סגור
אנדרו אביר המשנה לנגיד בנק ישראל
המשנה לנגיד, אנדרו אביר (צילום: עמית שעל)

המשנה לנגיד רומז כי הריבית לא תופחת בקרוב: "צריכים אותה ברמתה הנוכחית"

אנדרו אביר קיים שיחה עם משקיעים זרים והביע אופטימיות ביחס לכלכלת ישראל: "בתרחיש הבסיסי שלנו המלחמה תסתיים בתחילת השנה והתאוששות תתחיל כבר ברבעון השני או השלישי של 2024"; עוד ציין כי "לא הייתי מהמר נגד השקל"

"קיימת הרבה אי ודאות כרגע אבל בתרחיש הבסיסי שלנו המלחמה תסתיים בתחילת השנה והתאוששות תתחיל כבר ברבעון השני או השלישי של 2024", כך אמר אתמול (ה') המשנה לנגיד בנק ישראל, אנדרו אביר בסמינר מקוון, "לא הייתי מהמר נגד השקל (שורט). אנו מכירים היטב את ההיסטוריה מהפרקים הקודמים". הוא רמז כי הריבית לא תופחת במשך תקופה ממושכת.
מדובר בסמינר מקוון שארגן בנק הפועלים והיה מיועד למשקיעים זרים, זאת לצורך הרגעת הרוחות אחרי הדוחות הקשים של חברות הדירוג ביחס לישראל בעקבות המלחמה.
לדברי אביר, "אנו רואים את אפקט המלחמה בשווקים למרות שכעת הם פחות תנודתיים ממה שחשבנו. בסוף, השפעת המלחמה על הכלכלה תהיה תלויה באורכה ובהיקפה (הרחבה לחזית צפונית, א"פ). אבל אנו בהחלט לא מדברים על עשור אבוד כמו ב-70". הוא הסביר עוד כי ישראל של 2023 היא כלכלה שונה בתכלית לעומת זו שהיתה בתום מלחמת יום הכיפורים וכי המאפיינים הבסיסיים שלה הם שונים בתכלית: "יש צמיחה חזקה, עודף בחשבון השוטף וחוב נמוך יחסית. זה מעניק כריות ביטחון ובולמי זעזועים טובים".
אביר גם רמז במהלך כל הרצאה שלו כי הורדות ריבית אינן עומדות על הפרק כעת והיא תישאר ברמה הנוכחית (4.75%) לזמן מה. לדבריו, "אנו מחפשים יציבות ולפיכך אנו צריכים את רמת הריבית איפה שהיא כעת. אבל אנו מנטרים כל הזמן: אם יהיה צורך ביותר - נעשה יותר. אנו חייבים להחזיר את האינפלציה אל מתחת ל-3% ואנו נחושים להשיג את היעד הזה". בחלק אחר הדגיש כי גם יציבות דירוג האשראי של ישראל קשורה ליכולת הבנק המרכזי לשמור על האינפלציה.
לגבי האופטימיות היחסית של תחזיות בנק ישראל (צמיחה של 2.8% ב-2024 אל מול תחזיות של צמיחה אפסית ואף שלילית בקרב רוב שאר הגופים הפיננסים) חשף אביר כי ערב המלחמה, הבנק תכנן להעלות את התחזית אך בעקבותיה הוא הוריד אותה. והוא טרח לסייג:"לא הייתי מהמר על הבית שלי ש-2.8% זה שיעור הצמיחה ב-2024". בהקשר זה הדגיש אביר כי בימים האלו התחזיות מאוד לא ברורות והן לבטח אפופות בתחושת טראומה כמו בימי מלחמת יום הכיפורים, אך ציין כי מי שמכר שקלים בהתחלה היו שחקנים "שפועלים תמיד עם שיקולי טווח קצר". הוא סבור כי עבור חלק מהשחקנים קיים תרחיש של ייסוף השקל בסוף הפרק הזה: "אני הייתי מאוד נזהר להיות בשורט על השקל אחרי המלחמה. אנו מכירים את ההיסטוריה".
אביר ציין כי "התרחיש הוא שהמלחמה מסתיימת בסוף השנה. ההתאוששות תהיה תלויה גם בכמה מהר נחזיר את הבנייה. לגבי ההייטק אני מאוד אופטימי והתאוששות תהיה מהירה מאוד כאשר סקטור הזה בכלל לא הפסיק באמת לתפקד".
לגבי דירוג האשראי של ישראל שנמצא על הכוונת הוא הדגיש כי אג"ח ממשלת ישראל המדורגות AA- כבר נסחרות ב-BBB והשוק כבר ביצע דיסקאונט, אבל ציין פרט חשוב: "אני לא חושב שלממשלה יש בעיה רצינית לממן את הגירעון בשנתיים הקרובות כל עוד היא מסבירה איך (לעשות זאת) ואנו קוראים לממשלה להסיט תקציבים ולממן חלק מההוצאות משינוי סדר עדיפויות. אנו אומרים את זה כל הזמן. הממשלה הזו נכנסה לאירוע בנקודת פיסקאלית טובה יחסית. כל עוד שר האוצר שולט בהוצאה ויש לו מסגרת הוצאה ברורה - לא צריכה להיות בעיה לממן את הגירעון. כבר ראינו זאת ב-2020 ורואים את זה במכרזים כעת. שוק האג"ח הממשלתיות הוא נוח".