סגור
יוסי אבו מנכ"ל דלק קידוחים
יוסי אבו מנכ"ל דלק קידוחים (צילום: אולפן כלכליסט)

ניו-מד אנרג'י תבחן העברת גז טבעי לאירופה עם חברת יוניפר הגרמנית

שתי החברות חתמו על מזכר הבנות לא מחייב, במסגרתו יבחנו את אספקת הגז הטבעי באמצעות התשתיות הקיימות כיום. בטווח הארוך תיבחן אפשרות להרחיב את התשתית הקיימת במאגר לווייתן כך שניתן יהיה להעביר יותר גז למתקני ההנזלה במצרים או באמצעות הקמה של מתקן הנזלה צף בישראל

ניו-מד אנרג'י (לשעבר דלק קידוחים), חתמה על מזכר הבנות לא מחייב לבחינת יצוא גז טבעי לאירופה באמצעות מתקני הנזלה במצרים עם חברת האנרגיה יוניפר (Uniper). בטווח הקצר, החברות יבחנו את אספקת הגז הטבעי באמצעות התשתיות הקיימות כיום, כלומר שימוש בצנרת הגז המחברת בין ישראל ומצרים, ומשם להשתמש במתקני ההנזלה המצריים (LNG). הגז הטבעי המונזל יועבר לגרמניה.
בטווח ארוך יותר, יבחנו החברות את האפשרות להרחיב את התשתית הקיימת במאגר לווייתן (שלב B1) כך שניתן יהיה להעביר יותר גז למתקני ההנזלה במצרים או באמצעות הקמה של מתקן הנזלה צף בישראל. החברות יבחנו גם את ההיתכנות של הפקת מימן כחול או מימן ירוק בישראל והובלתו לאירופה.
מאז המלחמה באוקראינה קפצו מחירי האנרגיה ביבשת אירופה לשיאים חדשים עם הגבלת הגז המיובא מרוסיה ליבשת לאחר פלישתה של רוסיה לאוקראינה. טרם המלחמה, כ-40% מהגז המיובא לאיחוד האירופי הגיע מרוסיה. בחודש אוגוסט האחרון הגיע מחיר הגז הטבעי לשיא של 349 יורו למגה-וואט שעה. עם זאת, לאחר מילוי מאגרי הגז הטבעי לקראת החורף, צנחו מחירי הגז הטבעי ב- 70% ועמדו על 95 יורו למגה וואט שעה לפני כשבועיים. המחיר היום הוא כ-118 יורו למגה-וואט שעה ( TTF).
בחודש יוני האחרון חתמו שרת האנרגיה קארין אלהרר, שר הנפט המצרי טארק אל-מולא ונשיאת האיחוד האירופי אורסולה פון דר ליין על מזכר הבנות לפיו ישראל תייצא גז טבעי לאירופה באמצעות מתקני ההנזלה במצרים. תוקף המזכר הוא ל-3 שנים. בין סעיפי ההסכם נקבע סעיף לפיו האיחוד האירופי יעודד חברות אירופאיות להשקיע בחיפושים והפקת גז טבעי בישראל.
חברת ניו-מד אנרג'י, תחת המנכ"ל יוסי אבו ובשליטת קבוצת דלק של יצחק תשובה, מחזיקה בשותפות במאגרי הגז לווייתן (45%) ובזיכיון הקפריסאי (30%) לפיתוח מאגר אפרודיטה הנמצא בשטחן הימי של ישראל וקפריסין. חברת יוניפר מייצרת החשמל באירופה וסוחרת ברכבי העולם באנרגיה ובייבוא גז. כושר הייצור המותקן של החברה הוא כ-33 ג'יגה-וואט.