סיכום 2024השנה שבה הממשלה הכריזה מלחמה על התקשורת החופשית
סיכום 2024
השנה שבה הממשלה הכריזה מלחמה על התקשורת החופשית
המלחמה בתקשורת החופשית ובחופש העיתונות היא ללא ספק אחת מהמטרות המרכזיות של השר שלמה קרעי. בליווי חברי כנסת מהליכוד מוגשות הצעות חוק פרטיות – כדי לדלג על הדרג המקצועי במשרד התקשורת, במאבק אובססיבי בערוץ מכאן של התאגיד ובעיתון הארץ
סגירת תאגיד השידור, הפסקת הקשר עם עיתון הארץ והשתלטות על הרייטינג: המלחמה בתקשורת החופשית ובחופש העיתונות היא ללא ספק אחת מהמטרות המרכזיות של הממשלה הנוכחית. את המלחמה בתקשורת מוביל שר התקשורת שלמה קרעי, בליווי חברי כנסת מהספסלים האחוריים של הליכוד. אלו מגישים את הצעות החוק כפרטיות – ובכך ניתן לדלג על הדרג המקצועי במשרד התקשורת. ברקע כל אלו עוסק השר במלחמה, שלעתים נראית אובססיבית, בערוץ מכאן של התאגיד המשדר בערבית ובעיתון הארץ. אחת ההחלטות שהעבירה הממשלה היתה ניתוק הקשרים עם עיתון הארץ והפסקת ההתקשרויות איתו.
כבר בחודשים הראשונים של כהונת הממשלה הציג קרעי חוק שידורים רחב – שכלל בעיקר ניסיונות השתלטות על ערוצי הטלוויזיה המסחריים. המלחמה עיכבה את הניסיון להשתלטות על התקשורת והחוק נדחק הצידה. במושב הנוכחי של הכנסת נראה כי קרעי החזיר את המלחמה שלו בתקשורת החופשית – אך כל פעם בהצעה אחרת. כאמור, ההצעות מוגשות כפרטיות וללא בחינה מקצועית. כך למשל, את ההצעה לסגירת תאגיד השידור הציבורי – ללא ספק בעל השפעה מכריעה על שוק התקשורת – הגישה טלי גוטליב. את הצעת החוק שתיתן לשר התקשורת שליטה על מדידת הרייטינג – הגיש שלום דנינו. את ההצעה לכלול את תקציב התאגיד בתקציב המדינה ובכך להגדיל את הכוח של הפוליטיקאים על התאגיד – הגיש אביחי בוארון.
את ההצעות מגישים חברי הכנסת, על אף שחוק שידורים רחב ככל הנראה בדרך, את ההזדמנות לייצר בלאגן וסערה – או לפחות לאותת לערוצי הטלוויזיה לאן הרוח נושבת, קרעי לא מפספס. עד היום מרבית השינויים שניסה קרעי להעביר, מלבד הטבה משמעותית אחת לערוץ 14 עם העלאתו לעידן+ – לא יצאו לפועל. ייתכן והסיבה לכך היא חוסר היכולת הניהולית של העומד בראש המשרד ובחירתו להתמקד בהסתה נגד התקשורת.
חשוב להדגיש שחוק התקשורת הישראלי אינו מעודכן כבר שנים ורובו בכלל מתייחס לעולם של כבלים ולווין. האינטרנט מקבל התייחסות חלקית, על אף שחלק מהציבור כבר מזמן בשירותי טלוויזיה המבוססים על האינטרנט (OTT) כמו פרטנר וסלקום TV או השירותים המוזלים של HOT (נקסט) ו-yes (סטינג). לכן ב-2021 הוקמה ועדת פולקמן על ידי שר התקשורת הקודם יועז הנדל, שעל בסיסה הוגש גם תזכיר חוק שלא עבר עקב התפרקות הממשלה. העדכון של חוק התקשורת לעידן האינטרנט קריטי להמשך התפקוד של השוק – אך לכך צריך שר תקשורת אחר.