סגור
יוסי שלי מנכ"ל משרד ראש הממשלה בנימין נתניהו
מנכ"ל משרד ראש הממשלה יוסי שלי. מנע את מינוי אודי אדירי לראש המינהלת לשיקום עוטף עזה (צילום: שי שמואלי)

נתניהו מנצל את המלחמה למינויי בזק של מקורבים

גל הירש מונה לממונה על השבויים. דרורית שטיינמץ, שנטען שהטעתה את ועדת המכרזים לטובת נתניהו, מונתה לסמנכ"לית פרויקטים מיוחדים במשרדו. נציבות המדינה: "הנחינו את מנכ"ל משרד רה"מ לשקול נזיפה"

ראש הממשלה בנימין נתניהו ומנכ"ל משרדו יוסי שלי ניצלו את הכאוס שנוצר מאז פרוץ המלחמה כדי לבצע כמה מינויים תמוהים במשרד, בהליכים מזורזים וללא מכרז. המשותף לרובם? הם מקורבים לנתניהו.
נזכיר כי נתניהו מינה את מנכ"ל משרדו יוסי שלי כמי שיתכלל את עבודת משרדי הממשלה בתקופת המלחמה.
שלי מנע משר האוצר בצלאל סמוטריץ', שמנהל את ישיבות הקבינט החברתי כלכלי, מלמנות את אודי אדירי, לשעבר מנכ"ל משרד האנרגיה, כראש המינהלת לשיקום עזה תחת הקבינט הכלכלי חברתי.
בעוד סמוטריץ' נאלץ להתקפל, נתניהו מינה ללא כל בעיה את תא"ל במיל' גל הירש כממונה על השבויים והנעדרים. הירש ביקש לקבל שריון ברשימת הליכוד בבחירות האחרונות ולא קיבל, והוצב במקום הנמוך יחסית - 97. ב־2015 היה הירש מועמדו למפכ"ל של השר לביטחון פנים דאז גלעד ארדן. המינוי לא יצא לפועל בשל התנגדות בכירים במשטרה וביקורת מצד הורים שכולים ממלחמת לבנון השנייה. היועץ המשפטי לממשלה דאז יהודה וינשטיין הורה לארדן להמתין עם המינוי בעקבות חקירה נגד הירש, שנסגרה לבסוף ב־2018, ולאחר זמן מה ארדן הסיר את מועמדותו. ב־2018 הודיעה הפרקליטות על סגירת החקירה נגדו בפרשת מכרז פינוי הנפלים. גורמים ממשלתיים טוענים כי אין לו את הניסיון, הידע, או הכישורים לתפקיד וכי מונה רק בשל קרבתו לנתניהו. יוסי כהן, ראש המוסד לשעבר, היה מועמד ראוי יותר לתפקיד לדעת הגורמים.
בסוף השבוע כינס הירש פגישה עם השגרירים הזרים בישראל כדי להניעם לגייס את ממשלותיהם לשחרור החטופים והנעדרים. במקום זאת, בפגישה הוא נזף במדינות על כך שלחצו על ישראל לחתימה על הסכמי אוסלו, ביצוע ההתנתקות ועוד.
בתוך כך, המנכ"ל שלי פנה בסוף השבוע אל נציב שירות המדינה דניאל הרשקוביץ וביקש להעניק להירש תנאי שכר של מנכ"ל: כ־41 אלף שקל בחודש. זאת נוסף על גמלתו הצבאית הנאמדת בכ־35 אלף שקל ברוטו בחודש. שלי גם ביקש לאשר לצדו של הירש משרת ראש מטה במשרת אמון, כלומר בלי מכרז, ושתי משרות מקצועיות בתחום המומחיות הרלבנטית. במשרד רה"מ אמרו כי "מדובר בשכר הוגן בהתחשב בעובדה שהוא עובד 24 שעות ביממה ובהשוואה לשכרו של קודמו ירון בלום - כ־50 אלף שקל בחודש, בהוצאת חשבונית". 
לאור הביקורת הרבה שנתניהו סופג בתקשורת וברשתות החברתיות על התנהלותו, ועל כך שטרם התנצל או לקח אחריות על חלקו במחדל המלחמה, הוא רוצה לשלוט בשיח הביטחוני והצבאי. לאחרונה מונה אלי פלדשטיין כדובר צבאי של ראש הממשלה. פלדשטיין היה בעבר דובר אוגדת יו"ש ועד לפני כמה חודשים כיהן כיועץ התקשורת של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר.
גורמים ממשלתיים טוענים כי נתניהו מבקש להשפיע באמצעותו על הנחלת המסר שלפיו גורמי הצבא הם האחראים למחדל ב־7 באוקטובר. ובתוך כך, נתניהו ושלי העמיקו את שליטתם במשרד ראש הממשלה.
עוד מקורבת ששלי מינה לאחרונה בלא מכרז לתקופה זמנית היא דרורית שטיינמץ כסמנכ"לית פרויקטים מיוחדים במשרד. שטיינמץ נחשבת למקורבת למשפחת נתניהו והיתה מופקדת על אישור ההוצאות שלהם גם בקדנציות הקודמות. במשך תקופה ארוכה השתתפה שטיינמץ בוועדת השלושה שאישרה הוצאות לנתניהו, שבה השתתפ הגם יועמ"שית משרד רה"מ שלומית ברנע פרגו.
בפברואר 2023 שלי, ראש המטה של נתניהו צחי ברוורמן ושטיינמץ הצדיקו הענקת מימון ממשלתי בלתי מוגבל למעונותיו הפרטיים של נתניהו. כמו כן, הוצאות הביגוד של בני הזוג נתניהו הוגדלו מ־45 ל־80 אלף שקל בשנה. בעבר המליץ הממונה על המשמעת לנזוף בשטיינמץ בטענה שהיא הטעתה את ועדת המכרזים בעניינים הקשורים למעון רה"מ בבלפור.
מנציבות שירות המדינה נמסר בתגובה לשטיינמץ כי "לאור ממצאים שעלו בעניינה של העובדת, הנחה אגף המשמעת בנציבות את מנכ"ל משרד רה"מ לקיים לעובדת הליך משמעתי ולשקול נזיפה".
ממשרד רה"מ נמסר: "המינוי אושר ע״י נציב המדינה ב־27 בספטמבר, כשבועיים לפני פרוץ המלחמה, והעובדת נמצאת כעת בשלבים סופיים של תהליך הקליטה".
מינוי נוסף של נתניהו שחשף "כלכליסט" בפברואר הוא לירון הנץ, שמונתה לראש אגף פנים וחברה במשרד רה"מ. הנץ היא אחיינתו של העסקן הפוליטי יעקב ברדוגו.
לבסוף, ביולי 2023 מינה שלי גם את ראש המטה שלו הדס שון לוי כסמנכ"לית אגף פנים, תכנון ופיתוח במטה החברתי כלכלי של המשרד. לפני כן היא דורגה במקום ה־46 בפריימריז של הליכוד.