השופטת אלישבע ברק, רעייתו של נשיא העליון בדימוס, הלכה לעולמה
השופטת אלישבע ברק, רעייתו של נשיא העליון בדימוס, הלכה לעולמה
השופטת ברק כיהנה כסגנית בית הדין הארצי לעבודה ונחשבה למוערכת מאוד. פסיקותיה היו בעלי נטיה חברתית ברורה, לעיתים קרובות בעד העובדים תוך הגנה על זכויותיהם
שופטת בית הדין הארצי לעבודה לשעבר, אלישבע (אליקה) אוסוסקין ברק, רעייתו של נשיא בית המשפט העליון לשעבר אהרן ברק הלכה לעולמה היום (שני) לאחר מחלה ממושכת.
ברק, ילידת שנת 1936, הייתה שופטת וסגנית נשיא בית הדין הארצי לעבודה משנת 2000 ועד 2006. היא עלתה עם משפחתה לישראל בשנת 1941, והתגוררה בירושלים. טרם עלייתם ארצה שימש אביה, משה אוסוסקין, מנכ"ל הג'וינט בארצות הבלקן.
בשנות החמישים למדה ביולוגיה ועבדה במחלקה לזואולוגיה ובמחלקה לגנטיקה של האוניברסיטה. התמחותה הייתה במחקר מחלות גנטיות בקרב יהודים ממוצא כורדי. בשנות השבעים החליטה ללמוד משפטים וב-1978 הוסמכה כעורכת דין והחלה לעבוד כמתמחה וכעוזרת משפטית לנשיא בית המשפט העליון המנוח מאיר שמגר. ב-1990 מונתה לשופטת בבתי הדין האזוריים לעבודה בירושלים ובבאר שבע. ב-1995 מונתה לשופטת בבית הדין הארצי לעבודה, זמן קצר לפני שבעלה מונה לנשיא בית המשפט העליון.
בשנת 2000 מונתה ברק לסגניתו של נשיא בית הדין אדלר. היא נחשבה לשופטת בעלת נטיה חברתית ברורה ופסיקותיה הצדיקו לרוב מועסקים אל מול כוחם של המעסיקים. אחת הפסיקות שלה היה בעניינה של ג'ואנה יחיאל, כתבת של ה"ג'רוזלם פוסט" שהתפטרה עם בואו של מו"ל חדש. ברק פסקה לטובתה פיצויים מוגדלים כאילו פוטרה, וקבעה שעיתונאי "אינו עובד רגיל", וכי חופש הביטוי שייך לו ולא רק למו"ל, בעליו של העיתון.
ברק קבעה בפסיקותיה שיחסי העבודה הם יחסי שיתוף, ולכן חוזה עבודה, בניגוד לחוזה רגיל, מקבע יחסי קרבה בין העובד למעסיק, ולכן על שני הצדדים להפגין דאגה לצד השני. המדיניות המשפטית שלה הציבה במרכז את הצורך באיזון חולשת העובד אל מול המעביד. היא קבעה שבעל ההון לבדו לא יכול לקיים את מקום העבודה.
עוד קבעה ברק שחברת כוח האדם היא המעסיק של עובד שעבר מקומות עבודה, כדי לאפשר לו לצבור זכויות סוציאליות. היא פסקה שמטרת תשלום הפנסיה לאפשר לגמלאי להמשיך לחיות באותה רמת חיים שבה חי לפני פרישתו. בפסיקה אחרת הדגישה כי העובדים וכוח העבודה שלהם אינם קניינו של המעביד, וכי הוא לא רשאי להעביר את עובדיו למעביד אחר.
ברק היתה שופטת מוערכת, וגם בפן החברתי אירחה מדי שישי לסעודות בביתה מתמחים, תלמידים ואנשים במצוקה.