באיחור של 6 שנים: פורסם המכרז לקרן ההלוואות למודרי אשראי
באיחור של 6 שנים: פורסם המכרז לקרן ההלוואות למודרי אשראי
לאחר שהמכרז הקודם שפנה לבנקים נכשל, הפעם הוא פונה גם לגופי אשראי חוץ בנקאיים. המדינה תעניק הגנה בהיקף של 70%-90% על ההלוואות ועד 45 מיליון שקל
באיחור של שש שנים פרסם החשב הכללי מכרז להקמת הקרן למודרי אשראי. המדינה תיתן הגנה בהיקף של עד 45 מיליון שקל בהיקף של 70%-90% משווי ההלוואות.
המכרז הנוכחי כולל גם גופי אשראי חוץ בנקאיים לאחר שהבנקים לא גילו עניין במכרז הקודם שהוגבל אליהם. החשב הכללי לא גילה נכונות ללחוץ עליהם או לצרף את מודרי האשראי לאחד כחלק בלתי נפרד מאחד ממכרזי האשראי הרבים של הקורונה.
בראשית 2016 דנה ועדת הכלכלה בחוק להקמת מאגר נתוני האשראי. היה ברור שהחוק ישפר מאוד את יכולת המיקוח של הלקוח נטול החובות מול הבנקים אבל יקשה על לקוחות בקשיים. ע"פ נתוני פורום ארלוזורוב יש בישראל כ-1.7 מיליון מודרי אשראי. מתוכם ל-500 אלף אין חשבון בנק והיתר אינן יכולים לקבל אשראי בשל מצב כלכלי קשה אוו הסתבכויות קודמות.
כ-300 אלף איש בעלי דירוג נמוך
על רקע זה התחייב שר האוצר לשעבר משה כחלון בראשית 2016 בפני ועדת הכלכלה להקים קרן הלוואות ממשלתית למודרי אשראי בהיקף של 50 מיליון שקל. למרות זאת, רק בספטמבר 2020 פרסם האוצר את המכרז. קהל היעד הוערך ע"י האוצר ב-300 אלף איש שהם בעלי הדרוג הנמוך ביותר במאגר נתוני האשראי. אלא שהבנקים לא גילו עניין במתן הלוואות למודרי האשראי גם בערבות גבוהה והקרן לא הוקמה.
בדיון בוועדת הכלכלה של הכנסת בינואר השנה על העיכוב המתמשך בהקמת הקרן אמר יו"ר ועדת הכלכלה ח"כ מיכאל ביטון מכחול לבן, ש"נראה הבנקים לא אוהבים עניים". מנהל המיזם החברתי "נקודת מפנה" רן מלמד אמר שזו דוגמה קלאסית למצב שבו "מה שהאוצר לא רוצה לא קורה".
במכרז החדש הופרדו שירותי הליווי הכלכלי משירותי ההלוואות ונפתח המכרז לכלל נותני האשראי במשק, בהם גם גופי אשראי חוץ בנקאי, שיוכלו להוביל את הפעילות. במסגרת המכרז ייבחר נותן אשראי שיהיה אחראי על כל תהליך מתן האשראי, חיתום והתפעול השוטף. הגוף שייבחר יהיה זכאי להגנת מדינה בשיעור שבין 70%-90% על כל הלוואה שלא תפרע ועד לסך מקסימלי של 45 מיליון שקל על כלל תיק האשראי.
בנוסף, ייבחר גוף לשירותי ליווי כלכלי לזכאי ההלוואות במסגרת הקרן, שיסייע לשיפור מצבם הכלכלי ודירוג האשראי שלהם. זה יכלול סיוע בבניית תקציב בר קיימא למשק הבית, המלצות לטיפול בחובות, בחינה והדרכה למיצוי זכויות והמלצות עתידיות בנושא שיפור ההתנהלות הכלכלית.
החשב הכללי, יהלי רוטנברג אמר ש"אני רואה חשיבות רבה בהקמה של קרן הלוואות לבעלי דירוג אשראי נמוך. נעשתה עבודת מטה מקיפה לטובת הקמת הקרן". הסגן הבכיר לחשב הכללי, גיל כהן: "קורא לכלל הגופים הרלוונטיים להגיש הצעות".