סגור

התוכנית לפינוי מפרץ חיפה אושרה בממשלה; השרים מברכים, ארגוני הסביבה - פחות

על פי התוכנית של הממשלה, פעילות התעשייה הפטרוכימית במפרץ חיפה תופסק תוך 10 שנים. שרת האנרגיה: "יום גדול לתושבי המפרץ ולמשק האנרגיה". מנכ"ל מגמה ירוקה: "זה לא רגע היסטורי, בונים תשתיות חדשות לאחסון דלקים בתקציבי עתק"

הממשלה אישרה, פה אחד, את הפסקת הפעילות הפטרוכימית במפרץ חיפה וקידום תכנית לפיתוח תשתיות ומנועי צמיחה כלכליים במפרץ.
על פי ההחלטה, פעילות התעשייה הפטרוכימית במפרץ חיפה תופסק תוך עשור, במסגרת מו"מ עם החברות. במקביל, תקודם תוכנית לפיתוח האזור ע"י פרויקטי תשתית, מגורים ותחבורה בהיקף של מיליארדי שקלים. לצורך מימוש ההחלטה, תוקם מנהלה ייעודית לנושא.
2 צפייה בגלריה
בתי זיקוק ב מפרץ חיפה
בתי זיקוק ב מפרץ חיפה
התעשייה הפטרוכימית במפרץ חיפה
(צילום: גיל נחושתן)
בתחום איכות הסביבה התוכנית מתייחסת לצמצום או פינוי חוות המיכלים בקריית חיים ופינוי התעשייה הכימית במתחם הדשנים, שיקום קרקעות מזוהמות לצורך מגורים, השקעת משאבים בשטחים ירוקים, בחופים ובנחלים, ושיקום נחל סעדיה.
בתחום הדיור, התוכנית תאפשר בנייה של 70-100 אלף יחידות דיור חדשות בלב מטרופולין חיפה, וכן תכלול שדרוג תשתיות התחבורה הציבורית עד 2035 כך שרכבת מתל אביב למפרץ תיקח 41 דקות במקום 80 דקות היום.
השרה להגנת הסביבה, תמר זנדברג, אמרה כי "החלטת הממשלה היא נדבך חשוב בהליך שסופו סגירת התעשיה הפטרוכימית במפרץ חיפה, הבראת המפרץ וסביבתו, ושיפור איכות החיים והסביבה באזור כולו".
2 צפייה בגלריה
שריפה ב בזן בתי הזיקו מפרץ חיפה דצמבר 2016
שריפה ב בזן בתי הזיקו מפרץ חיפה דצמבר 2016
שריפה בבזן מפרץ חיפה דצמבר 2016
(צילום: אילן מלסטר, המשרד להגנת הסביבה)
שרת האנרגיה, קארין אלהרר אמרה כי "זהו יום גדול לתושבי מפרץ חיפה ולמשק האנרגיה. לאחר שנים של הבטחות שניתנו לאזרחים, היום אנו עושים צעד גדול בדרך להפיכת מפרץ חיפה למשגשג כלכלית, תעסוקתית ובטוח בריאותית״.
ארגוני סביבה הביעו פחות התלהבות לעומת שרי הממשלה. אלעד הוכמן מנכ"ל ארגון מגמה ירוקה אמר כי "התחושה היא של בגידה מצד מי שהיו שותפינו לדרך וניצחון מהדהד של האחים עופר. בניגוד לנרטיב המשווק, לא מדובר ברגע היסטורי. בניגוד לכל הגיון ולהמלצת המנכ"לים, אין תאריך סגירה סופי לבז"ן ולהפסקת הזיקוק. במקום לסגור תעשייה פטרוכימית בונים תשתיות חדשות לאחסון דלקים פטרוכימיים בתקציבי עתק".
ההצעה גובשה ביוזמת שר החוץ וראש הממשלה החליפי יאיר לפיד, משרד ראש הממשלה החליפי והמועצה הלאומית לכלכלה. להחלטה שותפים שר האוצר אביגדור ליברמן, שרת האנרגיה קארין אלהרר, שרת התחבורה מרב מיכאלי, השרה להגנת הסביבה תמר זנדברג, שר הבריאות ניצן הורוביץ ושרת הפנים איילת שקד. כמו כן שותפים להחלטה גם מנהל התכנון, רשות מקרקעי ישראל, ומשרד הכלכלה.
מבזן נמסר כי "קבוצת בזן לומדת את ההחלטה ומתכוונת, כפי שהצהירה, לבוא אל המו"מ מול הממשלה בידיים נקיות ובנפש חפצה, ומקווה שהשיח יתנהל על בסיס עובדות ולא כותרות. בזן מתכוונת לעמוד על זכויותיה ועל זכויות כלל מחזיקי העניין - אלפי העובדים המתפרנסים מבזן, ציבור בעלי המניות, בעלי החוב, הספקים ומאות מפעלים שפעילות בזן קריטית לעתידם. בזן הציגה בתוכנית האסטרטגית שלה מודל היברידי למשק האנרגיה בישראל, תוכנית התואמת את החלטת הממשלה".
ראש העיר חיפה, עינת קליש רותם, מסרה: "אני מתנגדת להפיכת מפרץ חיפה ממרכז ייצור למרכז אחסון של פטרוכימיה וחומרים מסוכנים. ממשלת ישראל עומדת לקבוע את גורל חיפה כעיר מזוהמת ומסוכנת לעוד עשורים רבים - תהליך שימשיך להרוס את העיר ואת כל המטרופולין עד למותם הסופי".