סגור
בניין של רשות המסים
בניין של רשות המסים (צילום: יובל חן)

900 מיליון שקל אבודים: רק 8% מהתורמים בישראל דורשים הטבת מס

החוק לעידוד תרומות מאפשר לתורם יחיד לקבל זיכוי של 35% ממס על תרומות בסכום של 200 שקל עד 9.5 מיליון שקל. אך נראה שלפחות בקרב יחידים הליך קבלת הזיכוי המסורבל מוביל אותם לוותר על זיכוי של מאות או אלפי שקלים

התורמים הישראלים לא ממהרים לממש את זכותם להטבת מס, ומפסידים סכום כולל של 900 מיליון שקל בשנה, כך עולה מדו"ח על היקף מיצוי הטבות המס בישראל ב־2018 שפרסמה לאחרונה ד"ר אסנת חזן מהמכון למשפט ופילנתרופיה באוניברסיטת תל אביב. על פי הדו"ח, רק 8% מהתורמים בישראל – יחידים או חברות, האחראים לתרומות של 2.9 מיליארד שקל בשנה – מנצלים את זכותם לקבל זיכוי מס.
החוק לעידוד תרומות מאפשר לתורם יחיד לקבל זיכוי של 35% ממס על תרומות בסכום של 200 שקל עד 9.5 מיליון שקל, וחברה יכולה לקבל זיכוי של 23%. אך נראה שלפחות בקרב יחידים הליך קבלת הזיכוי המסורבל מוביל אותם לוותר על זיכוי של מאות או אלפי שקלים. "לו ציבור התורמים היה ממצה את ההטבה במלואה הוא היה יכול להגדיל את התרומות שלו לארגונים חברתיים ב־13% בלי להוציא מכיסו שקל נוסף", אמרה חזן, שמציעה לבחון אפשרות להעניק את הזיכוי ישירות לארגון הנתרם.
ההנחה היא שלמי שתורם סכומים גדולים יש רואה חשבון, ואין לו בעיה טכנית לבקש זיכוי. כמו כן אפשר להניח שחלק ממי שלא מנצלים את הזיכוי הם אנשים שאין להם הכנסות שוטפות בארץ.
היקף התרומות ב־2018 עמד על 7 מיליארד שקל, כאשר רק עבור 2.5 מיליארד שקל ניתן זיכוי, מתוכם 1.3 מיליארד שקל הגיעו מיחידים ו־1.2 מיליארד שקל הגיעו מחברות. סכום הזיכוי שניתן בפועל עמד על 577 מיליון שקל, מתוכם 366 מיליון שקל, שהם 63%, הוחזרו ליחידים, ו־211 מיליון שקל, שהם 37%, הוחזרו לחברות. שיעור הזיכוי לחברות נמוך יותר, וניתן לשער שהגשת דו"ח שנתי מקלה מאוד את הדרך לקבל זיכוי.
עבור 23% נוספים מהתרומות, שהם 1.6 מיליארד שקל, לא ניתן לקבל זיכוי משום שהתרומות נמוכות מ־190 שקל או ניתנו לארגונים שאינם מקנים זיכוי. אבל עבור 2.9 מיליארד שקל, שהם 41% מהתרומות, התאפשר לקבל זיכוי, אך הנישומים לא ביקשו. רוב הסכום, 2.3 מיליארד שקל (80%), מגיע מתרומות של יחידים שמתחת ל־20 אלף שקלים.