מנכ"ל משרד הבריאות לכללית: "נאסור על הגדלת אחזקותיכם בהרצליה מדיקל סנטר"
מנכ"ל משרד הבריאות לכללית: "נאסור על הגדלת אחזקותיכם בהרצליה מדיקל סנטר"
משרד הבריאות סירב לבקשת כללית להגדיל את אחזקתה במרכז ב-11% ל-51%. פרופ' נחמן אש: "לאור מצבה הנוכחי של הקופה, מומלץ כי משאביה הניהוליים והכלכליים יתמקדו בייצובה, ולא בקידום מיזמים עסקיים החותרים תחת המטרות הבסיסיות לפיהן היא אמורה לפעול". בכיר בכללית: "עמדה תמוהה של משרד הבריאות"
משרד הבריאות סירב לבקשת קופת חולים כללית להגדיל את אחזקתה בהרצליה מדיקל סנטר (HMC) - אחד מבתי החולים הפרטיים הידועים בישראל. לפני כשנה נחשף ב"כלכליסט" כי כללית פועלת לרכישת 11% נוספים מבית החולים, לפי שווי של 780 מיליון שקל. היום היא בעלת 40% מהמניות.
בחמישי האחרון כתב מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' נחמן אש, מכתב בו הוא מתריע כי משרדו יאסור על עסקה שתגדיל את ההשתלטות של הכללית על המרכז. מדובר במהלך אסטרטגי של הכללית לנוכח הסינרגיה המוצלחת שיצרה המתחרה העיקרית שלה מכבי עם בית החולים אסותא ברמת החייל, שכבר פתח כמה סניפים במקומות נוספים. גורמים בכללית מנסים תקופה ארוכה לנסות לפצח את השת"פ שבין הקופה השנייה לבית החולים. שת"פ זה היטיב עם מכבי שבמסגרת פרויקט קיצור תורים, שיזם שר הבריאות לשעבר יעקב ליצמן ושהתבסס על מימון ציבורי בבתי חולים פרטיים (כדי לקדם תורים), השכילה להעביר כמעט את כל הפרוצדורות לבית החולים.
במכתבו פירט אש מדוע הוא מסרב בתוקף להשלמת העסקה והציג שלל סיבות: "לאור מצבה הנוכחי של הקופה, מומלץ כי משאביה הניהוליים והכלכליים יתמקדו בייצובה, ולא בקידום מיזמים עסקיים החותרים תחת המטרות הבסיסיות לפיהן הקופה אמורה לפעול". ניתן לשייך אמירה זו לאירועים האחרונים שאירעו בכללית בחודש האחרון בנוגע לפרישת המנכ"לית מכהנת רות רלבג לאחר דו"ח ביקורת שנוי במחלוקת המעלה חשד לניגוד עניינים מצדה. רלבג עצמה טענה מנגד כי מדובר ב"התנהגות אלימה, בריונית וחסרת מקצועיות תוך סימון המטרה מראש. הסירוב של כללית להיענות לדרישתי לקיום בדיקה מקצועית, חיצונית ובלתי תלויה - מדברת בעד עצמה".
לגופו של עניין, טוען אש כי העובדה שהכללית היא תאגיד הבריאות הגדול במדינה, שמבטח מחצית מאזרחיה ושולט על שליש ממערך האשפוז, "מחייבים משנה זהירות בכל הרחבה של פעילות עסקית נוספת שתבצע, בפרט זו שעלולה להקטין את יכולת התחרות של שאר הקופות" - כך לשון המכתב שהגיע ל"כלכליסט". במשרד הבריאות סבורים כי אישור מהלך כזה עלול לפגוע דווקא בקופות הקטנות (מאוחדת ולאומית): "דבר זה משמעותי עוד יותר באזורים הפריפריה בהם נתח השוק של כללית גדול עוד יותר".
יתרה מזו, אש מאשים את הכללית כי המהלך שהיא מבקשת לקדם "עומד בניגוד למטרות חוק ביטוח בריאות ממלכתי, וכן בניגוד ליעדי המדיניות המוצהרת של משרד הבריאות בעשור האחרון, ומימושו עלול להוביל להגדלת יוקר המחיה והגדלת פרמיות עתידיות של מבוטחי הקופה".
אש גם מנצל את ההזדמנות כדי לעקוץ את כללית מכיוון אחר: "ככל שהכללית מעוניינת להגדיל את קיבולת חדרי הניתוח שלה, כפי שציינה בבקשתה, מן הראוי כי תפעל להגדלת חדרי הניתוח של בתי החולים הציבוריים שלה (8 בתי החולים - א.פ.) אשר פועלים בשעות אחר הצהריים במידה מועטה בלבד".
"הניסיון לקשר את היוזמה הזו, שהיא חלק מתוכנית אסטרטגית רבת שנים, למנכ"ל כזה או אחר הוא לא יפה ולא ענייני", מסר בכיר ב"כללית" שמזכיר כי הפרויקט החל בתקופתו של המנכ"ל לשעבר דודסון ונחשף כבר לפני יותר משנה.
לדברי אותו גורם, כל מטרת המהלך היה צמצום הפערים, שכן מבוטחי הקופה במרכז נהנים מרפואה פרטית, לעומת אלו שפריפריה. "התשובה של משרד הבריאות היא לא פחות מדהימה שכן מבוטחי הכללית בפריפריה ימשיכו לסבסד את מבוטחי הכללית במרכז. הסיבה לכך היא שרוב השימוש בשב"ן (שירותי בריאות נוספים) נעשים במרכז. שלא לדבר על כך שזה היה אמור לעודד מעבר של כוח אדם מקצועי לפריפריה, דבר שגם לא יקרה".
מכללית נמסר בתגובה: "אנו בוחנים את עמדת משרד הבריאות כפי שהתקבלה היום, ותמהים על הקביעות השגויות המובאות במסגרתה. עמדה זו, שלא עולה בקנה אחד עם החלטות קודמות של המשרד, פוגעת במאמצים של הקופה להרחיב את היצע השירותים של הרפואה הפרטית בפריפריה ומנציחה את הפערים הקיימים בתחום זה".