סגור
בנימין נתניהו מסיבת עיתונאים ב צל מלחמת חרבות ברזל
רה"מ בנימין נתניהו (צילום: חיים גולדברג/פלאש90)

בכיר במשרד רה"מ המקורב לנתניהו הוזהר מהתערבות בחקירות

לפי המשנה ליועצת המשפטית לממשלה, אלון חלווה דרש מעובדיו לעדכן אותו על כל פנייה מהמשטרה - גם אם התבקשו לשמור על מידור - ובנוסף דרש לקבל לידיו מידע ומסמכים על החקירות עצמן

המשנה ליועצת המשפטית לממשלה, עו"ד גיל לימון, הזהיר את אלון חלווה - סמנכ"ל במשרד ראש הממשלה המקורב למשפחת נתניהו - מפני התערבות בהליכים הפליליים שמתנהלים אל מול אנשי המשרד.
לפי המשנה ליועצת המשפטית לממשלה, אלון חלווה דרש מעובדיו לעדכן אותו על כל פנייה מהמשטרה - גם אם התבקשו לשמור על מידור - ובנוסף דרש לקבל לידיו מידע ומסמכים על החקירות עצמן.
לפי לימון, חלווה ביקש מהייעוץ המשפטי של משרד ראש הממשלה "יידוע מראש על פעולות חקירה", כמו גם "קבלת מידע על המסמכים המיועדים לתפיסה ועל זהות החוקרים שאמורים לבצע את הפעולה, לצד אפשרות לבקש מבית המשפט לערער על צו החיפוש או לשנותו". בנוסף, ביקש חלווה לקבל את צו החיפוש שכבר בוצע, לצד רשימת החומרים שנתפסו ורשימת החוקרים שהחומר הועבר אליהם.

לפי לימון, חלווה אף נקט פעולות כדי להבטיח "מעורבות" בפעולות חקירה עתידיות, והנחה את עובדיו לעדכן אותו על כל פנייה מהמשטרה - גם אם מתבקשים לשמור על מידור ולא לעשות כן. "בנוסף, נמסר כי רשמת הערה משמעתית לקצין ביטחון שהיה מעורב בפעולות החקירה שנערכו במשרד, מבלי לעדכן אותך, ואשר פעל לפי הנחיות שקיבל בעניין זה מרשויות אכיפת החוק".
את מכתבו של לימון פרסם לראשונה העיתונאי גיא פלג. המשנה ליועצת ציין: "קיימת חשיבות עליונה לכך שחקירות פליליות יתנהלו ללא התערבות מצד גורמים חיצוניים למערכת אכיפת החוק. כשהמשטרה נדרשת להסתייע בבעלי תפקידים ממשרדי הממשלה, לעיתים הדבר נעשה תוך מידור, מטעמים של טובת החקירה. מדובר בשיקול דעת מקצועי של גורמי אכיפת החוק.
"כשחקירה פלילית מערבת חיפוש במתקנים רגישים או תפיסת מסמכים מסווגים, המשטרה פועלת לפני נהלים סדורים שתכליתם להבטיח כי רק חוקרים בעלי סיווג מתאים יהיו נגישים למסמכים, וכי המסמכים יישמרו על-פי הנחיות של גורמי הביטחון במשטרה. האחריות לכך מוטלת על המשטרה. אין מקום להתערבות יזומה מצידך בפעולות אכיפת חוק, לא מראש ולא בדיעבד, ובוודאי שאין מקום לנקיטת צעד משמעתי כלפי עובד המשרד שפעל בהתאם להנחיות גורמי אכיפת החוק המוסמכים".
גורמים במערכת אכיפת החוק מסרו כי "שינוי פרוטוקול בזמן מלחמה הוא דבר חמור ביותר, שמחייב בדיקה וחקירה. תדרוכים שונים ניסו לגמד את האירוע, אך עדיין עולות שאלות רבות מי נתן את ההוראה וברוח מי הדברים נעשו. צריך לראות את כל המכלול החקירות, צבר שמצטבר לתמונה מאוד חמורה. אנחנו נמצאים באמצע החקירות, הן טרם הסתיימו.
"עצם פנייתו של הסמנכ"ל חלווה לעובדים במשרד לדווח לו על העדויות הוא קודם כל חשד לשיבוש ראיות ותיאום עדויות. יותר מכך, עצם זאת שהם מתבקשים לדווח מרמז שיש חשש בלשכת רה"מ מפני הדברים שעשויים להיאמר ויש בכך איום מרומז לעובדים לא לשתף פעולה".