סגור

עוד מנה של הגבלות: "ילדים לא יישבו בחוץ ב־40 מעלות חום"

הממשלה אישרה את התקנות המחייבות להציג תו ירוק או בדיקה שלילית בכניסה למחנות קיץ, כולל בשטחים פתוחים, החל מיום שלישי; יום לאחר מכן צפויות להיכנס לתוקף הנחיות התו השמח בכניסה לאירועים שמהווים מוקד סכנת הדבקה גבוהה. מנכ"ל איגוד המסעדות: "דרישה להושיב ילדים ומשפחות בחוץ בחודשים יולי ואוגוסט היא מנותקת מהמציאות"

הממשלה אישרה אתמול את התקנות המחייבות להציג תו ירוק או בדיקה שלילית בכניסה למחנות קיץ, כולל בשטחים פתוחים. החל מיום שלישי המשתתפים יחויבו להציג תעודת מחוסן או מחלים או בדיקה שלילית שבוצעה בטווח של 72 שעות לפני הכניסה למחנה.
יום לאחר מכן, ב־21 ביולי, צפויות להיכנס לתוקף הנחיות התו השמח בכניסה לאירועים שמהווים מוקד סכנת הדבקה גבוהה. הכניסה תתאפשר רק למחוסנים, מבריאים או בעלי תוצאת בדיקה שלילית. לאור ההתפתחויות והעלייה ההדרגתית במספר החולים שמצבם מוגדר קשה, חוששים בעלי עסקים כי הממשלה תחזיר את התו הירוק גם לענפי המסעדות, חדרי הכושר ואולמות הקולנוע.
בענף המסעדנות חסרים, נכון להיום, 25 אלף עובדים, מה שהופך את העבודה של המסעדנים לחלקית, עוד לפני החזרת ההנחיות לתו ירוק. מסעדות רבות מתחילות לעבוד רק בצהריים לאור המחסור בעובדים, כך שמגבלות נוספות עלולות לפגוע במסעדנים עוד יותר.
“שיקום המסעדות מאוד קשה. יש הלך רוח שהמסעדות מפוצצות בקהל, ובואו נפתח בקבוק שמפניה כי כולם חזרו לעצמם. המציאות היא אחרת. המחסור בעובדים מביא לכך שהמסעדות עובדות בתפוקה של 75% ולא מנצלות את מלוא הפוטנציאל שלהן”, אומר שי ברמן, מנכ”ל איגוד המסעדות. “יש ביקושים גבוהים אך הם נובעים מכך שמסעדות צמצמו את שעות הפעילות והקטינו את כמות הקהל כדי לעמוד בסטנדרטים של שירות. אז החזרה מלווה בקשיים”.
לדברי ברמן, “יש בעיה עם מבקשי המקלט שסגרו לנו לפני הקורונה פוזיציות של עבודות ניקיון ובקורונה הלכו לעבוד בעיקר בוולט, אבל גם בסיעוד ובבניין, והם לא חזרו אלינו. זה חלל שאין לו תחליף. ישראלים לא מוכנים לעבוד בניקיון אז אין לנו פתרון. יש גם בעיה של טבחים, אבל העובדים הזרים שלא חזרו זו אחת המהלומות הכי קשות לענף”.

”הציבור לא משתף פעולה”

המסעדנים מנסים לדבר עם משרדי הממשלה הרלבנטיים בניסיון להגדיל את כמות הפלסטינים שמורשים להיכנס לישראל ולעבוד במסעדות, וגם מחפשים פתרונות אחרים. “לגבי התו הירוק אנחנו כרגע בדיבור עם סגן השר במשרד ראש הממשלה אביר קארה, אבל עוד לא הגענו לדיונים ספציפיים על איך ייראה תו ירוק למסעדות”, אומר ברמן. “אנחנו מקווים שהתחלואה לא תעלה, אבל התחושה שלנו שהציבור לא באמת משתף פעולה עם חזרת התו הירוק. בסופו של דבר, כל הגבלה שיעשו, כדי שתצא לפועל צריך שיתוף פעולה של הציבור והתחושה היא שהציבור לא מתרגש מכמות הנדבקים וממקדמי ההדבקה. יש נתון אחד שהוא מעניין וזה מספר החולים קשה שלשמחתנו נמוך. לא חלילה שאנחנו מזלזלים אבל אלה לא נתונים שבגללם אפשר להטיל על הציבור הגבלות”.
ברמן טוען כי במסעדות לא ניתן להחיל בדיקות קורונה מהירות. “אנחנו בחודשים יולי ואוגוסט שרוב המדינה בבית, לא ייסעו לחו”ל השנה, והמחשבה שיתחילו עם תווים ירוקים ושידרשו להושיב ילדים ומשפחות בשטח החיצוני ב־40 מעלות חום, היא מנותקת מהמציאות. כל הנושא של התו השמח של אולמות אירועים גם לא רלבנטי למסעדות כי אנשים ללא יבצעו בדיקת קורונה כדי ללכת לאכול במסעדה, אלא כדי לנסוע לחו”ל או ללכת לאירוע כמו חתונה”.

הפסד של מיליונים בקולנוע

גם בענף בתי הקולנוע מביעים חשש מהחזרת הגבלות התו הירוק. מדובר בענף שנסגר ראשון ונפתח אחרון, הפסיד עשרות מיליוני שקלים וכמעט ולא קיבל פיצויים מהמדינה. “אנחנו רואים שעם ישראל ממשיך לבוא לבתי קולנוע. יש תנועה מאוד יפה וערה בבתי הקולנוע. יוני 2021 מול יוני 2019, התוצאות מאוד מפתיעות ואנחנו כמעט בפעילות רגילה”, אומר בכיר בענף בתי הקולנוע. לדבריו, “החזרנו מאות עובדים. אז מה עושים עכשיו? לא ייתכן שבכל פעם שיש וריאנט, הממשלה סוגרת לנו את העסק”.
1 צפייה בגלריה
מנכ”ל איגוד המסעדות שי ברמן
מנכ”ל איגוד המסעדות שי ברמן
מנכ”ל איגוד המסעדות שי ברמן. "שיקום המסעדות מאוד קשה"
(צילום: אוראל כהן)
בכיר נוסף בענף הקולנוע אומר כי “חודש יוני לא אושש אותנו. אין פה התאוששות כלכלית. ביוני היה עלויות עצומות לפתיחה המחודשת. הכשרנו אנשים צעירים בני 20-18, הם באו פעם־פעמיים לשמונה שעות ולא חזרו. גדל פה דור נוראי”.
בענף חדרי הכושר גם כן חוששים שהממשלה תחליט לחייב את מכוני הכושר בתו ירוק. “אנחנו צופים שיגיעו אלינו. אנחנו לא עיוורים”, אומר חיים פרנקל, בעל רשת מכוני הכושר ספייס. “המשמעות של זה תהיה אובדן לקוחות. ניאלץ להיפרד מקהל צעיר שלא יכול להתחסן וגם מקהל מבוגר שלא התחסן ומן הסתם זה הפסד הכנסה. הענף נמצא כרגע בירידה של כ־30% בהכנסות לעומת התקופה של טרום הקורונה. כך שאם מחזירים תו ירוק, איבוד ההכנסה יהיה גדול עוד יותר. למרות הבטחות להתחשבות והחזרים לענף, לא קיבלנו שום דבר בגל הקודם. אם יחזירו תו ירוק, זה ימשיך את המגמה של סגירת מכוני כושר. עד היום נסגרו כ־350 מכוני כושר בישראל, אז ייסגרו עוד מועדונים”.
יובל ליבלינג, בעלי מכוני הכושר פרופיט, אומר: “התו הרוק לחדרי הכושר, בוודאי עכשיו, הוא מיותר. בהתאם למצב, התו הסגול יותר רלבנטי. 80% מהלקוחות של חדרי הכושר הם מחוסנים, ולכן התו הירוק לא רלבנטי. אנחנו ערוכים לכל מצב, אבל נכון להיום זה מיותר”.