מנכ"ל משרד הביטחון מקדם עסקאות ענק וממתין להזדמנות להיות הרמטכ"ל הבא
מנכ"ל משרד הביטחון מקדם עסקאות ענק וממתין להזדמנות להיות הרמטכ"ל הבא
אייל זמיר שהודיע על פרישה כשמונה ישראל כ"ץ לתפקיד וחזר בו, חותם על עסקאות רכש עם תעשיות ביטחוניות ומקים מנהלת חדשה
מנכ"ל משרד הביטחון האלוף (במיל') אייל זמיר, רואה בחיזוק התעשיות המקומיות מענה לאיומי האמברגו והגבלות אספקת הנשק לישראל ולפיכך הוא מקדם רצף של עסקאות ענק עם התעשיות הישראליות, כולל את עסקת הספינות החדשה מול מספנות ישראל. ברקע ריחף גם החשש שנסיגה מרכש כזה תוביל לאבדן ידע ויכולות מקומיות הנחוצים לייצור כלים מסוג זה.
בשבוע שעבר הוא גם השיק מנהלת חדשה בתוך משרדו שתעסוק בפיתוח מתקדם בתחומי הכלים האוטונומיים והבינה המלאכותית שיהוו בסיס ליכולות עתידיות שיעמדו לרשות צה"ל ומערכת הביטחון. הפעם האחרונה שבה משרד הביטחון הקים מנהלת ייעודית היתה לפני כשני עשורים, כשהקים את מנהלת המל"טים לצד מנהלת חומה להגנה מטילים ומנהלת טנק המרכבה והרק"ם.
בראש גרעין ההקמה של המנהלת החדשה עומד קצין בדרגת אלוף־משנה ממפא"ת ובהמשך משרד הביטחון צפוי למנות לה מנהל במסגרת מכרז שיפרסם, שיהיה אמון על קידום מיזמי פיתוח בהיקפים של מאות מיליוני שקלים וימשוך אליה טאלנטים מחברות הייטק, דיפנסטק והברות ביטחוניות.
החליט להישאר עם כ"ץ
בתחילת החודש הבא ימלאו שנתיים למינויו של זמיר בידי שר הביטחון לשעבר יואב גלנט. לפני שמונה למנכ"ל משרד הביטחון הוא התמודד מול הרצי הלוי על תפקיד הרמטכ"ל, אלא ששר הביטחון דאז בני גנץ העדיף את הלוי. לפני חודשיים, כשנתניהו פיטר את גלנט בעקבות התעקשותו על גיוס חרדים הנחוצים לצה"ל שנאנק ממחסור בחיילים ומינה במקומו את כ"ץ, זמיר מיהר להודיע לו על כוונתו להתפטר. כ"ץ, חסר ניסיון ביטחוני והיכרות עם המערכת דחה את הבקשה, בעיקר משום שהבין כי התפטרות המנכ"ל תיצור זעזוע נוסף במערכת שמזועזעת ממילא בעיצומה של מלחמה שישראל לא ידעה כמותה. זמיר התרצה וחזר בו מההתפטרות ונשאר לפני שעה במשרד הביטחון אך כפי שנראה לא לעוד הרבה מאוד זמן.
הרמטכ"ל הלוי אמור להיענות עד סוף החודש לדרישה של כ"ץ ולהגיש לו את התחקירים המרכזיים הקשורים למחדלי הצבא ב־7 לאוקטובר. לוחות הזמנים שכ"ץ קבע להגשת התחקירים מסמנים גם את ציפיותיו מהרמטכ"ל לממש את לקיחת אחריותו למחדל ולפרוש מתפקידו, בטווח הזמן הקרוב.
הלוי כזכור, הקדים ולקח אחריות על מחדלי הצבא ב־7 לאוקטובר בעוד שהדרג המדיני מתחמק ומתנער ממנה תוך התנגדות נחרצת גם להקמת ועדת חקירה ממלכתית.
מעורבות בבניין הכוח
בתוך כל אלה זמיר נחשב למועמד המוביל להחלפת הלוי שכעת "מתחמם על הקווים" לקראת מינויו האפשרי לרמטכ"ל. מעורבותו העמוקה בבניין הכוח של צה"ל יכולה להתפרש כהכנת הצבא לעידן שבו יחליף את החליפה במדים ויפקד עליו.
עם זאת, היא מבוצעת גם כביטוי להיכרותו עם המערכת הצבאית כמי שהיה ממוביליה במשך שנים ארוכות ועדיין, מחדלי 7 לאוקטובר לא דבקו בו. בתפקידו האחרון בצה"ל הוא היה סגן הרמטכ"ל, לפני כן אלוף פיקוד דרום ועוד קודם היה מזכירו הצבאי של ראש הממשלה.
בינתיים, הוא מקפיד על פרופיל ציבורי נמוך ושומר על מרחק בלימה בטוח והכרחי מתאונות והתנגשויות שתמיד אפשריות בחסות הערפל הסמיך והמסוכן שיוצרים הכאוס שמאפיין את האקלים הפוליטי הנוכחי.