אחרי 15 שבועות: אבות יהיו זכאים לחופשת לידה בת שבועיים
אחרי 15 שבועות: אבות יהיו זכאים לחופשת לידה בת שבועיים
השרים מיכאלי וליברמן הציגו מתווה לפיילוט לחופשת לידה לגברים, כשהתינוק בטווח הגיל שבין 15 שבועות ל-26 שבועות. החופשה תמומן מכספי ביטוח לאומי, אך רק בתנאי שהאשה תחזור לעבודה. מיכאלי: "חופשת לידה לאבות עשויה לעצב גם את הקשר של התינוק עם האב, וגם את שוק העבודה"
שר האוצר אביגדור ליברמן ושרת התחבורה מרב מיכאלי כינסו היום (ד') מסיבת עיתונאים, בה הכריזו על פיילוט להרחבת דמי הלידה לגברים. לפי המתווה המסתמן, גברים יוכלו לקבל חופשה בת שבועיים, בתקופה שבה התינוק יהיה בטווח הגיל שבין 15 שבועות ל-26 שבועות. החופשה תמומן מכספי ביטוח לאומי, אך רק בתנאי שהאשה תחזור לעבודה.
כיום, המצב הוא שגברים יכולים להתחלף עם בת הזוג שלהם בחופשת הלידה מהשבוע השביעי ועד השבוע ה-15. אך כעת תינתן הטבה מיוחדת בתנאי שהאשה תחזור לעבודה בשבוע 15. המהלך צפוי לעלות מאות מיליונים מדי שנה, ולהיכנס לתקציב 2023.
ליברמן אמר כי המהלך נועד בין היתר לענות על "הבעיה מספר אחת של הכלכלה הישראלית, שהיא מחסור בידיים עובדות" אך ציין בנוסף כי "המהלך יתרום ללא ספק לצמצום הפערים. ויתרום לקירבה בין התינוק או התינוקת לאב".
ליברמן הודה: "בפעם הראשונה ששמעתי על חופשת לידה לגברים, היה לנו ויכוח לא פשוט. הרעיון נשמע מעניין, אבל אני לא יודע איפה אנחנו חיים מבחינה תקציבית. אבל כרגע אנחנו יכולים ללכת על בטוח".
מיכאלי אמרה: "זה יום משמעותי, לא כל יום מתגשם חזון של 15 שנה. המאבק לשיוויון מתרחש בהרבה זירות. זה נדיר שיש שינוי אחד שיכול להשפיע בכל כך הרבה זירות כמו חופשת לידה לאבות. חופשת לידה לאבות עשויה לעצב גם את הקשר של התינוק עם האב, וגם את שוק העבודה". מיכאלי אמרה כי "הרפורמה הזו היא דוגמה מובהקת למקרה בו עמדה פמיניסטית היא לטובת כולם".
ליברמן הזכיר גם את התשתית המקצועית שעומדת מאחורי ההחלטה ואמר כי "אגף הכלכלנית הראשית, וה-OECD, ממליצים על המהלך בחום. המחקרים מראים כי השכר של האשה שחוזרת אחרי חופשת לידה נמוך ב-30%, וגם אחרי שחוזרת למשרה מלאה, השכר שלה ממשיך להיות נמוך".
עם זאת, במהלך מסיבת העיתונאים התברר כי ישנם חילוקי דעות לגבי המתווה המדויק של חופשת הלידה לאבות - יש ויכוח האם החופשה תינתן למשך שבועיים או אפילו למשך חודש. ליברמן אמר כי מה שחשוב שהמהלך הוצב על השולחן ויהיה ניתן להרחיב אותו בהמשך. ועקץ את הדיונים שהחלו בוועדת הכספים על המתווה לעצמאים ואמר: "כל דבר שאנחנו מביאים, אומרים לנו למה רק מיליארד שקל (הסכום של מתווה העצמאים, ש"ט) ולא שני מיליארד".
כדי שהרפורמה תעבור יש צורך בתהליך חקיקה מלא בכנסת, החוק ייכתב על ידי משרד הכלכלה, ותלוי כמובן במצב הפוליטי הרגיש.
ליברמן התייחס גם ליוקר המחיה ותקף את חברת נטו שהכריזה על העלאות מחירים בשיעור של 40%. לדבריו, "אנחנו במצב טוב מבחינת האינפלציה בהשוואה בינלאומית. אבל הסתכלתי על הדיבדנד שהם חילקו בשנת 2020. זה הגיע לסכום של 560 מיליון שקל. וגם בסוף 2021 הם הכריזו שהם יחלקו יותר מ-70 מיליון שקל. זו התנהלות צינית של גורמים בעיקר בתחום המזון. האחריות היא גם על משרד האוצר, ואנחנו נקדם את רפורמת הריכוזיות. וגם על התקשורת, וגם על האזרחים".
"כנראה אנחנו בתחילתו של משבר מאוד משמעותי"
ליברמן סירב להשיב לשאלת כלכליסט לגבי תוכניות קונקרטיות בשוק הדיור, אך הבטיח: "נציג תוכנית משמעותית שתעצור את עליית המחירים, אנחנו יושבים עם הצוותים כל הזמן. היו דיונים גם במוצאי שבת בבית של מנכ"ל המשרד, וביום שני ישבתי עם שרת הפנים והמנכלים של המשרדים. גם בארה"ב יש עליות מחירים של 19.2%. אבל יש דברים שאנחנו יכולים ואנחנו חייבים לטפל, אנחנו נביא תוכנית לדיור בר השגה".
ליברמן העריך כי אנחנו בתחילתו של משבר עולמי ואמר: "כשאני מסתכל על תנודות הסחורות, על התנודות בבורסות וכשאני מסתכל מה קרה למטבעות וירטואליים, אני רואה שכנראה אנחנו בתחילתו של משבר מאוד משמעותי ואנחנו לא יודעים לאן זה יוביל. זה הצטברות של קורונה, מלחמה באוקראינה, והחלטות של סין. כשסין החליטה שהיא מחליפה את כל הרכיבים שלה ברכיבים תוצרת סין. אנחנו צריכים לקחת את זה בחשבון. אני אמרתי בסוף 2021 שצריך להיערך למשבר בסוף 2022. וכרגע אנחנו נמצאים שם. כי כשכל הבורסות יורדות, כולל חברות טכנולוגיה ישראליות שהם הקטר של הכלכלה הישראלית. זה לא יישאר שם, זה יביא השלכות גם לפה".