סגור
ח"כ לימור סון הר מלך 3.7.23
ח"כ לימור סון הר מלך (צילום: שלו שלום)

הצעת חוק של ח"כ סון הר מלך: ייצוג נפרד לשרים ולא ע"י היועמ"שית

לפי הצעת החוק, ראש הממשלה או השרים יוכלו להציג בפני בית המשפט את עמדתם בנפרד, לרבות באמצעות עורך דין פרטי, ללא צורך באישורה של היועצת המשפטית לממשלה. סון הר מלך: "מאז תחילת כהונת הממשלה, פועלת היועמ"שית באופן לעומתי מובהק כנגד ממשלת ישראל ושריה"

ראש הממשלה או השרים יוכלו להציג בפני בית המשפט את עמדתם בנפרד, לרבות באמצעות עורך דין פרטי, ללא צורך באישורה של היועצת המשפטית לממשלה, כך עולה מהצעת חוק שהונחה הערב על שולחן הכנסת, על ידי ח"כ לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית).
הצעת החוק הוגשה לאחר שבאחרונה היו מחלוקות בין הממשלה, ושרים בממשלה לבין היועמ"שית גלי בהרב מיארה בסוגיית יצוגם על ידה בעתירות שהוגשו כנגדם.
סון הר מלך הסבירה כי "סמכויות היועץ המשפטי לממשלה בתחום הייצוג במשפט הציבורי מעולם לא עוגנו בחקיקה, בדומה למרבית סמכויותיו, על אף שיש להן השלכות כבדות משקל על שיטת הממשל בישראל. גם בקרב שופטי בית המשפט העליון עצמם לא ניתן למצוא אחידות באשר לשאלת המצב המשפטי המחייב בסוגיה.
"לאורך השנים הנושא עורר מחלוקת בין הדרג המדיני לבין היועצים המשפטיים לממשלה ואף בקרב שופטי בית המשפט העליון (בפרט בשנים האחרונות). כך למשל בעתירה נגד שר התקשורת בעניין מינויה של ד"ר אודליה מונס כמ"מ יו"ר הרשות השנייה סירבה היועמ"שית לאפשר לשר התקשורת ייצוג נפרד.
בהצעת החוק נכתב כי "מאז תחילת כהונת הממשלה ה-37, פועלת בעקביות היועצת המשפטית לממשלה באופן לעומתי מובהק כנגד ממשלת ישראל ושריה, מצב חסר תקדים בתולדות מדינת ישראל מאז הקמתה. בכך הלכה למעשה היועצת המשפטית לממשלה מונעת כמעט כל ניסיון של הדרג המדיני לממש את מדיניותו, בהתאם לנהוג בכל דמוקרטיה מערבית. מצב זה, הבעייתי כשלעצמו, בעייתי שבעתיים לנוכח האופן בו פעלה כיועצת משפטית לממשלה הקודמת, הממשלה ה-36.
"בהתאם, היועצת המשפטית לממשלה מונעת פעם אחר פעם מהממשלה ושריה להציג את עמדתם בפני בית המשפט העליון בשבתו כבית משפט גבוה לצדק, בשאלות מהותיות, ערכיות ובעלות משקל ציבורי רב.
"הכלל – ולפיו היועץ המשפטי לממשלה מייצג את עמדת הממשלה כפי שהדרג המדיני משקף לו – הפך לחריג, ואילו החריג – ולפיו היועץ המשפטי לממשלה מצטרף לעמדת העותרים וחולק על עמדת הדרג המדיני, באופן מלא או חלקי – הפך לכלל".
כמו כן על שולחן הכנסת הונחו הצעות חוק פרטיות בעניין הפרטות גלי צה"ל והפרטת תאגיד השידור הציבורי.