סגור
שר האנרגיה והתשתיות ישראל כץ

ישראל כץ נגד בכירי האוצר: "ראוי שיעסקו בתחומים שבאחריותם, ולא בייצוא הגז"

שר האנרגיה התייחס במכתב שהעביר לשר האוצר סמוטריץ' להסתייגויות שהביעו בכירי האוצר ביחס לכוונות משרד האנרגיה לאפשר את הגדלת הייצוא ממאגרי תמר ולווייתן: "לפקידי האוצר אין כל סמכות בנושא"

"לפקידי האוצר אין סמכות בנושא, וראוי שיעסקו בתחומים הנתונים לתחומי אחריותם", כך כתב היום (א') שר האנרגיה ישראל כץ לשר האוצר בצלאל סמוטריץ', בקשר לחשש שהביעו בכירי האוצר ביחס לכוונות משרד האנרגיה לאפשר למאגרי הגז הטבעי להגדיל את הייצוא. המכתב נשלח על רקע בקשות של מאגרי לוויתן ותמר להגדלת ייצוא הגז הטבעי המונחות בפני משרד האנרגיה.
המכתב נשלח כתגובה למכתב ששלח שר האוצר סמוטריץ' לראש הממשלה בנימין נתניהו בשבוע שעבר, בו ביקש לבצע עבודת מטה מסודרת טרם ההחלטה על הייצוא. לדברי כץ, "נחשפתי אמש באמצעות כלי התקשורת לפנייתך בעניין מדיניות פיתוח משק הגז הטבעי של מדינת ישראל, זוהי לא הפעם הראשונה בעת האחרונה בה אני למד מהתקשורת על עמדותיהם של אנשי משרדך ביחס לסוגיית יצוא הגז שמצויה תחת הסמכות הבלעדית של משרדי, אני סבור כי יש בהתנהלות זו משום ניסיון למנוע מאיתנו יכולת לקדם יוזמות ולקבל החלטות בזמן הקרוב בנושא יצוא הגז – שהינו בעל חשיבות עצומה למשק, לכלכלה הישראלית ולקידום יחסי החוץ של מדינת ישראל".
כץ מתייחס למכתבו של ראש אגף התקציבים באוצר יוגב גרדוס, ששלח לפני כחודש בו הזהיר שהגדלת הייצוא בצורה בלתי מבוקרת עלולה לפגוע בביטחון האנרגטי של ישראל. כמו כן הוסיף גרדוס: "מדיניות לא מחושבת עלולה לגרום להתייקרות הגז הטבעי למשק המקומי, אשר תקבל ביטוי בעיקר בעלויות ייצור החשמל, ועל ידי כך לפגיעה במשק ולעלייה ביוקר המחיה בישראל"."
הבקשה הראשונה להגדלת הייצוא היא של מאגר לוויתן שאחד מהבעלים המרכזיים בו הוא יצחק תשובה, בסך של 180 BCM. סך מאגר לוויתן עומד על 600 BCM, כאשר הצריכה השנתית בישראל ב-2022 עמדה על 12.3 BCM. הבקשה השנייה כוללת הגדלת התפוקה ממאגר הגז תמר המכיל כ-300 BCM בכ-4 BCM בשנה, כאשר מרבית התפוקה החדשה תלך לייצוא.