סגור

חלק מהמוסדות האקדמיים נפתחים - אלה ההקלות שהם מציעים לסטודנטים במילואים

למרות גיוס של כ־20% מכלל הסטודנטים, המכללות הפרטיות ולהוראה פותחות את שנת הלימודים האקדמית, והאוניברסיטאות מחכות לסוף דצמבר. גם ההקלות שיקבלו הסטודנטים שבמילואים שונות בכל מוסד

מערכת ההשכלה הגבוהה התחלקה בשבועות האחרונים לשני חלקים. המוסדות הפרטיים, המכללות להוראה וכמה מוסדות ייחודיים פתחו את הלימודים או עומדים לעשות זאת בשבועות הקרובים. לעומתם רוב האוניברסיטאות והמכללות המתוקצבות דחו את הפתיחה עד 24 בדצמבר אבל אם גיוס המילואים לא יסתיים עד אז — תיווצר דילמה קשה. האוניברסיטאות כנראה מסוגלות לעמוד בדחייה נוספת, אבל ספק אם המכללות שקופתן דלה בהרבה מסוגלות לכך.
שנת הלימודים היתה צריכה להיפתח ב־15 באוקטובר. ההערכה היא שכ־20%–30% מהסטודנטים מגויסים. כמוהם גם חלק מאנשי הסגל הזוטר (מתרגלים ועוזרי הוראה). האוניברסיטאות שהם המוסדות החזקים יותר כלכלית דחו ארבע פעמים את תחילת שנת הלימודים באמצעות קיצור סמסטרים וקיצור חופשות. לרוב המוסדות האחרים מהלך כזה הרבה יותר מסובך, אם מסיבות תקציביות ואם משום שהלימודים כוללים התנסות מעשית.
הסיכויים לביטול סמסטר שלם נמוכים מאוד. הסיבה היא שהעלות למשק היא, בהערכה מאוד זהירה, כ־3 מיליארד שקל ובפועל כנראה גבוהה בהרבה. ההערכות לעלות שכר הלימוד שיאבד הן בין 1–1.5 מיליארד שקל. הנזק למשק בשל דחיית כניסתם של כ־70 אלף בוגרי תואר ראשון למשק צפוי להיות כ־1.5 מיליארד שקל. שר החינוך יואב קיש קרא למוסדות לפתור את הבעיה בהענקת תואר עובר למילואימניקים שייעדרו מהסמסטר. אבל זה פתרון בעייתי מבחינה אקדמית.
מי שפתחו ראשונים את שעריהם הם המוסדות הפרטיים שתלויים בשכר הלימוד: המרכז האקדמי פרס פתח ב־5 בנובמבר. הקריה האקדמית אונו והשלוחה האקדמית של המכללה למנהל פתחו לפני שבוע.
כל המוסדות הפרטיים והמתוקצבים מציעים למילואימניקים הקלות שונות, כמו אפשרות לוותר על הסמסטר, כמו תוספת נקודות זכות ללא לימודים, ביטול חובת נוכחות, שיעורי השלמה וחונכות ומועדי ג' במבחנים או השבת שכר הלימוד. אבל יש פערים. המרכז האקדמי פרס והשלוחה האקדמית של המכללה למנהל מציעים גם סמסטר מיוחד. רקטור המרכז האקדמי פרס פרופ' רון שפירא טוען שזה פתרון עדיף על פגיעה בכל הסטודנטים באמצעות דחיות חוזרות של שנת הלימודים.
בקריה האקדמית אונו אומרים שכיוון שסמסטר ג' הוא חלק מהותי מהלימודים אין אפשרות לסמסטר נוסף, וגם רשימת ההתאמות שלהם לא נדיבה יחסית. מאונו נמסר שיש "התחייבות מלאה לחיילי המילואים שיסיימו את שנת הלימודים ביחד עם חבריהם לספסל הלימודים". אוניברסיטת רייכמן הפרטית תפתח ב־17 בדצמבר. סמסטר מיוחד לא יהיה אבל האוניברסיטה תאפשר לאנשי המילואים להמיר ציונים של עד 8 קורסים לציון עובר, שזו בעצם היענות לחזון של קיש. גם בהנחה שכולם יתחשבו בתלמידים במציאות ולא רק בהבטחות, ברור שיהיו סטודנטים רבים שישלמו על המילואים מחיר של סמסטר או אף שנה. זאת, אם משום שיחזרו מהמילואים מאוחר, אם משום שיתקשו להשלים את החומר הנלמד.
מי שעוד הודיעו על פתיחה ב־3 בדצמבר הן המכללות האקדמיות לחינוך. מדובר במכללות עם שיעור גבוה מאוד של תלמידות ושיעור נמוך של אנשי מילואים. את שעריהן פותחות גם האוניברסיטאות המיוחדות: האוניברסיטה הפתוחה שבה הסטודנטים פחות תלויים במבנה שנתי תיפתח ב־3 בדצמבר ומכון ויצמן, שהלימודים בו מתחילים בתואר שני, יפתח את השנה ב־11 בדצמבר.
האוניברסיטאות דחו את פתיחת הלימודים עד 24 בדצמבר וכלל לא בטוח שזו הדחייה האחרונה. ההתלבטות האמיתית היתה של המכללות האקדמיות הכלליות. בהודעה שהוציא ועד ראשי המכללות ב־15 בנובמבר נאמר שכחצי מהמכללות יפתחו לפני 24 בדצמבר בסופו של דבר רק בודדות יעשו זאת. אך מנכ"ל מכללת תל אביב יפו אלי מרזל אומר שיהיה למכללות קשה מאוד לדחות למועד מאוחר יותר, "גם בגלל שהדבר יפגע בסמסטר הקיץ וגם בגלל שהדבר דורש תוספת תקציבים שכרגע לא נראית באופק".
אחת המטרות המרכזיות של המכללות היא לאפשר השכלה אקדמית ושוויון הזדמנויות לצעירי הפריפריה. אבל כבר ברור שהמלחמה תגרום להגברת הפערים. כך האוניברסיטאות הקימו קרנות שמענקיות סיוע של אלפי שקלים למילואימניקים, ואם המכללות יפתחו לפני האוניברסיטאות, זה אומר פגיעה נוספת באנשי המילואים מהפריפריה.