סגור

דעה
"המטופל במרכז"? הכסף הוא זה שקובע

למרות שמשרד הבריאות קבע כבר לפני שנים כי "המטופל במרכז", כשזה מגיע למבחן המציאות - השיקולים הכלכליים מנצחים. הגיעה העת לאפשר לכל אזרח לממש את הזכות הבסיסית שלו להחליט היכן לקבל טיפול רפואי

משרד הבריאות הגדיר כבר לפני שנים את היעד המרכזי למוסדות הבריאות בישראל והוא "המטופל במרכז". ואולם, נראה כי כאשר הדבר מגיע למבחן המציאות, הכסף והשיקולים הכלכליים מקדימים את טובת המטופל.

לאחרונה התבשרנו, שקופת חולים מכבי בחרה להשתמש במבוטחים שלה כקלף מיקוח במשא ומתן מול בתי החולים, ודורשת הנחות מפליגות על שירותים שהיא רוכשת מהם. ולכן, עד להודעה חדשה מאות אלפי מבוטחי מכבי באזור המרכז לא יוכלו לבחור לבצע ניתוחים, לזמן תורים לרופאים מומחים, למכוני האבחון המתקדמים או ללכת למרפאות החוץ בבית החולים הגדול במדינה, שבשל יכולותיו הייחודיות מוגדר ע"י משרד הבריאות כמרכז-על לאומי. אבל, אם תתרצה חטיבת בתי החולים של משרד הבריאות ותעניק למכבי הנחה נוספת של 100 מיליון שקלים לשנה, או אז יוסרו המגבלות ממבוטחיה. במחוזות אחרים קוראים לזה 'סחיטה'.
זוהי רק דוגמה אחת מיני רבות בהן נעשה שימוש ציני - כלכלי - במבוטחים של קופות החולים מול בתי החולים בישראל. לעיתים, הדבר נעשה בגלוי, באישור משרד הבריאות, ולעיתים, זה מתרחש מאחורי הקלעים באמצעות "שביתה איטלקית" המייבשת מכונים ומרפאות בבתי החולים השונים כדי להשיג יתרון כלכלי במשא ומתן - המבוטחים נשלחים למקומות מרוחקים או שהקופה בה הם מבוטחים קובעת להם תורים ארוכים במיוחד, כי אחרי הכל, אנחנו - המבוטחים, מהווים רק כלי לשיפור המאזן הכלכלי של הקופות.

1 צפייה בגלריה
קופת חולים מכבי שירותי בריאות ב רחוב אגריפס ב ירושלים
קופת חולים מכבי שירותי בריאות ב רחוב אגריפס ב ירושלים
קופת חולים מכבי שירותי בריאות ב רחוב אגריפס ב ירושלים
(צילום: חיים צח)

החטא הקדמון המאפשר התנהלות זו מצוי בחוק ביטוח בריאות ממלכתי המאשר לקופות, בשם שמירת חוסנן הכלכלי, לקבוע לאיזה בתי חולים מותר למטופל לפנות לקבל טיפול רפואי, ניתוח, או כל פרוצדורה רפואית שאינה דחופה. תקנות אלו נכללות תחת המושג "הסדרי בחירה", אבל למעשה מדובר דווקא בהסדר המונע מאזרחי ישראל את זכות הבחירה הבסיסית באשר למקום בו הם רוצים לקבל את הטיפול הרפואי, לעיתים מציל החיים, לו הם נדרשים.
הסדרי "אי בחירה" אלו מרחיבים את הפערים בשירותי הבריאות בין מרכז לפריפריה. זאת כאשר, בשם "הסדרי הבחירה" המקנים את כל הכח לקופות החולים, נתונים בתי החולים - ובעיקר הקטנים והפריפריאליים - ללחץ גדול יותר בגלל שליטת הקופות על ההפניות באזור גאוגרפי מסוים. כך, דווקא בבתי החולים החלשים יותר, ומשכך החשופים יותר ללחצי הקופות, 'ניתנות' הנחות גדולות במיוחד - לעיתים אפילו עד 38%(!). זו גם הסיבה שהגירעון הידוע מראש של בתי החולים הינו מובנה, מכוון וידוע מראש, ואף גדול אף יותר בבתי החולים הקטנים והפריפריאליים.
הגיעה העת לבטל את "הסדרי הבחירה" ולאפשר לכל אזרח במדינת ישראל לממש את הזכות הבסיסית שלו לקבל החלטה היכן לקבל טיפול רפואי - על פי התעריפים הציבוריים של משרד הבריאות. בחירה אישית אמיתית של כל אזרח במדינת ישראל היא הבסיס לשיוויון בבריאות, היא הבסיס לתחרות על מצוינות, והיא זו שצריכה להיות המוטו של חוק ביטוח בריאות ממלכתי - היא ולא 'החור בגרוש'. הגיע הזמן, באמת לשים את המטופל ואת צרכיו במרכז תשומת הלב של מערכת הבריאות, ולא רק את התקציב.
ד"ר זאב פלדמן הוא מנהל היחידה לנוירוכירורגיה ילדים בבית חולים שיבא, יו"ר ארגון רופאי המדינה וממלא מקום יו"ר ההסתדרות הרפואית בישראל
לכתבה זו פורסמו 0 תגובות ב 0 דיונים
הוספת תגובה חדשה
אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר אתתנאי השימוש של כלכליסט לרבות דברי הסתה, דיבה וסגנון החורג מהטעם הטוב.