פרשנותהבעיטה בסעיף השוחד לא מרחיקה את סכנת ההפיכה המשטרית
פרשנות
הבעיטה בסעיף השוחד לא מרחיקה את סכנת ההפיכה המשטרית
השופטים במשפט נתניהו, שאמרו ש"טובת המדינה מחייבת הסדר", מתקשים לראות כיצד ירשיעו אותו בשוחד, אך אולי הרחיקו בצעד נוסף את האפשרות לעסקת טיעון במשפט, שחולל את ההפיכה המשטרית. תחת השפעת האמירה שלהם יחל להעיד היום ארנון מילצ'ן, העד המרכזי בתיק 1000
משפט נתניהו זימן בסוף השבוע דרמה בשני חלקים. ראשית, ההדלפה שפורסמה בערוץ 13 על הקושי שהביעו השופטים בסיכויי ההרשעה בסעיף השוחד בתיק 4000 ובהמשך, תגובת היועצת המשפטית לממשלה עו"ד גלי בהרב־מיארה — תודה, שמענו, אבל אנחנו דווקא מאמינים בשוחד. תגובה זו מפתיעה כי מי שיחליט האם התגבשה עבירת השוחד הם השופטים ולא היא.
מה הניע את היועצת להגיב כך? אולי היא באמת מאמינה שיש לה ראיות שטרם הוצגו ובכוחה לשנות את עמדת השופטים או שאולי היא חושבת שהאינטרס הציבורי הוא מיצוי הדין עד לפסק דין סופי או שאולי היא מאמינה שאין סיכוי להסדר כי נתניהו לא יסכים לקלון ולהרחקה מהפוליטיקה. כך או כך, האמנם נתניהו יסכים עכשיו להסדר טיעון דווקא לאחר שהשופטים הרחיקו אותו מסעיף השוחד?
השופטים החליטו לערב בהמלצתם את "טובת המדינה" וספגו על כך ביקורת. הסניגורים בועז בן צור וז'ק חן עדכנו שההדלפה בעניין זה עוותה בכוונת מכוון של המדליפה — הפרקליטות. מנגד, הושמטה ממנה המלצת השופטים לתביעה למשוך את השוחד, עובדה מהותית שהפרקליטות העדיפה להשמיט. "טובת המדינה", אגב, היא חלק מההנמקה המשפטית שנטועה במרחב ובהקשר הציבורי. במקרה שלנו, השופטים יודעים שגם פסק דין סופי בשאלת השוחד לא יאחה את השסע, לא יפזר את הערפל ולא יניב הסכמה בשאלה האם נתניהו מושחת או לא. כל צד יתבצר ממילא בעמדה שאחז בה לפני המשפט.
דואליזם נוסף מתבטא בשאלה מה הניע את השופטים לקצץ את השוחד כבר עכשיו? האם השופטים מורתעים מנתניהו או מגלים עמדה עצמאית אמיצה. אני נוטה לתשובה שהשופטים מתכנסים לעמדה מקצועית־עניינית שמרכזה עמדה משפטית, אבל לצדה גם מה שנתפס בעיניהם כאחריות ציבורית. לנסות לפטור אותנו מעונשו של המשפט.
מחולל אסון ההפיכה המשטרית ישפיע עליה?
המשפט הזה, צריך להודות, הוא מחולל האסון של ההפיכה המשטרית, של המאמץ הביביסטי להחרבת מערכות המשפט והשירות הציבורי, של קואליציית הבלהות שהרכיב נתניהו עם הכהניסטים והחרדים, של ההפיכה המשטרית שמאיימת להכחיד את צביונה הדמוקרטי של המדינה.
האם בכוחו של הטיהור מסעיף השוחד להציל אותנו מהאסון הזה? מצד אחד, הטיהור מחזק את נתניהו ואת הקואליציה הרעילה שמקיפה אותו, אך במקביל ממש לא בטוח שהוא מקדם הסדר טיעון. נתניהו אמנם חשוף עדיין לשתיים ואולי שלוש הרשעות בהפרת אמונים (בתיקי 1000, 4000 ואולי 2000) שמבטיחות כמעט בוודאות קלון וכלא. אבל זה יהיה בעוד שנים רבות, בגיל שכלא וראשות ממשלה יהיו פחות רלבנטיות עבורו. בעת הזו, הוא נהנה מהרוח הגבית של הסרת האישום החמור ביותר נגדו. השופטים מבקשים לתעל את הצדדים להסדר שיאזן כבר היום בין הסיכונים והסיכויים של הצדדים, אלא שהמשא ומתן ייפתח בעמדת יתרון לנתניהו אל מול עמדת נחיתות לפרקליטות שמאבדת את הקלף החשוב ביותר שלה — הוויתור על סעיף השוחד. את זה קיבל כבר נתניהו מהשופטים.
בתדרוכי הפרקליטות, במאמץ למזער את הנזק, נשמעה הטענה שהשוחד יקום לחיים חדשים כאשר יעידו עדי ההגנה, שאז תציג התביעה ראיות מרשיעות שישנו את דעת השופטים. מה תעשה התביעה אם ההגנה תחליט שלא להעיד כלל עדי הגנה ותטען 'נו־קייס' מיד לאחר סיום עדי תביעה, תוך הסתמכות על עמדת השופטים שנחשפה זה עתה?
ארנון מילצ'ן — מתנה שלא מפסיקה לתת
האם השופטים האמינו שההערות שלהם על סעיף השוחד לא יודלפו? ההפתעה היחידה הייתה שהסוד החזיק בכל זאת מעמד כמה ימים ודלף ממש לפני שארנון מילצ'ן יעלה היום להעיד בווידיאו־קונפרנס מברייטון. נחמה מסויימת לתביעה טמונה בסיכוי לעבור מהמכה שקיבלה לחיזוק המורלי, שהיא צפויה לקבל בתיק 1000 — תיק המתנות. מילצ'ן הוא מתנה שלא מפסיקה לתת. בעבר המוטבים העיקריים היו בני הזוג נתניהו, והיום מצפה ממנו התובע ד"ר אלון גילדין לקבל את חלקו. להבדיל מבני הזוג, הדרישות של גילדין צנועות יותר: הוא ינסה להותיר על כנה את עיקרי עדות הדס קליין, לאשר את קיומו של קו האספקה הנאמד בכ־700 אלף שקל, יחד עם ג'יימס פאקר, שהוזעק בידי מילצ'ן להיכנס תחת האלונקה הכבדה של השמפניות והסיגרים.
בחדרי החקירות ידעו היחסים בין נתניהו למילצ'ן עליות ומורדות. הם נעו בין חברות אמיתית, "הם תמיד מחובקים" כעדות שרה, לבין "הדרישות שהגעילו אותי" לדברי מילצ'ן שידע שבלי התשורות היה "אורח פחות רצוי בבלפור".
האמת כרגיל היא איפשהו באמצע, אבל היא עדיין מכוערת. מילצ'ן נמצא שם כדי לתחזק אינטרסים נוספים, כלכליים ואישיים, מלבד שיחות נפש עם החבר ביבי "על האדם הקדמון, יהודה המכבי ומצדה". נתניהו נמצא שם כדי לתחזק קו אספקה של מתנות, במסגרת מועדון החברים האקסקלוסיבי שהקים הזוג מבלפור, מועדון שרק מיליארדרים בעלי לב וארנק רחבים מתקבלים אליו. הסרט המפורסם ביותר שהפיק מילצ'ן הוא "אישה יפה" שגם גיבורו שמגולם בידי ריצ'רד גיר הוא מיליארדר בעל אינטרס, אבל מסוג אחר.
עדיף עד תביעה ביד מאשר נאשם מתנדנד על העץ
תיק 1000 הוא תיק פשוט שבמרכזו נמצא האיסור על אנשי ציבור לקבל מתנות. אחד מקווי ההגנה הוא שמותר לקבל מחברים מתנות, אלא שאז החברות צריכה להמריא למעלת ידידות נפש, אלא שאז אסורה כל התערבות לטובת החבר, ונתניהו התערב. אולם, מי שמתערב, אסור לו לקבל מתנות מהחבר לכן זו זיקה בינארית ואי אפשר לערבב — גם לקבל מתנות וגם להתערב לטובת החבר. תיק 1000 יכול היה להיות מוגש כתיק שוחד לנוכח הסיוע של נתניהו למילצ'ן, אבל היועץ המשפטי לממשלה לשעבר, אביחי מנדלבליט, החליט "להסתפק" בהפרת אמונים. אולי בגלל שהעדיף מילצ'ן אחד ביד כעד תביעה בטוח ולא כנאשם על העץ או על הקרח או שאולי בגלל שהתערבויות נתניהו לטובת מילצ'ן לא היו "בעד פעולה שקשורה בתפקידו של עובד הציבור" (כמוגדר בעבירת השוחד) בגלל שסידור ויזות לארה"ב או הארכת תקנות הפטור ממס אינם בסמכותו, אלא במגרשם של ג'ון קרי ויאיר לפיד.
על כל פנים, התוצאה שלפנינו היא תיק של הפרת אמונים חזק, הפרת אמונים שנושקת לשוחד, הפרת אמונים שמבשרת קלון וכלא. ההגנה, כמו בפרשות האחרות במשפט הזה, תנסה להוכיח אכיפה בררנית, התנהגות נפוצה וכיוצא באלה. מילצ'ן פינק פוליטיקאים אחרים בדיוק כמו שאילן ישועה פינק כמנכ"ל וואלה אבל ההבדל בין השניים הוא ברור: המתנות כאן הגיעו בארגזים ולא בכותרות. ציפייה נוספת ממילצ'ן היא לרכך את עדות קליין שלפי תזת ההגנה רוצה לנקום בשרה שביקשה את פיטוריה, אלא שטענה זו יכולה לחזור כבומרנג — אם שרה ביקשה, למה ביקשה להיפטר מקליין? בגלל שהראיות להרשעה עברו תחת ידיה המתעדות.
הגברת נתניהו בפנים, כלי התקשורת יישארו בחוץ
שרה נתניהו קיבלה אישור מבית המשפט לשבת מול מילצ'ן בעת גביית העדות למרות שהיא לא נאשמת. התירוץ הרשמי הוא בקיאותה בפרטים שיכולה לסייע להגנה, אך הסיבה האמיתית לקוחה מעולמות ואולמות אחרים שבה מקורבי הנאשמים נשלחים להטיל אימה על עדי התביעה. כדי להקל עליה מלאכה זו, נאסרה כניסת עיתונאים (אפילו לא פול של נציג אחד או שניים) שלא ידווחו על אינטראקציות בין אשת הנאשם לעד התביעה, שיתרחשו בהפסקות או מחוץ לטווח המצלמות. אחרי ההגנה שסיפקה, כפי שדווח, היועצת המשפטית לבנו של נתניהו, פורשים עכשיו התביעה ובית המשפט את הגנתם גם על רעייתו. נדמה, נתניהו, שאפשר להניח ל"רפורמה" המשפטית, היא לא נחוצה יותר.