סגור
שביל אופניים שבילי אופניים דרך נמיר תל אביב
שביל אופניים בת"א. מעבר לאפס פליטות ימשוך השקעות לעיר (צילום: שאול גולן)

דעה
הרשויות המקומיות צריכות להוביל את המעבר לאפס פליטות

מעל ל-50 ערים מובילות ברחבי העולם כבר התחייבו לעמוד ביעד של אפס פליטות. הערים בישראל נמצאות מאחור, אך חלקן מתחילות להרים את הכפפה. הרשויות בישראל צריכות להצטרף למגמה הגלובלית ולהוביל את הערים לעתיד ירוק יותר

המדינות המובילות בעולם, וביניהן ישראל, התחייבו ליעד לאומי של אפס פליטות גזי חממה (Net Zero) עד 2050 לכל המאוחר. מחקר של KPMG מצביע כי לרשויות המקומיות יש תפקיד משמעותי בקידום יעד לאומי זה. בישראל, התפקיד של הרשויות המקומיות בתהליך קריטי במיוחד היות שמעל ל-80% מאוכלוסיית ישראל גרה בערים, ואלו אחראיות לכ-70% מהפליטות.
כבר היום מעל ל-50 ערים מובילות ברחבי העולם התחייבו לעמוד ביעד של אפס פליטות. תחומי האנרגיה והתחבורה, אשר מהווים יחד כ-70% מהפליטות העירוניות, הם האתגרים המרכזיים של הערים. ערים מובילות בעולם מפעילות יוזמות וטכנולוגיות יצירתיות כדי להתמודד עם האתגרים המקומיים; בברצלונה, העירייה שוכרת את גגות הבניינים מהתושבים ומתקינה עליהם לוחות סולאריים, וכך היא מייצרת עבור העיר אנרגיה ירוקה. בטורונטו, משתמשים במים קרים מעומקי האגם המקומי על מנת לקרר בניינים באופן טבעי בקיץ. בבוגוטה, בה רוב הזיהום מגיע מתחום התחבורה, וספציפית משימוש ברכבים ישנים ומזהמים, העירייה מציעה לתושבים הטבות כספיות לטובת רכישת רכבים ירוקים.
הערים בישראל נמצאות מאחור, אך חלקן מתחילות "להרים את הכפפה". לדוגמה, עיריית תל אביב-יפו פרסמה בשנת 2020 תוכנית פעולה להתמודדות עם שינויי האקלים העתידיים, ובנובמבר השנה צפויה לפרסם תוכנית הסוקרת את מקורות פליטות גזי חממה בעיר ומציעה פעולות להתמודדות עמן. התוכניות בתל אביב-יפו כוללות שינויים במערכי התחבורה (הקמת מסלולי אופניים, שירותי השכרת אופניים ורכבים חשמליים), תוכניות לחינוך והסברה בנושאים סביבתיים, הקמת גינות קהילתיות, הצללת העיר, תקנות בנייה ירוקה ועוד.
מחקרים מלמדים כי רשויות מקומיות אשר יפעלו ויקדמו את המעבר ל-Net Zero ייהנו לא רק מחוסן ועצמאות, אלא גם מיכולות ניהול סיכונים מתקדמות, קידום יזמות, משיכת השקעות לעיר ופתיחת עסקים חדשים. הרשויות בישראל צריכות להצטרף למגמה הגלובלית ולהוביל את הערים לעתיד ירוק יותר.
אלה אבנון היא שותפה וראש מערך Strategy & Change, KPMG ישראל. דודי דמבינסקי הוא שותף במערך

טור אחרון במסגרת סדרת טורים בנושאי ESG שמובילה KPMG ישראל על ידי הדס משלי, שותפה, ראש תחום ESG ו-IMPACT