דעהההשקעה בהייטק תחזק את השקל ואת המשק
דעה
ההשקעה בהייטק תחזק את השקל ואת המשק
להתאוששות של ענף ההייטק יש השפעה על שאר חלקי המשק. כמחצית מהייצוא הישראלי הוא יצוא הייטק ולכן שיפור במצבו של הענף צפוי לתמוך גם במטבע המקומי שסובל בשנה האחרונה מתנודתיות חדה מאוד
כמעט ארבעה חודשים עברו מאז פרוץ המלחמה ונדמה שלפחות בהיבט הכלכלי אי הוודאות והמורכבות של העתיד של המשק הישראלי רק הולכים והופכים גדולים יותר. על אף שהפגיעה בצריכה הפרטית אינה חמורה כפי שרוב הכלכלנים העריכו בתחילת המלחמה, המחסור בכח אדם, בעיקר בענף הנדל"ן, מקשה על חזרה של המשק לפעילות מלאה והסנטימנט השלילי בקרב כולנו משפיע בסופו של דבר על הכלכלה. בנוסף, לפי נתונים שפרסמה הלמ"ס השבוע, מספר השכירים בענף ההייטק ירד לרמתו הממוצעת מ-2022. יתרה מכך, גם אם עצימות המלחמה תפחת בחודשים הקרובים והלהבות בחזית הצפונית יתקררו, העלויות הגבוהות של החודשים האחרונים צפויים, לפי משרד האוצר, להביא את הגירעון הממשלתי לגובה של 6.5% מהתוצר. על מנת לצמצם ככל שניתן את הזינוק בגירעון, הממשלה צפויה לבצע קיצוץ רוחבי ולשקול העלאות מיסים, מה שעלול להקשות עוד יותר על משקי הבית והעסקים.
אם כך, מה יכול להיות מנוע הצמיחה של המשק הישראלי בשנה הקרובה? התשובה היא כנראה אותו המנוע שסחב את המשק בשני העשורים האחרונים אך סבל מלא מעט מהמורת בשנתיים האחרונות – ענף ההייטק. כידוע, ענף ההייטק הישראלי לא מבוסס על הביקושים המקומיים אלא על מכירות מחוץ לישראל. ההתפתחויות הכלכליות בעולם בתקופה האחרונה מלמדות כי החשש ממיתון בארה"ב ובאירופה לא התממש וכי על אף העלאות הריבית שהיו, ה"נחיתה" בפעילות הכלכלית הגלובלית היתה רכה בלבד. כיום, ההערכות הן שהריבית בארה"ב ובאירופה תחל לרדת כבר במהלך המחצית הראשונה של השנה, מה שעשוי לתמוך עוד יותר בביקושים להייטק הישראלי מחו"ל. נכון, בשנה האחרונה ההשקעות בהייטק הישראלי היו נמוכות לעומת אלו בעולם. לפי נתוני SNPI, הירידה בהשקעות בישראל (בשיעור של 58%) הייתה כמעט כפולה מזו שנרשמה בארה"ב (30%) וגבוהה משמעותית גם מאירופה (44%). עם זאת, כדאי לזכור גם שחלק גדול מהשקעות אלו היו בחברות אינטליגנציה מלאכותית, תחום שבו לישראל אין יתרון יחסי כרגע. ככל שתחום זה ימשיך להתפתח, מה שבהחלט צפוי לקרות בשנים הבאות, כך גם ליוזמה ולחדשנות הישראלית יהיה יותר מה לתרום וההשקעות בחברות הישראליות יחזרו לגדול בקצב מהיר. חברות כמו AI21 שגייסה ב-2022 כ-64 מיליון דולר או חברת אופטימייזר שהיא שותפה מועדפת של אנבידיה עשויות לשנות את המגמה.
בהיותו קטר הצמיחה של ישראל, להתאוששות של ענף ההייטק יש יתרונות רבים גם עבור שאר חלקי המשק. כמחצית מהייצוא הישראלי הוא יצוא הייטק ולכן שיפור במצבו של הענף צפוי לתמוך בסופו של דבר גם במטבע המקומי שסובל בשנה האחרונה מתנודתיות חדה מאוד. התחזקות של השקל תפחית בתורה מלחצי האינפלציה שגם כך בירידה ותאפשר לבנק ישראל להוריד את הריבית בקצב מהיר יותר. משקי בית רבים שסובלים כיום מהזינוק בעלויות המשכנתא ייהנו מהקלה זו ויוכלו להוציא את כספם על מוצרים ושירותים אחרים, מה שיתמוך בענפי הצריכה המקומית.
אפיק אחר בו ההייטק הישראלי מוביל את המשק הוא כמובן שוק העבודה. לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, ענף ההייטק אחראי על כ-12% מהמשרות בישראל ובכך יש לו חשיבות עצומה לצמיחה במשק. לא רק שיצירת מקומות עבודה תתרום באופן טבעי לצמיחה אלא שככל שהביקוש לעובדים בענף יחזור, כך גם הביטחון התעסוקתי של העובדים יתחזק והשכר יעלה בקצב מהיר יותר, מה שיאפשר לצרכנים להוציא יותר כסף במשק המקומי.
הבורסה בישראל הניבה במהלך השנה החולפת תשואות חסר משמעותיות לעומת המדדים המובילים בעולם. עוד לפני המלחמה, חוסר השקט בסביבה הפוליטית-חברתית על רקע הרפורמה המשפטית גרמה לשקל להיחלש ולמשקיעים רבים להוציא את כספם אל מחוץ לישראל. כתוצאה מכך, התמחור היחסי של השוק בישראל נמצא בנקודת שפל, עובדה שעשויה להיות גם הזדמנות בהסתכלות קדימה. אחת הטענות שעולות יותר ויותר כחיסרון של המדדים בבורסה בתל אביב היא שלמרות שישראל היא אומת הייטק, ביחס למדדים בעולם ובעיקר בארה"ב, המשקל של הענף הוא נמוך. עם זאת, כל הרשום מעלה מסביר באופן ברור מדוע שיפור בענף ההייטק הישראלי יכול לתמוך באופן ישיר בשוק ההון המקומי. התאוששות של ענף ההייטק בעולם עשויה להביא להתאוששות וצמיחה מחודשת גם של ענף ההייטק הישראלי וברמת התימחור הנוכחית של הבורסה המקומית, לגרום לכך שהחזרת השקעות לישראל בעת הנוכחית תניב למשקיעים בסופו של דבר תשואות יתר.
דרור קרני הוא מנכ"ל קרני פמילי אופיס