פרשנותהתרופה לדרום מתפספסת - בגלל ההתעלמות מהדרג המקצועי
פרשנות
התרופה לדרום מתפספסת - בגלל ההתעלמות מהדרג המקצועי
מנכ"ל האוצר תומך בעמדת מנכ"ל משרד הבריאות כי את ביה"ח החדש בדרום יקים שיבא, בניגוד לעמדת הדרג המקצועי באוצר וקופות החולים. הפתרון הקל של בחירת שיבא עלול לפספס הזדמנות לחולל תחרות בשירותי הרפואה בדרום
בכירי מערכת הבריאות דנו שלשום עם בכירי האוצר במה שהפך להיות הנושא החם של תחום הבריאות בתקופה האחרונה: הקמת בית החולים החדש בבאר שבע. הישיבה נוהלה על ידי מנכ"ל האוצר שלומי הייזלר במשותף עם מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב, והיתה בעיקר מיועדת לראשון. הרי בר סימן טוב כבר הכריע: הוא טרח לשנות את המדיניות הקודמת ודורש שיהיה זה בית החולים הממשלתי שיבא שיקים אותו. הטיעון הרשמי הוא כי חייבים לבנות בית חולים חדש בדרום ובדחיפות, ומי שצריך לבנות אותו הוא בית החולים הטוב ביותר, המנוהל בדרך הטובה ביותר, והממוקם בעשירייה הפותחת של בתי החולים האיכותיים בעולם.
לפי בר סימן טוב, רק שיבא מסוגל להקים את המוסד באופן מיידי: "אף אחד אחר לא יקים אותו בסוף", הסביר למקורביו. הוא משוכנע כי מי שמתנגד לבחירה בשיבא, מנסה "לחבל" בהקמת בית החולים.
מנכ"לי קופות החולים ויושבי הראש שלהן ניסו להסביר להייזלר מדוע הצעד הנכון ביותר עבור מערכת הבריאות הישראלית הוא שאותו בית חולים יהיה תחת קופה (או קופות) ולא גוף בבעלות הממשלה. הסיבות לא חדשות. ראשית, בגלל כפל הכובעים של משרד הבריאות. המשרד הזה נושא בשני תפקידים במקביל: הוא גם הרגולטור של כל מערכת הבריאות (לרבות כלל קופות חולים וכלל בתי החולים) אך הוא גם הבעלים של כמחצית ממערך האשפוז. האם היה מתקבל על הדעת שבנק ישראל יהיה הבעלים של בנק הפועלים? התשובה ברורה.
בפועל, במהלך השנים פיתח המשרד נטייה להיטיב עם מערך האשפוז בכלל ולתעדף אותו על פני הקהילה (קופות חולים), אך גם בתוך מערך האשפוז המשרד תעדף את בתי החולים שבבעלותו, ושיבא הוא אחד מהם.
הסיבה השנייה היא חיזוק שירותי הרפואה בפריפריה, לרבות בדרום. אי־השוויון בישראל הוא מהקיצוניים ב־OECD, אך בעולם הבריאות הוא קיצוני כפליים כפי שמעידים כלל המדדים, לרבות תוחלת חיים, תמותה, מספר רופאים ומיטות לנפש. את ההוכחה האחרונה קיבלנו בסוף השבוע כאשר ראש הממשלה, בנימין נתניהו, שמתגורר 7 דקות נסיעה מבית חולים הלל יפה "הפריפריאלי", החליט להתפנות לחדר המיון של שיבא. בגלל התייבשות לא היה צורך בכל הקרקס. גם לא עבור בדיקות לב.
המצב בדרום חמור כי ישנה שליטה מוחלטת של קופת חולים כללית: 69% ממבוטחי הדרום שייכים לכללית (מכבי, המדורגת שנייה, זוכה לנתח שוק של פחות מ־20%), כאשר גם בתי החולים סורוקה ויוספטל הם בבעלות כללית. כלומר, עבור תאגיד הבריאות הגדול במדינה אין שום תמריץ כלכלי להתייעל או להשקיע יותר בדרום.
הקמת בית חולים על ידי שאר הקופות – מכבי, לאומית ומאוחדת שמאוד מעוניינות בכך וביצעו עבודות מטה והכנה טובות מאוד – תיתן מענה לשליטה של כללית ותחולל תחרות באזור הזה. העמדה המאכזבת ביותר היא זו שהשמיע בישיבה מנכ"ל שיבא יצחק קרייס. הוא הסביר כי יחייב את הרופאים הטובים ביותר שלו לעבור ולעבוד בדרום. קרייס התבלבל, שכן הרופאים לא ממש יסורו למרותו: בפעם הראשונה הם אולי יירדו לדרום, בפעם השנייה הם יירדו לאיכילוב (ושם יישארו), או גרוע מכך, יירדו לקליניקה הפרטית על חשבון טיפול בכלל הציבור. בר סימן טוב סבור כי אין לאף קופה כיום יכולת להקים את המוסד הזה והוא טרם ראה תוכנית לכך מטעמן.
החלק העצוב בדיון הוא כי בסופו של דבר עושה רושם שהייזלר לוקה בחוסר הבנה מוחלט בכלכלת בריאות. שאלותיו העידו על כך ובחדר שררה לא פעם שתיקה מביכה. זו לא אשמתו אלא רק של מי שמינה אותו, שר האוצר בצלאל סמוטריץ'. הייזלר לא מכיר את השחקנים, את האינטרסים ואת הבעיות המבניות העמוקות של מערכת הבריאות. בעיני עו"ד הייזלר צריכים להקים בית חולים דחוף, יש את הכסף, יש את שיבא ויש את קרייס, שהם "בסדר גמור", כלשונו. הוא באמת לא מבין על מה הוויכוח.
האתגר של הייזלר, שלא מבין בנושא, הוא לשכנע את שר האוצר ברבע משרה סמוטריץ', שלא מתעניין בנושא. יש לו חצי משרד ביטחון והפיכה משטרית לנהל, כלכלה זה לחלשים. לכן, גם הפעם האזרחים, ובעיקר תושבי הדרום, בדרך לפספוס: מיליארדי שקלים יושקעו בפרויקט שהיה יכול לחולל מהפכה בדרום ולהזניק תחרות אם רק היו מקשיבים לדרג המקצועי באוצר, זה שהממשלה הפכה לאויב הציבור.