סגור
שר התקשורת שלמה קרעי מציג את הרפורמה בתקשורת בירושלים
שר התקשורת שלמה קרעי. מנסה לקדם תוכנית רב שנתית, אך היא לא תענה על צרכיו המיידיים של המשק (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)

מחלוקות בין סמוטריץ' לקרעי מעכבות שדרוג תשתיות תקשורת קריטיות במלחמה

ויכוח בין האוצר לשר התקשורת מונע תקצוב לשדרוג אתרים סלולריים שיוכלו לפעול בלי חשמל כ־12 שעות, בניגוד לשעתיים כיום. בנוסף, לכלכליסט נודע כי ההתקשרות עם חברת הלוויינים סטארלינק של אלון מאסק, שאמורה לתת גיבוי בחירום, מתעכבת   

ערב מלחמה אפשרית עם חזבאללה והחשש מפגיעה בתשתיות חשמל ומעלטה, מחלוקות תקציביות בין משרדי הממשלה מעכבות את שיפור המוכנות של תשתיות קריטיות שאמורות להבטיח את הרציפות התפקודית של המשק בחירום. בהתאם, גובר החשש כי במצב זה תשתיות התקשורת הסלולרית יקרסו בזו אחר זו ואזורים שלמים ברחבי הארץ ינותקו מהרשת ומהאינטרנט.
מדובר ב־7,500—8,000 אתרים של חברות סלולר, שמערכות הגיבוי שלהם עלולות לחדול מפעולה כעבור כשעתיים ללא חשמל. עלות הגדלת היתירות האנרגטית שלהם הוערכה בידי גורם ביטחוני בכיר בכ־250־300 מיליון שקל. לפי משרד התקשורת, העיבוי האנרגטי באתרי הקצה, ושל אתרים חיוניים נוספים, דורש כ־800 מיליון שקל. רק בחודשים האחרונים, חברות הסלולר קיבלו ממשרד התקשורת תקציב ייעודי של כ־40 מיליון שקל לשיפור התשתיות בצפון. עבודות אלה אמורות להסתיים עד סוף יולי, כך שיוכלו לאפשר פעילות במשך כ־12 שעות בלי חשמל. אלא שלא רק הצפון בסכנה והאמצעים של חזבאללה מסוגלים להגיע לכל נקודה במדינה. ונושא זה רחוק מקבלת מענה.
שר התקשורת שלמה קרעי מייחס את העיכובים למשרד האוצר וטוען כי אינו מקצה לכך את התקציבים הדרושים. במכתב לנשיא התאחדות התעשיינים רון תומר הוא הדגיש כי "הרחבת העיבוי האנרגטי לכלל הארץ מחייבת הקצאת משאבים על ידי משרד האוצר, שטרם הוקצו. לצערי, אם לא יופעל לחץ ציבורי על האוצר והעומד בראשו, מדינת ישראל עלולה לעמוד בפני שוקת שבורה". דבריו של קרעי באו במענה לאזהרה מצד תומר כי "המדינה אינה ערוכה לתרחיש שעלול לנתק מיליוני אזרחים מכלל קווי התקשורת, ויקשה משמעותית על פעילות המפעלים".
לפי קרעי, בכוונתו לגייס את התקציבים הדרושים במסגרת החלטת ממשלה משותפת עם משרד הביטחון ובתיאום עם רשות החירום הלאומית (רח"ל) שתאפשר מימוש של תוכנית רב־שנתית בנושא.
תוכנית רב־שנתית לא תענה על צרכיו המיידיים של המשק, כשברקע גובר החשש ממלחמה קרבה עם חזבאללה, לה עלולות להצטרף גם איראן והמיליציות שלה בסוריה, בעירק ובתימן שינסו לפגוע במתקנים חיוניים. זאת, בעוד שתרחישים אלה היו מוכרים היטב במשך שנים לכל מערכת הביטחון ולמשרדי הממשלה. לכלכליסט נודע כי כבר לפני כעשור בכירים באגף לשעת חירום במשרד האנרגיה התריעו בפני משרד התקשורת על הבעיות באתרי הקצה של רשת הסלולר, והזהירו כי לא יוכלו לפעול בזמן הפסקות חשמל של מספר שעות.
1 צפייה בגלריה
אלון מאסק
אלון מאסק
בעל השליטה בסטארלינק אלון מאסק. השב"כ מסתייג
(צילום: Apu Gomes/Getty Images)
פגיעה אפשרית של חזבאללה ברשת החשמל עלולה לשתק גם את רשת האינטרנט. בשבוע שעבר מנכ"לית משרד התקשורת עינבל משש קיימה דיון, שהוגדר "חסוי", לקראת התקשרות שמקדם משרדה עם חברת הלוויינים של אלון מאסק סטארלינק במטרה להתבסס על שירותיה במקרה של קריסת רשת האינטרנט. קרעי נתן כבר באמצע פברואר את אישורו להפעלת סטארלינק בארץ, לצד הפעלתה גם ברצועת עזה לצרכים הומניטריים. אלא שגורמים שמעורבים בנושא טוענים כי ההתקשרות עם חברת הלוויינים מתעכבת, בשל הסתייגויות של השב"כ ושל גורמים רגולטוריים פנימיים בתוך משרד התקשורת החוששים מדליפת מידע במסגרת תעבורת הנתונים. על רקע אלה, יש ניסיון לקדם התבססות על שירותי לוויין שמציעות חברות ישראליות מהן מערכת הביטחון צורכת שירותים גם בשגרה.
הצורך בשירותי לוויין כגיבוי לרשת האינטרנט מעסיק זה חודשים גופים גדולים במשק, כמו גם את חברות ההייטק. בפורום חברות הצמיחה, שמייצג כ־25 חברות טכנולוגיה מובילות, הביעו בימים האחרונים דאגה מההשתהות בהשגת הסכמות. בפנייה למשרדי ראש הממשלה, התקשורת, האוצר ולרשות החדשנות הזהירה מנהלת הפורום מיכל שריג כדורי כי למרות שחלפו יותר מארבעה חודשים מאז שקרעי אישר את הפעלת שירותי סטארלינק בישראל, הנושא לא קודם ולחברות הישראליות אין אפשרות להשתמש בהם חרף צורך חיוני ודחוף.
לא מדובר בצורך חדש או לא מוכר למשרד התקשורת. כבר ב־26 באוקטובר שלח מנכ"ל המשרד אז, מימון שמילה, מכתב לחשב הכללי במשרד האוצר שלומי הייזלר ובו ביקש תקציב למערכות תקשורת לווייניות.
ממשרד התקשורת נמסר כי "המשרד פעל והגדיר ברישיונות יכולת עמידה ללא חשמל במשך שעתיים באתרי הקצה, ושעות רבות יותר באתרי הליבה והביניים. עם קבלת תרחיש ייחוס מעורכן מרח"ל נעשתה עבודה מהירה ומקצועית שבמסגרתה מופו האתרים הקריטיים שיש לעבות את היתירות האנרגטית שלהם. של אילוצי תקציב הממשלה אישרה הקצאה של כ־40 מיליון שקל והמשרד פעל לממשם לאלתר".
באשר לטענות על מחלוקות פנים משרדיות שמעכבות את הכנסת שירותי סטארלינק לישראל אמרו במשרד התקשורת כי "מדובר ברכילות שאין לה אחיזה במציאות", והוסיפו כי "ההתקשרות עם סטארלינק מקודמת כמתוכנן בשיתוף החשב הכללי באוצר".
במשרד האוצר אמרו בתגובה לדבריו של קרעי על כך שאינו מקצה תקציבים לעיבוי אנרגטי של תשתיות הרשת הסלולרית בכל הארץ כי "משרד האוצר הקצה 40 מיליון שקל עבור גיבוי אנרגטי, אלא שבמכרז שערך משרד התקשורת לחברות הסלולר נדרשו רק 28 מיליון שקל מתוך 40 מיליון שקל שהוקצו. לכן, הטענה אינה עומדת בקנה אחד עם המימוש בפועל". מהשב"כ לא נמסרה תגובה.