סגור
שלום אסייג ואביגדור קהלני
שלום אסייג ואביגדור קהלני. בין הבחירות הראשונות של רגב (צילומים: יאיר שגיא, מוטי קמחי)

מירי רגב הודיעה: שלום אסייג, אביגדור קהלני, דיוויד בלאט ומפקד דובדבן ישיאו משואה

השרה רגב קיבלה רק הבוקר את הסמכות לבחור את מדליקי המשואות בטקס שיפתח את יום העצמאות, וכעת הכריזה על בחירותיה הראשונות: תא"ל במיל' קהלני, הקומיקאי שלום אסייג, מאמן הכדורסל בלאט, איש העסקים והפילנתרופ סילבן אדמס, יזמית שמסייעת לכפרים באפריקה - וגם בעלת יקב בשומרון שרגב חגגה אצלה יום הולדת. סא"ל ד', מפקד יחידת דובדבן, ייצג את הצבא עם כיסוי פנים. גם מתנדבת בת 17 תשיא משואה

רק הבוקר (יום א') אישרה הממשלה להעניק לשרה מירי רגב את הסמכות לבחור את מדליקי המשואות בטקס שיפתח את יום העצמאות ה-75 של ישראל, והערב היא כבר צפויה להודיע על כל 12 משיאי המשואות. ביניהם: תת-אלוף במיל' אביגדור קהלני, השחקן והקומיקאי שלום אסייג, היזמית סיוון יערי שמקדמת פרויקטים של חדשנות טכנולוגית באפריקה, ורד בן סעדון שמפעילה יקב מצליח בשומרון, נינה ווינר (אבידר), ממייסדי קרן המלגות אייסף ופרופ' אבי ריבקינד, כירורג שהקים את יחידת הטראומה הראשונה בישראל.
גם יהודית נגוסה שמפעילה מכינה קדם-צבאית לנוער עם עבר בעייתי נבחרה להדליק משואה ומפקד יחידת דודבדן, סגן-אלוף ד', נבחר כנציג הצבא בטקס - וידליק משואה עם כיסוי פנים, כמו מפקד הימ"מ בשנה שעברה. בהמשך הודיעה רגב כי גם כדורסלן העבר ומאמן הכדורסל דייוויד בלאט נבחר להשיא משואה, כמו גם רעות עמיחי, נערה בת 17 מלכיש שמתנדבת ארגון "השומר החדש".
אדם נוסף שנבחר להלדיק משואה הוא איש העסקים והפילנתרופ סילבן אדמס, מי שהביא לישראל בין היתר את מרוץ האופניים הג'ירו ד'איטליה, את משחק הידידות של נבחרות ארגנטינה ואורגוואי בכדורגל, ואחראי להופעת מדונה באירוויזיון בת"א.
בתגובה ראשונה לבחירה בו, אמר שלום אסייג: "יש אנשים ראויים ממני, אמרתי את זה גם לשרה. זה כבוד גדול, אבל אם יגידו בחוץ שיש מישהו אחר יותר ראוי ממני - אני מוכן לוותר לו עם כל הכבוד הגדול שיש בזה".
סיון יערי, שבמסגרת העמותה שלה "חדשנות: אפריקה" מספקת טכנולוגיות ישראליות מתקדמות למאות כפרים נידחים ביבשת, הגיבה גם היא לבחירה בה ואמרה: "קיבלתי את השיחה מהשרה רגב לפני זמן קצר. אני לאט לאט מעכלת את זה. זה בהחלט מאוד משמח אותי. אני מאוד מתרגשת". היא ציינה כי אביה נפטר רק השבוע: "אני יושבת עכשיו שבעה. אני יושבת עם כל המשפחה וסיפרתי להם, אני שמחה וקצת כואב לי שלא תהיה לו את הזכות להיות שמה".
גם קהלני הגיב על הבחירה בו: "אני רוצה להודות לוועדה שבחרה בי והגישה אותי כמועמד להדלקת המשואה לשרה. השרה רגב הודיעה לי וזה רגע מרגש. אני נרגש כאדם ומרגיש שאני מייצג את עם ישראל. אני אדליק את המשואה לכבוד עם ישראל. אני נציג של העם, אני לא מרגיש שזו משואה אישית. אני נציג של משפחות שכולות, של פצועי צה"ל".
בנוגע לקריאות על רקע המהפכה המשפטית שלא להיענות להדלקת המשואה, אמר קהלני: "אני אדם ממלכתי ואני עושה הכול למען עם ישראל. לא שמעתי על הקריאה הזו. הופתעתי כשפנו אליי. יש טקסים ממלכתיים שאף אחד לא ישבש אותם. אלה דברים שהם מעל כולנו - וכשאני נקרא לדגל אני מתייצב".
על הבחירה בקהלני הודיעה רגב ראשונה, ומסרה: "שמו הולך לפניו כמפקד וכסמל לדוגמא אישית ממלחמת ששת הימים בה נפצע קשות וזכה לעיטור המופת על לחימתו, ובמלחמת יום הכיפורים 1973 בה ניצב במרכזו של קרב המהפך ההיסטורי בעמק הבכה בגולן, שעל לחימתו והנהגתו בו הוענק לו עיטור הגבורה - העליון והגבוה בעיטורים".
"אחרי שפשט את מדיו המשיך קהלני להקדיש את כל מרצו לחברה הישראלית – כפעיל חברתי, איש ציבור, חבר כנסת ושר בממשלת ישראל. הוא יזם ומוביל את מסע 'בעקבות לוחמים', בו עולים בני נוער ברבבותיהם אל רמת הגולן ומקבלים עליהם, בהשראת גבורת דור לוחמי מלחמת יום הכיפורים, את נס המנהיגות, ההובלה והחלוציות". רגב הוסיפה כי "אביגדור קהלני הוא סמל ומופת למסירות, למנהיגות ולציונות. יחד איתו יעמדו על הבמה כל עשרות האלפים שלחמו לפני חמישים שנה בשדות הקרב של הגולן וסיני, ביבשה באוויר ובים. גיבורי מלחמת יום הכיפורים שמדינת ישראל חבה להם את חייה".
קהלני בן ה-78 הוא תת-אלוף במילואים שקיבל עיטורי גבורה על שירותו הצבאי, ולאחר שחרורו הצטרף בשנות ה-90 של המאה הקודמת לפוליטיקה ושירת בין היתר כחבר כנסת מטעם העבודה ובהמשך מטעם סיעה נפרדת - אז גם כיהן גם כשר לביטחון פנים תחת ממשלתו הראשונה של בנימין נתניהו. הוא הוצב בעבר גם ברשימת הליכוד, אך לא נכנס מטעמה לכנסת.
לאחרונה הביע קהלני תמיכה מסוימת ברפורמה המשפטית שמקדמת הממשלה, ואמר כי "תפקידה של ממשלה למשול ויש תיקונים נדרשים וכלים לתת לשרים, כמו לשר לביטחון פנים שיוכל לעשות את עבודתו ולא להיות רק חותמת גומי לדרגות השוטרים ולעמוד מול אש העיתונות כדי להגן עליהם. כך גם בבית המשפט העליון ובמערכת המשפט יש לעשות תיקונים כדי ששום גוף לא יגבור על השני וליצור איזון בין המערכות".
מיד אחרי ההכרזה על קהלני, הודיעה רגב כי בחרה גם בשלום אסייג להדליק משואה בטקס בהר הרצל. "אסייג היה מראשוני הסטנדאפיסטים שהופיעו בערוץ 2 בראשית דרכו. מאז, היה לשחקן קולנוע וטלוויזיה, מפיק, תסריטאי, עורך, מנחה ויוצר טלוויזיה מוביל. בכל שנותיו על הבמה ועל המסך לא התרחק אסייג ממורשת משפחתו ומעיירת הולדתו טירת הכרמל, אליה עלתה משפחתו ממרוקו. הוא בחר להשתמש באמנות כדי להשמיע את סיפורה של משפחתו ושל קהילתו – מתוך תחושה עמוקה של אהבה, שייכות וחמלה, ועורר הזדהות בקרב משפחות עולים מכל תפוצות העם", מסרה רגב.
השרה הודיעה בהמשך כי בחרה גם ביזמית סיוון יערי, מייסדת ומנכ"לית עמותת "אפריקה: חדשנות", כמדליקת משואה נוספת. "סיוון יערי הגיעה למדגסקר שבאפריקה לפני 20 שנה כעובדת בתאגיד בינלאומי. למראה הילדים הצועדים קילומטרים רבים כדי להביא מים למשפחתם, החליטה להקדיש את חייה, בהתנדבות, להטמעת החדשנות הטכנולוגית הישראלית בכפרים המרוחקים של אפריקה. העמותה שהקימה סיוון בגיל 24 מספקת היום אנרגיה סולארית, ציוד לחקלאות ותשתיות מים בלמעלה מ-100 פרויקטים שונים למעל מיליון בני אדם באפריקה ותורמת רבות למאבק בתופעת הרעב ביבשת, לביסוס מערכת הרפואה ולהפעלת בתי ספר ומוסדות חינוך", מסרה רגב.
אחר כך הודיעה רגב כי בחרה גם בוורד בן סעדון, שמפעילה את יקב "טורא" בהתנחלות רחלים שבה היא מתגוררת בשומרון, כמדליקת משואה. "וורד בן סעדון נולדה בהולנד למשפחת גרים, עלתה לארץ והתיישבה בשומרון. יחד עם בעלה ארז הקימו את ביתם בשומרון, ואת כל חסכונותיהם השקיעו ברכישת עשרים דונמים של כרם ומאוחר יותר בפתיחת יקב בשם 'טורא'. על אף התמודדויות וקשיים רבים הפך היקב המשפחתי ליקב בוטיק איכותי, הזוכה בפרסים בינלאומיים ומביא כבוד לענף היין הישראלי כולו", נמסר.
רגב הוסיפה כי "הכרמים שנטעו אבותינו באדמת השומרון לפני אלפי שנים שבים היום לפרוח בזכות חלוצים כמו ורד בן סעדון. חלוצה, חקלאית, יזמית ואישה מעוררת השראה". יצוין כי ב-2021 חגגה רגב את יום הולדת שלה ביקב שבבעלות בן סעדון. בן סעדון אמרה הערב ל-ynet אחרי הבחירה בה כי אינה זוכרת את האירוע ההוא.
בריאיון ל-ynet אמרה בן סעדון כי היא נרגשת: "אני עדיין לא מעכלת את הזכות הגדולה. זו זכות ענקית להדליק לכבוד המשפחה היקרה שלנו בשומרון ובעיקר לסבתא לישה דה פריז ז"ל, ניצולת שואה. סעדון, אם לחמישה ילדים, הוסיפה: "לנו כמשפחה שגרה בשומרון זה כבוד גדול להיות מי שידליק את המשואה ביום העצמאות - לשים את השומרון על המפה, במיוחד בתקופה המרגשת והמורכבת שבה אנחנו נמצאים עתה. כולי נרגשת מהמעמד הגדול לו זכיתי".
גם נינה ווינר (אבידר), מייסדת שותפה ויו"ר כבוד של קרן המלגות אייסף, נבחרה כאמור להדליק משואה. "נינה נולדה באלכסנדריה שבמצרים, ובשנות ה-50 עבדה במחנות עליית הנוער בצרפת ובישראל ושם פגשה צעירים שגורלם יהפוך למפעל חייה. נינה הצעירה פנתה אל הנדבן היהודי אדמונד ספרא עם רעיון חלוצי - הקמת קרן אשר תסייע לצעירים שעלו מארצות המזרח לממש את הפוטנציאל הלימודי שלהם. מאז ועד היום, בהובלתה של נינה כנשיאת הקרן, אייסף הייתה ועודנה הקבוצה הפילנתרופית המובילה בפיתוח המנהיגות החברתית והאקדמית בישראל", נמסר מטעם השרה רגב.
רגב ציינה כי "נינה היא חלוצה בתחום צמצום הפערים דרך חינוך והשכלה גבוהה. היא הראשונה שזיהתה את הצורך במתן מלגות לסטודנטים מוחלשים ובזכותה זכתה החברה הישראלית בצעירים ובצעירות נהדרים שמובילים היום במחקר, ברפואה, במשפטים, בממשל, באקדמיה, בעסקים ועוד".
מדליק משואה נוסף, יהיה פרופ' אבי ריבקינד מהמרכז הרפואי הדסה עין כרם ירושלים, שהקים את מערך הטראומה הראשון בישראל. רגב מסרה כי "עבודתו החלוצית של פרופ' ריבקינד הצילה אינספור בני אדם, בלי כל הבדל דת גזע ומין. במקצוענות שלו, באהבת האדם שלו, במסירות ובמרץ הבלתי נלאה, פרופ' ריבקינד הוא הסמל של רפואת הטראומה הישראלית".
עוד נמסר כי "במשך שנותיו הרבות עמד בחזית המענה הרפואי לנפגעי טרור בבירה, והוא מוביל המיזם הארצי 'צעירים נוהגים אחרת' להסברת הסיכון שבנהיגה לא זהירה. פרופ' ריבקינד מלווה בהתנדבות ארגוני רפואה וסיוע רבים, מייעץ לקצין רפואה ראשי בצה"ל בתחום כירורגיה כללית וטראומה, ומוביל את 'ועידת ישראל לרפואה' אותה יזם והקים".
משיאת משואה נוספת תהיה אשת החינוך יהודית נגוסה, מייסדת וראש המכינה הקדם-צבאית "הזדמנות לשנות", שפועלת בקיבוץ עין השלושה, הסמוך לגבול עזה. המכינה פונה לנערים אשר קיבלו פטור מגיוס על רקע אי-התאמה ועבר פלילי ומוכנים לעבור תהליך שינוי אינטנסיבי, ומעניקה להם הזדמנות שנייה לשירות צבאי משמעותי.
נגוסה, בת למשפחה יוצאת אתיופיה, שירתה בעבר בשב"כ. אחרי שחרורה פנתה לחנך בעולם המכינות הקדם-צבאיות ופעלה רבות לשילוב צעירי הקהילה האתיופית והפריפריה הישראלית במכינות. השרה רגב מסרה: "יהודית, מופת של חינוך ושל דוגמא אישית, תשיא את המשואה לכבודם של כל אנשי ונשות החינוך שמוסרים את חייהם למען דור העתיד שלנו, ולא משאירים אף אחד מאחור, ולכבודה של הקהילה האתיופית, והכוחות האדירים שהיא מצמיחה מתוכה".
מפקד דובדבן, סא"ל ד', נבחר כאמור כנציג הצבא בטקס המשואות והשרה רגב מסברה כי בחרה בו בהתאם להמלצת הרמטכ"ל הרצי הלוי. "סא"ל ד' הוא מטובי בניה של הארץ הזאת, פצוע צה"ל שהשתקם וחזר לשירות קרבי מלא, ומוביל את חייליו מדי יום ומדי לילה למבצעים עלומים ונועזים, שהודות להם כולנו יכולים לישון בשקט. סא"ל ד' יעמוד שם בשם כל הלוחמים והלוחמות החשאיים שלנו, שבאומץ, בתחכום ובאנושיות גדולה מגנים על מדינת ישראל ועל אזרחיה", מסרה השרה.
על הבחירה בדייוויד בלאט מסרה רגב: "הוא אחד הספורטאים האהודים בישראל ואחראי לרבים מהישגי הכדורסל הישראלי. הוא החל את הקריירה הספורטיבית שלו באוניברסיטאות אמריקניות, אך אחרי השתתפותו במשחקי המכביה החליט לעלות לארץ, והשתלב בעולם הכדורסל הישראלי - תחילה כשחקן ובהמשך כמאמן אגדי, שנחשב לאחד מגדולי המאמנים בהיסטוריה של הספורט הישראלי.
לדברי רגב, "בלאט מייצג את התרומה האדירה של העולים מארצות הברית ומכל תפוצות ישראל לספורט הישראלי ולמדינת ישראל כולה. בהופעותיו הרבות בעולם כמייצג של הספורט הישראלי הוא מקור השראה לרבים שהולכים בעקבותיו".