סגור
Dun's 100

הסבת משרדים לדירות-צעד ראשון בכיוון הנכון

זה כשלוש שנים, עוד בטרם פרוץ מגיפת הקורונה, המלצנו בלשכת הקבלנים לממשלת ישראל וכמיוחד למשרד הפנים וועדת הפנים של הכנסת, לקדם מהלך לאישור הסבת משרדים לדירות. הסיבה לכך היתה פשוטה בתכלית: עוד ב-2018 נוכחנו לדעת כי קיים עודף גדול של שטחי משרדים בבנייה, מיליוני מ"ר, זאת לעומת מחסור כבד והולך של היצע דיור, ובמיוחד באזור הביקוש במרכז הארץ.
במהלך הימים האחרונים לאחר עבודה מאומצת במשך שנים התבשרנו על מהלך ראשון בכיוון שעליו המלצנו. וועדת הפנים של הכנסת, בקריאה ראשונה, המליצה להסב 30 אחוזים משטחי המשרדים המיועדים לבנייה לטובת דירות. אמנם עדיין החלטה זו טעונה קריאה שנייה ושלישית, אולם כל הסימנים מצביעים על כך שהמהלך החשוב הזה כבר יצא לדרך ועשוי במהלך השנים הקרובות להוסיף להיצע הדיור עוד רבבות רבות של דירות.
יחד עם זאת ועל על מנת שהמהלך יצליח, המלצתנו בלשכת הקבלנים לנצל את הזדמנות הפז הזאת ולהסתמך על הנתונים שלנו, לפיהם לא רק שעיקר המחסור הינו באזור הביקוש בגוש דן המורחב ובמרכז הארץ בכלל, אלא גם שיש לשים את הדגש במיוחד על דירות קומפקטיות ודירות מיקרו בנות 50-75 מ"ר חסרות מאוד בשוק הדיור והביקוש אליהן הולך וגדל בקרב פלחי השוק המאפיינים את תל אביב ומרכז הארץ, דוגמת רווקים, חד הורים, להט"בים, גרושים-גרושות ובעלי משפחות קטנות בכלל.
כמו כן, לא פחות חשוב, מדובר במהלך שיחזק משמעותית לא רק את הגדלת היצע הדיור, אלא גם את המגמה הברוכה שמאפיינת את השנים האחרונות של עירוב שימושים. אצלנו, בקבוצת מזרחי ובניו, אנחנו כבר שוקדים עליה במרץ בשורה ארוכה של פרויקטים דוגמת הבתימון ומזרחי ביזנס סנטר בעיר בת ים והיריעה עוד ארוכה.
אנו רואים את המהלך הזה, כסנונית ראשונה בתוך סדרת מהלכים שיתניעו סוף סוף את הגדלת ההיצע בשוק הדיור. בד בבד להצעתנו להסב שטחי משרדים לדירות, הצענו זה מכבר שהממשלה תאשר הגדלה אוטומטית של זכויות הבנייה לקבלנים ב-30 אחוזים(שבס כחלון), כשמתוך זה יקצו הקבלנים 20 אחוזים לטובת דיור מוזל, ועוד 10 אחוזים לטובת דיור להשכרה לטווח הארוך.

1 צפייה בגלריה
רוני מזרחי נשיא לשכת הקבלנים ובעלי קבוצת מזרחי ובניו זירת הנדלן
רוני מזרחי נשיא לשכת הקבלנים ובעלי קבוצת מזרחי ובניו זירת הנדלן
רוני מזרחי נשיא לשכת הקבלנים
(צילום: עזרא לוי)
בד בבד יש לתת את הדעת על הגדלה משמעותית ביותר של שיווק קרקע בכל רחבי הארץ, שוב תוך דגש מיוחד על אזור הביקוש. אין זה סוד שרמ"י נכשלה במהלך השנים האחרונות כשלון חרוץ בשיווק קרקע, ובמיוחד בתקופת הקורונה, כשלון שהתבטא גם בכמות קרקע ממש מגוחכת וגם בתדלוק רמות המחירים במרכזי הקרקע, באופן שלצערנו כבר משפיע על הזינוק במחירי הדיור.
פעולה נוספת שנמצאת על המדוכה בימים אלה, הינה הגדלה ניכרת של כוח העבודה בענף הבנייה ובמיוחד עובדים זרים מקצועיים, זאת על מנת שיהיה ניתן לא רק להחליט על הגדלת היצע הדיור, אלא גם לבצע אותו בפועל, זאת תוך כדי קיצור משמעותי של משך הבנייה המטרה 50 אלף עובדים זרים.
למותר להזכיר, כמובן, את האתגר החשוב שעליו כולם מדברים היום, קידום כולל של התחדשות עירונית, ובמיוחד לאחר התמוטטות הבניינים בחולון וברעננה והמשך תמ"א 38/2 לעוד 10 שנים תוך שיפור התכנית.
אין לי ספק, שהשילוב המיטבי של כל המהלכים הללו עשוי בהחלט להביא כבר בשנה הקרובה לבלימת עליית מחירי הדיור ובהמשך אף להגדלת ההיצע באופן משמעותי, כך שיתאים לדרישות השוק ולגידול הצפוי לעתיד לבוא באוכלוסיית מדינת ישראל.
כותב המאמר רוני מזרחי הוא נשיא לשכת הקבלנים ובעלי קבוצת "מזרחי ובניו"