בוועדת הכלכלה של הכנסת בראשות דוד ביטן. על אף שבשנתיים האחרונות ירד מחיר הגז הטבעי, שנבעה בין היתר עם הכניסה של אנרג'יאן לשוק באוקטובר 2022, לא בטוח שהמצב יישאר כך בעתיד. על פי האומדן של מרכז המחקר, עלייה של 1% בעלות הגז הטבעי תוביל להתייקרות של 0.24% בתעריף החשמל הסופי לצרכן. עם זאת מציינים בדו"ח כי חוזי הגז הטבעי הם למספר שנים, ולכן עליות במחיר בשוק המקומי ישפיעו בעיקר על חוזים עתידיים.
בישראל, שצרכה ב-2023 כמות של 12-13 BCM, פועלים היום שלושה מאגרי גז: לוויתן (600 BCM), תמר (300 BCM) וכריש (100 BCM), כששני המאגרים הגדולים מתופעלים על ידי ענקית האנרגיה האמריקאית שברון. בכך, ולמרות שהגז הטבעי משמש לייצור כ-70% מהחשמל בישראל, מדובר בשוק לא תחרותי, שכן שברון היא זו שמפעילה את הפקת הגז בשני המאגרים הגדולים. לפי מצגת שפירסם משרד האנרגיה, 89% מרזרבות הגז הטבעי (תמר ולוויתן) מופעלות על ידי שברון.
לפי הנתונים של משרד האנרגיה, הריכוזיות בישראל גבוהה במיוחד ביחס למדינות מערביות, ובשוק הגז יש "הטיה מונופוליסטית". בדוח של מרכז המחקר מציינים את פער המחירים בין השוק המקומי לייצוא כגורם שעלול להוביל להתייקרות של מחירי הגז הטבעי בארץ, ומציינים מקרים שונים כמו ייצוא אורז מהודו שייקר את המחירים בשוק המקומי.
על חברות הגז מוטלת מגבלה על הכמות שיוכלו לייצא, כשהמטרה היא להבטיח את המשך אספקת הגז הטבעי לשוק המקומי, אלא שנקודה משמעותית נוספת בדוח היא שלא בטוח שאלו יספיקו. נכון להיום לשוק המקומי מיועדות יתרות גז של 453 BCM, כאשר כמות הצריכה בפועל תושפע באופן משמעותי מקצב הכניסה של אנרגיות מתחדשות לשוק.
אם עד שנת 2050 שוק המתחדשות יעמוד על 60% (למרות שהיום הוא על קצת יותר מ-10% וישראל נכשלת בעמידה ביעדים כבר שנים) צריכת הגז הטבעי הכוללת עד 2045 תעמוד על 450.3 BCM, מה שיחייב את ישראל להתחיל לייבא גז מיד בשנה שלאחר מכן. כמו כן, ייתכן שהביקוש לגז טבעי יהיה גבוה מהתחזיות, עם הכניסה של הרכבים החשמליים והביקוש הגובר לחשמל. כך למשל, בעוד שב-2022 במשרד האנרגיה העריכו שתהיה צריכה של 12.1 BCM, בפועל הצריכה היתה גבוהה בכ-5%.