המשק צמח בקצב שנתי של 2.5% ברבעון השלישי - פחות מהאומדן הראשון
המשק צמח בקצב שנתי של 2.5% ברבעון השלישי - פחות מהאומדן הראשון
לפי האומדן הראשון שפרסמה הלמ"ס בנובמבר, שיעור הצמיחה ברבעון השלישי עמד על 2.8%; צניחה חדה במגזר השירותים ובייחוד בתיירות, וקיפאון בצריכה הפרטית
המשק הישראלי צמח ב-2.5% ברבעון השלישי, בשיעור שנתי. כך לפי נתונים שפרסמה היום (א') הלמ"ס. שיעור הצמיחה נמוך יותר מהאומדן הראשוני שפרסמה הלמ"ס בנובמבר - ואשר עמד על 2.8%.
זאת, לעומת צמיחה של 3.1% ברבעון השני של שנת 2023. (במונחים רבעוניים, הרבעון השני צמח ב-0.8%, והשלישי ב-0.6%). למרות שמדובר בצמיחה נמוכה מהציפיות, הרי שבהשוואה בינלאומית שמציגה הלמ"ס, הצמיחה של ישראל ברבעון זה גבוהה יחסית, וגבוהה מזו של צרפת, גרמניה, דנמרק, ועוד. עם זאת, הרבעון האחרון של שנת 2023 צפוי להיות מאופיין בצמיחה שלילית עקב המלחמה שפרצה ב-7 לאוקטובר.
הירידה בייבוא הסחורות והשירותים (למעט יבוא ביטחוני, אוניות, מטוסים, ויהלומים) עמדה על 2.1% בחישוב שנתי (לעומת 2% בחישוב הקודם). הירידה חדה במיוחד במגזר השירותים (ירידה של 9.1%) ובמיוחד במגזר התיירות (ללא תיירות – הירידה בייבוא שירותים היא 4.5% ברבעון).
הצריכה הפרטית ברבעון השלישי עלתה ב-2% בחישוב שנתי. אך כשמסתכלים על הצריכה הפרטית לנפש ניתן לראות שמדובר בקיפאון (עלייה של 0.1% בלבד בחישוב שנתי). וזאת אחרי ירידות של 1.5% ושל 4.6% בצריכה הפרטית לנפש ברבעון הראשון והשני של 2023.
אחד הביטויים הבולטים לירידה בצריכה הפרטית, ובסימנים המוקדמים להאטה, זו העובדה שישנה ירידה חריפה בהוצאה על מוצרים בני קיימא למחצה (כמו בגדים, טקסטיל לבית, מוצרי בידור ופנאי, וחפצים אישיים) זו ירדה ב-7.9% בחישוב שנתי ברבעון השלישי. וגם ירידה בצריכת מוצרים בני קיימא לנפש, שירדה ב-4.5% בחישוב שנתי. המשמעות היא שאנשים דוחים רכישות שאינן שוטפות.
גם בצד ההשקעות היתה ירידה של 23.9% בהשקעה בסחורות שיוצרו בענפי הטכנולוגיה, מידע ותקשורת, זאת אחרי ירידה דומה ברבעון השני. עם זאת, נרשמה עלייה של כ-6% במוצרי קניין רוחני, ועלייה בהשקעה בבנייה למגורים ב-7.2%, העלייה האחרונה מלמדת ככל הנראה על תנופת בנייה שקדמה למלחמה. בגזרת הייצוא, נרשמה עליה בייצוא של 9.2% בחישוב שנתי (ללא יהלומים וחברות הייטק), במקביל, חברות ההייטק רשמו עלייה בייצוא, וחברות היהלומים רשמו ירידה בייצוא.
הנתונים הללו פחות רלוונטיים כעת, אחרי שפרצה המלחמה, אך עם זאת, הם מלמדים כי למרות שכלכלת ישראל היתה במצב טוב ערב המלחמה, הרי שהחלו בה סימני האטה מדאיגים, כתוצאה מהעלאות הריבית, האינפלציה, ההאטה בהייטק העולמי, וקידומה של הרפורמה במערכת המשפט.