סגור

דעה
הפתרון להתייקרות הנפט - להשקיע בחלופות

לראשונה בתולדות העמים, משבר האקלים והמציאות הפוליטית בעקבותיו, הכתיבו את הרכב הפרלמנט בגרמניה. הירוקים, שמהווים חלק מהקואליציה, דוגלים במציאת חלופות לנפט. כנראה שהגרמנים לא יהיו האחרונים והמגמה תימשך

ביום שישי האחרון התפרסמו דיווחים לפיהם שלוש מפלגות הסכימו בראשי תיבות על כינונה של קואליציה חדשה בגרמניה שלאחר הקנצלרית אנגלה מרקל.
עצם פרישתה של מרקל לאחר 16 שנים והיותה של גרמניה הכלכלה הגדולה ביותר בגוש האירו וביבשת אירופה ואחת הכלכלות הגדולות, החשובות, המתקדמות והמשפיעות בעולם, מקנה להתפתחויות הפוליטיות האחרונות במדינה חשיבות רבה מבחינת מדינות המפתח האחרות וכמובן מבחינת שוקי ההון, הכספים והמטבעות ברחבי העולם.

2 צפייה בגלריה
רונן מנחם כלכלן ראשי ומיטל בר דוד אנליסטית בכירה מזרחי טפחות
רונן מנחם כלכלן ראשי ומיטל בר דוד אנליסטית בכירה מזרחי טפחות
רונן מנחם, כלכלן ראשי ומיטל בר דוד, אנליסטית בכירה. מזרחי טפחות
(בנק מזרחי טפחות)

מפלגת הירוקים תהייה אחת מהשלוש. מפלגה ותיקה זו, שהתחזקה מאוד בבחירות האחרונות והשפעתה תגדל, התנתה את הקמת הקואליציה החדשה בכך שיינקטו צעדים משמעותיים ומיידים בכל הקשור להתמודדות עם משבר האקלים – ספינת הדגל של המפלגה ואם תרצו – מהות קיומה.
הצלחת הירוקים מתרחשת בד בבד עם גל עולמי של מודעות לנושא משבר האקלים והצורך לנקוט צעדים מהותיים לבלימתו, תוך הקצאת תקציבי עתק, נושא שנזנח על ידי ארה"ב בימי הנשיא טראמפ וחזר בגאון עם כניסת הנשיא ביידן לתפקידו. למעשה, ניתן לומר כי הבחירה בירוקים משקפת גל זה, שקשור גם במודעות הגוברת ל-ESG (השקעות אחראיות).
את השקפת עולמה ניתן לראות באחד הסעיפים המרכזיים שמופיעים במזכר ההבנות: כיבוי מוחלט של תנורי פחם, לצורך ייצור חשמל, עד שנת 2030. לשם השוואה, היעד הקודם לכך היה בשנת 2038!
זאת ועוד – נקיטת צעדים ואמצעים משמעותיים לצורך הגנה על הסביבה.
אנו מדגישים כי זו פעם הראשונה בתולדות העמים, שמשבר האקלים והמציאות הפוליטית בעקבותיו, מכתיבים את הרכב הפרלמנט וקובעים מי יהיה הקנצלר במדינת ענק כמו גרמניה (ככל הנראה, יהיה זה מנהיג מפלגת SPD, שכיום מכהן כשר האוצר – אולף שולץ).

2 צפייה בגלריה
אנגל מרקל קורונה מגבלות על המשק 13.12.20
אנגל מרקל קורונה מגבלות על המשק 13.12.20
אנגל מרקל
(צילום: אם סי טי)

לפי ההערכות כיום, הדיונים להרכבת הקואליציה בגרמניה יסתיימו עוד לפני ערב חג המולד. אנו צופים כי גרמניה תחווה, בשנים הקרובות, הסבה משמעותית לאנרגיות מתחדשות ותוציא הרבה כסף על השקעה בתשתיות הנחוצות לכך.
התלות החוזרת באנרגיה הפוסילית (דלקים) מזהמת הוכחה שוב במשבר האנרגיה הנוכחי ואף כי בטווח המידי ההוצאות יופנו בלית ברירה לצריכתם, כשהסערה תשכך דווקא תואצנה ההשקעות באנרגיות חליפיות וירוקות יותר, כדי למנוע הישנות משברים כאלו.
התהליך לא יהיה פשוט, מחירי החשמל יעלו ויאתגרו, מעת לעת, ומתחים גאו פוליטיים עלולים להתפרץ – בפרט בקשר עם רוסיה, המדינה המספקת את רוב הגז הטבעי שצורכת יבשת אירופה וכל מעבר לסוגים אחרים של מקורות אנרגיה לא יהיה לה נוח.
גורם נוסף שיאתגר את התפתחות ההשקעות באנרגיות ירוקות הינו לוח הזמנים לתקופה הקרובה, כאשר אנו לקראת פתיחה בו-זמנית של מספר יעדים משמעותיים לתיירות, מה שיגרום לנסועה לעלות וכמובן יגדיל עוד יותר את הביקוש לזהב השחור.
הביקוש לנפט ימשיך לגדול והוא יתייקר
בבלומברג דווח כי אוסטרליה (סידני), אינדונזיה (באלי) ותאילנד יפתחו מחדש לתיירים מחוסנים ויסירו הגבלות משמעותיות בנושא. בתוך כך, הודיעה ארה"ב כי החל מ-9 בנובמבר תקבל לתחומה מחוסנים מכל ארצות תבל. הגעה לארה"ב מצריכה טיסות טרנס-אטלנטיות במטוסים רחבי גוף וזוללי דלק משני צדי האוקיינוס.
לפיכך, הביקוש לנוזל השחור צפוי לגדול בהתאם להערכת הוועדה הטכנית המייעצת של אופ"ק.
מחירי הנפט לסוגיו טיפסו לאחרונה ל 85-80 דולר לחבית ונשיא רוסיה פוטין העריך כי גם מחיר של 100 דולר עומד על הפרק. נכון, כשלוקחים בחשבון את עליית האינפלציה, המחיר הריאלי נמוך יותר, אך המסקנה ברורה:
אחת הדרכים החשובות והזמינות לבלימת אפיזודות של התייקרויות הנפט היתה ותהיה השקעה בחלופותיו. הירוקים אומרים זאת מזמן – והציבור הגרמני, כאמור, זה שעומד בתורים בתחנות הדלק ונערך לחורף הקר – אמר את דברו. גרמניה לא תהיה המדינה האחרונה שתעבור, לדעתנו, תהליך זה.

רונן מנחם הוא הכלכלן הראשי בבנק מזרחי טפחות, מיטל בר דוד היא אנליסטית בכירה בבנק מזרחי טפחות
לכתבה זו פורסמו 0 תגובות ב 0 דיונים
הוספת תגובה חדשה
אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר אתתנאי השימוש של כלכליסט לרבות דברי הסתה, דיבה וסגנון החורג מהטעם הטוב.