המלצה: להגדיל את המימון הממשלתי לבחירות המקומיות ב-17%
המלצה: להגדיל את המימון הממשלתי לבחירות המקומיות ב-17%
הוועדה הציבורית לקביעת מימון המפלגות והבחירות ברשויות המקומיות ממליצה להגדיל את יחידת המימון ל-74 שקל לבוחר; סיעה שלפחות שליש מנבחריה נשים - תקבל תוספת מימון של 15% על המימון הרגיל
הוועדה הציבורית לקביעת מימון המפלגות והבחירות ברשויות המקומיות ממליצה בדו"ח שפירסמה היום (ה') להגדיל את המימון הממשלתי למתמודדים ולסיעות בכ-17% כך שיעמוד על 74 שקלים לבוחר, לעומת 63 שקלים עד כה.
יש לציין כי בבחירות המוניציפליות כל רשימה ומועמד לראש מועצה איזורית זכאים למימון ממשלתי של הוצאות הבחירות. החישוב של מימון הבחירות למתמודדים ולסיעות הוא מורכב: סיעה תקבל סכום השווה לערך יחידת המימון (74 שקל באם תתקבל ההמלצה) המוכפל במספר בעלי זכות הבחירה באותה רשות מקומית. הסכום שמתקבל מוכפל במספר הנציגים שנבחרו מטעם הסיעה לרשות ומחולק במספר חברי המועצה שנבחרו ברשות. ככל שהרשות גדולה יותר אזי מספר חברי המועצה גדול יותר.
לפי ההמלצה, סיעה ברשות מקומית שלפחות שליש מנבחריה נשים - תקבל תוספת מימון של 15% על המימון הרגיל.
ההחלטה חלה על הבחירות המקומיות לרשויות שנדחו השבוע פעם נוספת ל-27 בפברואר, אך לא על 14 רשויות בדרום ובצפון שתושביהם פונו מבתיהם עקב המלחמה וכתוצאה מכך לא ייערכו בהן בחירות בסוף החודש הבא.
אם הבחירות, שאמורות היו במקור להיערך ב-30 באוקטובר 2023, יידחו פעם נוספת מעבר ל-27 בפברואר - אזי ההעלאה הזו לא תחול על הבחירות החדשות.
בראש הוועדה הציבורית עומדת השופטת בדימוס איילת פרוקצ'יה וחבריה הם רו"ח אהוד רצאבי ופרופ' אסף מידני.
הוועדה נדרשה לסוגייה בעקבות פניותיהם של מועמדים ברשויות המקומיות שטענו כי שתי הדחיות במועד הבחירות מחייבות שינוי בלתי צפוי בתכנון המקורי של ההוצאות ומעמיסות עליהם הפסדים ונטל כספי שלא נצפו.
בין הטיעונים שהושמעו בפני הוועדה: במרבית תקופת הדחייה (מאוקטובר לפברואר) לא היתה פעולות בחירות ממשיות, ועדיין היו הוצאות שונות. עוד טענו מתמודדים כי בנוסף לכך, בשל הדחייה הם נדרשים להוצאות נוספות כמו חידוש הקמפיין, שינוי המסרים בעקבות המלחמה ושינוי סדר היום הציבורי.
הוועדה הדגישה כי לפי עמדת מרכז המחקר והמידע של הכנסת הנתונים המספריים הקיימים ביחס לצורכי המימון של חידוש מערכת הבחירות הם מועטים וחלקיים בלבד ומצביעים על שונות גדולה בין המועמדים: "בחינת צורכי המימון הציבורי לחידוש מערכת הבחירות אינה יכולה להתבסס על נתונים שלמים ומדויקים אלא עניינה בהערכת על בסיס מגוון שיקולים". ואולם, לפי הערכות שהושמעו בוועדה הגידול בהוצאות בשל היערכות מחודשת עשוי להגיע ל-20%-30%.