ארגוני מעונות היום דורשים תוספת שכר של 1,500 שקל למטפלת ומאיימים לשבות בספטמבר
ארגוני מעונות היום דורשים תוספת שכר של 1,500 שקל למטפלת ומאיימים לשבות בספטמבר
הארגונים טוענים שהחינוך לגיל הרך "במשבר הגדול בתולדות המדינה". דורשים תוספת תקציב של כמיליארד שקל, מתוכם חצי מיליארד להעלאת שכר המטפלות ב-1,500 שקל, והיתר בעיקר להוספת מטפלות. כן תובעים שהכסף יגיע מהתקציב ולא יהיה על חשבון ההורים
ארגוני מעונות היום מאיימים להשבית את פתיחת שנת הלימודים בתחילת ספטמבר, אם המדינה לא תאשר הגדלה משמעותית של המימון לילד ותיקח עליה את האחריות להגדלה. הגופים שמאיימים בהשבתה מייצגים כ-1,500 מעונות מפוקחים שבהם כמאה אלף תינוקות ופעוטות. הארגונים דורשים מהאוצר תוספת תקציב של 850 מיליון שקל עד 1.2 מיליארד שקל, שרובם להעלאת שכר המטפלות והגדלת מספרן. העלות של העלאת שכר המטפלות בלבד נאמדת ב-480 מיליון שקל.
פורום מעונות היום המפוקחים קיים הבוקר מסיבת עיתונאים דחופה בכפר המכבייה בעקבות מסקנות ועדת המחירים כי שכר הלימוד יועלה ב-120 עד 170 שקל בחודש. בפורום משתתפים נציגי נעמת, ויצ"ו, אמונה, נאות מרגלית, נשי חירות, ינבוע, בית יעקב, אמילי, החברה למתנ"סים וחלמיש. הטענה העיקרית שלהם היא בריחת מטפלות בשל הפער של 1,500 שקל לעומת שכר הסייעות בגני הילדים.
לכן הדרישה הבסיסית שלהם היא תוספת של 1,500 שקל לשכר המטפלות הקיימות, שהעלות התקציבית שלה 480 מיליון שקל. המשמעות היא תוספת של 340 שקל לתלמיד. כן הם דורשים תוספת של 370 עד 720 מיליון שקל לכיסוי תוספת תקנים (בין מטפלת נוספת למעון למטפלת נוספת לכל כיתה) וכיסוי עלויות רגולציה. בסך הכל היקף הדרישות בין 850 מיליון שקל ל-1.2 מיליארד שקל, והמשמעות הין בין 850 שקל ל-1,200 שקל לילד. הם דורשים שהמדינה תישא בעלות ולא תעביר אותה להורים. כמו כן טוענים הארגונים שכיוון שרוב התוספת שעליה ממליצה ועדת המחירים תופנה לכיסוי לעליית מחירים וכיסוי עלויות תקינה, רק עשרות שקלים ממנה יופנו לתוספת שכר למטפלות.
בארגוני המעונות טוענים ש"מעונות היום נמצאים כיום במשבר הגדול ביותר מאז קום המדינה. המעונות סובלים ממחסור של מאות עובדות בעקבות השכר הנמוך, יש צפיפות רבה ונטישה של מטפלות את המערכת". לטענתם, המצב החמור הוביל לסגירת מאות כיתות מעון בשנה החולפת בכל רחבי הארץ.
מנכ"ל נאות מרגלית ויו"ר פורום מעונות היום, ליאור גבאי, אמר: "מדינת ישראל הפקירה את החינוך לגיל הרך. העברת המעונות למשרד החינוך לא השיגה הישגים ולא שדרגה את מעמד המטפלות. יש לנו שיח של חירשים עם משרד החינוך".
יו"ר נעמת, חגית פאר, אמרה: "ועדת המחירים שהתכנסה לאחר מאבק ארוך שלנו הציעה פלסטרון שמכניס אצבע בעיניים של ההורים. התרענו שוב ושוב על מצוקה קריטית של כוח אדם. אין לנו יכולות במצב הזה להפעיל את מעונות היום".
יו"ר תנועת אמונה, ליאורה מינקה, אמרה: "ועדת המחירים הציעה פתרונות הזויים שלא מתכתבים עם המציאות. אנו דורשים להשוות את שכר המחנכות לשכר הסייעות בגני הילדים. מדובר בפער של כ-1,500 שקלים".
מנכ"לית ויצ"ו, מירה מינס, אמרה: "ילד לא נולד בגיל שלוש, חינוך לגיל הרך זה לא מותרות, זו חובת המדינה".
יו"ר ההסתדרות ארנון בר-דוד פנה היום (א') לראש הממשלה יאיר לפיד וביקש את התערבותו האישית למען הצלת ענף מעונות היום לפעוטות ממה שהוא מגדיר כ"קריסה מוחלטת". לדברי בר-דוד, "כבר עתה בשנת הלימודים תשפ"ג ייוותרו 10,000 פעוטות ללא מעון. אם לא יינקטו צעדים מידיים, יקרוס תחום מעונות היום הציבוריים כולו – דבר שיפגע במאות אלפי תינוקות, פעוטות והורים צעירים".
בר-דוד מסביר את המשבר ב"מחסור הולך ומחמיר בכוח אדם. מחסור זה נובע בעיקר מתנאי שכר ירודים, מתנאי העסקה בלתי הולמים ומתקינה שאינה מאפשרת מתן מענה ראוי לתינוקות ולפעוטות". לדבריו, "כבר עתה ידוע כי לפחות כ-60 מעונות יום ציבוריים ייסגרו בשל המחסור החריף במחנכות לגיל הרך. למרות פניות, מחאות ומאבקים מצד הארגונים, לא הוסדרו נושאים קריטיים כגון שיפור מעמדן, שכרן ותנאי עבודתן של המטפלות וכן התאמת סל התשומות למציאות החיים המשתנה".