בלעדיבעקבות זיהום אוויר קשה: המשטרה החליטה לפנות בסיס של מג"ב
בלעדי
בעקבות זיהום אוויר קשה: המשטרה החליטה לפנות בסיס של מג"ב
המשטרה החליטה לפנות בסיס מאזור התעשייה עטרות מחשש לבריאות הלוחמים. הנתונים על הזיהום הקשה באזור, שבו עובדים 6,000 איש והוא סמוך לשכונות מגורים, הצטברו במשרד להגנת הסביבה מ־2015, אך אף שר לא מיהר לטפל בנושא
משטרת ישראל החליטה להעתיק את בסיס מג״ב מאזור התעשייה עטרות שבצפון ירושלים לאחר שחוות דעת רפואית שהזמינה קבעה שהבסיס מסוכן לבריאות הלוחמים בשל זיהום האוויר, כך נודע לכלכליסט. חוות הדעת הוגשה למשטרה במאי 2022, ובה הומלץ לפנות את הבסיס. בעקבותיה המשטרה החליטה להקים צוות לבחינת הנושא, וכעת כאמור תפנה את הבסיס.
באזור התעשייה עטרות שוכנים כ־300 מפעלים בקשורים לענפי תעשייה רבים. מדי יום פוקדים את האזור כ־6,000 עובדים, ישראלים ופלסטינים. בין היתר פועלים באזור מפעל של התעשייה האווירית, מפעלי אלומיניום ואפילו ייצור מצות. בסמוך לו יש גם שכונות מגורים: נווה יעקב ופסגת זאב הישראליות ובית חנינא וכפר עקב וא-ראם הפלסטיניות.
לצד כל אלו שורר באין מפריע כבר שנים ארוכות זיהום אוויר כבד ומסוכן לבריאות. המשרד להגנת הסביבה מפגין אזלת יד מתמשכת במיגורו, כשהפתרון - להכריז על האזור כנפגע זיהום אוויר – מונח לפתחה של השרה עידית סילמן מאז מונתה, והיא מתמהמהת בקבלת החלטות.
לפי בדיקה עדכנית של כלכליסט ופרופ׳ עדי וולפסון, מומחה לקיימות, מתחילת 2024 נתוני ניטור האוויר באזור מצביעים על חריגה של 36% מערך המוגדר בחוק ככזה המבטא זיהום אוויר חזק או בלתי סביר.
לפי נתוני חוות הדעת המעודכנת של המשרד להגנת הסביבה שלא פורסמה לציבור ומצויה על שולחנה של סילמן מאז נובמבר 2023, נמצא כי ב־2022 חרגו מערך ההתרעה היממתי (ערך שחריגה ממנו, בחשיפה לזמן קצר, עלולה לגרום לסיכון או לפגיעה בבריאות האדם, ויש לנקוט אמצעים מיידיים למניעת החריגה ממנו, כך לפי חוק אוויר נקי) 51% מהימים בשנה וב־2023 חרגו 42% מהימים בשנה.
עבור התושבים שגרים בסמוך לאזור, מדובר במטרד של ממש. לפי נתונים שנמסרו לעמותת ״אזרחים למען הסביבה״, במשך שלוש שנים הצטברו במשרד להגנת הסביבה יותר מ־100 תלונות של תושבים על מפגעים מאזור עטרות.
מחדל של קרוב לעשור
לא מדובר בנתונים חדשים, אלא במחדל בן כמעט עשור שמתרחש בפארק התעשייה הגדול ביותר במטרופולין ירושלים לתעשייה מסורתית. כבר ב־2015 החלו להצטבר במשרד להגנת הסביבה נתונים המראים על חריגות גבוהות. הנתונים המשיכו לזרום בשנים הבאות, כש־2018 פרסם המשרד דו"ח בנושא בו העידו אנשי המקצוע על מדידה של ערכים גבוהים ״באופן יוצא דופן״ מאלו הנמדדים באזורים אחרים בירושלים או בארץ בכלל. כך, ב־2018-2015 ריכוזי ה־PM10 (חלקיקי מזהמים קטנים החודרים למערכת הנשימה וגורמים לתחלואה נשימתית וסרטן ריאות) בעטרות חרגו מהנורמה ב־19% מהזמן.
דו״ח של ארגון גרינפיס מ־2020 שרטט תמונה מבעיתה של זיהום האוויר באזור: במשך חמש שנים החריגה הממוצעת היתה בשיעור של 288% מעל התקן השנתי של המשרד להגנת הסביבה. בימים מזוהמים במיוחד היא הגיעה לכ־1,000% מעל התקן ובמקרה אחד אף מעל ל־2,000%.
הנתונים העידו שוב ושוב על זיהום האוויר אליו חשופים עשרות אלפי בני האדם המתגוררים באזורים הסמוכים והעובדים במקום, ואלה הונחו על שולחנם של השרים הקודמים להגנת הסביבה זאב אלקין וגילה גמליאל. אולם ב־2022, בתום תקופת כהונתה של תמר זנדברג כשרה להגנת הסביבה, הנושא עלה מדרגה להמלצות אופרטיביות - מסמכי המלצה להכרזת האזור כנפגע זיהום אוויר, הועברו מוכנים לחתימה לשולחנה, לקראת תום הקנדציה שלה.
הכרזה שכזו יכולה לאפשר למשרד לכפות תוכנית למניעת זיהום על העירייה ועל המפעלים, שכן מקור הזיהום הוא באבק המורכב מחלקיקים אשר נפלטים בכמויות אדירות מהפעילות של מפעלי מלט, מיון פסולת ופסולת בניין הפועלים באזור. בהודעה שפורסמה לתקשורת בספטמבר 2022 אף צוין: ״גורמי המקצוע במשרד להגנת הסביבה מקדמים בימים אלה את ההמלצה להכרזה על אזור התעשייה עטרות שבירושלים אזור נפגע זיהום אוויר, לפי הנוהל של המשרד״. מאז חלפו כמעט שנתיים, ודבר לא נעשה.
במשרד אומרים כי ״חוות הדעת האחרונה והמעודכנת לצורך ההכרזה, בהתייחס להמלצת הגורמים המקצועיים להכריז על אזור עטרות כנפגע זיהום אוויר, הושלמה בנובמבר 2023״. לא מדובר בחוות דעת חדשה, אלא בעדכון לנתוני ניטור זיהום האוויר שהצטברו מאז חוות הדעת הקודמת, לאחר שחלף זמן רב מבלי שהנושא טופל. המשרד להגנת הסביבה אמר בתגובה כי ״בימים אלו בוחנת השרה את המלצת גורמי המקצוע״.
מועד הפינוי לא נמסר
במקום שהמשרד להגנת הסביבה יטפל בזיהום, נאלצת המשטרה לפנות את בסיס מג״ב מהאזור ולהתקין מסננים יקרים כדי להגן לעת עתה על הלוחמים מפני הזיהום. מהמשטרה נמסר: "נושא העתקת הבסיס בעטרות נמצא בתוכניות הרב שנתיות וייעשה בהתאם לתהליכי הבינוי המקובלים. עד להעתקת הבסיס, בוצעו התאמות על ידי מערכות וטכנולוגיות שונות אשר נותנות מענה ראוי ומספק לשוטרים לשמירה על בריאותם״. מועד הפינוי לא נמסר.
לדברי פרופ׳ וולפסון, ״חוק אוויר נקי מחייב את המשרד להגנת הסביבה להגן על העובדים במקום ועל התושבים הגרים סביב ולהכריז על המקום כאזור מוכה זיהום אוויר לאלתר. על הרשויות לפעול בכל האמצעים שהחוק מאפשר מול המפעלים המזהמים. אסור ששיקולים זרים וצרים יעמדו מעל לזכות הבסיסית של כל אחת ואחד לנשום אוויר נקי״.
מהמשרד להגנת הסביבה נמסר: ״המשרד פועל רבות לצמצום זיהום האוויר באזור התעשייה בעטרות בכל האמצעים שלרשותו. הצוות המקצועי של המשרד גיבש את עמדתו, לפיה יש להפעיל את סמכות ההכרזה על אזור זה כמפגע אוויר. בימים אלו בוחנת השרה את המלצת גורמי המקצוע. במקביל, התקיימו מספר פגישות מקצועיות של נציגי המשרד, השרה וראש עיריית ירושלים כדי לרכז מאמצים עירוניים משותפים לשיפור איכות האוויר באזור״.
לשאלת כלכליסט מה נעשה בשנתיים האחרונות נגד המפעלים המזהמים באזור התעשייה, נמסר: "בין 2023-2022 שלח מחוז ירושלים 11 התראות למפעלים ומנהל המחוז קיים 11 הליכי שימוע, וחמישה צווי סגירה מנהליים הוצאו למפעלים בהתאם לממצאים (צווי הסגירה הוצאו מכוח חוק רישוי עסקים. תוקפם, לכל היותר, 30 יום. לפי המשרד, חלק מהצווים הוארכו ״בהסכמה״ למספר חודשים עד הסדרת הליקויים, ש.א)״.
תומר גרטל, רכז קשרי ממשל במגמה ירוקה, מסר: "הציבור צריך לדעת שלמשרד להגנת הסביבה יש את היכולת לשלול את היתרי הרעלים למפעלים – הפסקת עבודה מוחלטת. למרות זאת, המשרד בוחר להשתמש בכלים לא אפקטיביים שמנציחים את הסכנה הברורה לבריאות התושבים".