עתירה לבג"ץ: לעצור כניסת רשתות חינוך חרדיות לתוכנית אופק חדש - עד לקביעת תנאי סף
עתירה לבג"ץ: לעצור כניסת רשתות חינוך חרדיות לתוכנית אופק חדש - עד לקביעת תנאי סף
עמותת חדו"ש לחופש דת ושוויון טוענת שהממשלה מתכוונת להעביר את רפורמות אופק חדש וגפ"ן בחינוך החרדי בלי להבטיח לימודי ליבה, פיקוח או העברת דיווחים. לטענת העמותה מדובר בהחלטות שהתקבלו "משיקולים זרים ובחוסר סבירות קיצוני"
עמותת חדו"ש לחופש דת ושיוויון עתרה היום לבג"ץ בדרישה שיעצור את כניסתן של רשתות החינוך החרדיות לתוכניות "אופק חדש" ו"גפ"ן" עד לקביעת תנאי סף שיחויבו לעמוד בהם ובייחוד לימודי ליבה וחובות דיווח. על פי העתירה "החלטת הממשלה לפיה מבקשים להעביר מאות מיליוני שקלים נוספים לרשתות החינוך של יהדות התורה ושל ש"ס נולדה מדרישה פוליטית והסכמים קואליציוניים. העברת הכספים ללא קביעת תנאי סף ובלי לוודא שהרשתות מצייתות להם סותרת את הדין, את כללי משרד החינוך ואת עקרונות השוויון, הסבירות ואת המנהל התקין", נכתב בעתירה. הניסיון להעביר את הכספים ללא עמידה בתנאים וללא פיקוח מהווה לטענת חדו"ש "החלטות שנתקבלו משיקולים זרים ובחוסר סבירות קיצוני"
במסגרת ההסכם הקואליציוני הוחלט שהמורים בחינוך החרדי יקבלו משכורות לפי הסכם השכר של הסתדרות המורים "אופק חדש". זאת, למרות שמדובר בחינוך פרטי. היישום החל בשתי רשתות החינוך החרדיות מעין החינוך התורני – בני יוסף של ש"ס והחינוך העצמאי של אגודת ישראל ובסך הכל ב-444 מוסדות. השנה הספיקה המדינה להעביר למטרה זו רק 35 מיליון שקל אבל ב-2024 מיועדים לכך כמיליארד שקלים. כן חשף "כלכליסט" כוונה להעביר לרשת של ש"ס כמאה מיליון שקלים במסגרת תקציב התוכניות החיצוניות גפ"ן.
העתירה הוגשה ע"י סמנכ"לית חדו"ש והיועצת המשפטית של העמותה עו"ד יפעת סולל, כנגד משרד החינוך, משרד האוצר, והרשתות החרדיות על פי העתירה, החלטת הממשלה לאשר את כניסתן של הרשתות החרדיות לתוכניות החינוכיות התקבלה מבלי שיחייבו את הרשתות ללמד לימודי ליבה מלאים בבתי הספר לבנים, בלי חובת השתתפות של התלמידים בבחינות המיצ"ב ובבחינות ארציות דומות ובלי להבטיח קיום כוח אדם שמסוגל לעמוד בתנאים אלה.
על פי חדו"ש כיוון שמדובר בהחלטה פוליטית "יש לבחון אותה במשנה זהירות ולהקפיד כי היא מבוצעת באופן המתיישב עם כללי המינהל התקין ועם דרישת השוויון. עוד מדגישה העתירה כי "לא זו בלבד שהתנאים שנקבעו בהחלטת הממשלה אינם מספקים, אלא שאפילו תנאים אלה אינם מיושמים". זאת בשל סירוב הרשתות לאפשר למנהלים להעביר דיווחים ישירים למשרד החינוך. במצב הזה "לא ניתן כלל לפעול בהתאם להחלטת הממשלה באשר לתקצוב הנוסף ויש לבטל או להשעות כל ניסיון לעשות זאת".
עוד כותבת סולל כי "נדמה שמשרד החינוך מתייחס אל חובת לימודי הליבה במוסדות החינוך של הרשתות כאל עניין שולי. אולם לימודי הליבה כשמן כן הם לה ליבו של היעד החינוכי של תלמידי ישראל. מדובר בחובה של משרד החינוך כלפי כל תלמיד ותלמיד כך שיהיה כשיר להשתלבות בשוק העבודה. החלטת משרד החינוך לעקוף את החלטות הממשלה ולאפשר הצטרפות בלא העברת מידע נדרש ביחס לעובדי ההוראה ותוך הימנעות מהבטחת לימודי ליבה מלאים מנוגדת לחובותיו החוקיות".
בעתירה דורשת חדו"ש מבית המשפט להורות על הוצאת צו על תנאי וצו ביניים ולחייב את המדינה ליצור תנאי סף ברורים להצטרפותן של הרשתות החרדיות לתוכניות "אופק חדש" ו"גפ"ן" כפי שקורה בבתי הספר הממלכתיים, וביניהם: קביעת תנאי סף לעניין תארים מוכרים; השתתפות של כל תלמידי המוסד במבחן מיצ"ב; קביעה כי מחצית מהמורים יהיו בעלי תארים אקדמיים בהיקף הנדרש להוראת לימודי ליבה ובתחומי הלימוד הנדרשים; חיוב העברת מידע פרטני מלא על המורים וקביעת סנקציות כספיות במקרה של הפרות דין.