אפילו המדינה לא יודעת כמה ילדים נמצאים במעונות יום
אפילו המדינה לא יודעת כמה ילדים נמצאים במעונות יום
מחקר של מרכז המחקר והמידע של הכנסת מגלה שלמדינה אין מידע על כל מעונות היום והמשפחתונים ועל הילדים שרשומים בהם. על פי סקרי הלמ"ס, 88ִ% מהילדים בעשירון העליון נמצאים במעונות אבל רק 49% מהילדים בעשירון התחתון
למדינה אין נתונים על כלל המסגרות לגיל הרך, על הילדים שמבקרים בהן וכן על הילדים שלא משתתפים בהן. ממילא, אין לה בעצם תשובה בדוקה לשאלה כמה ילדים לומדים במעונות יום ומשפחתונים. כל מה שיש זה הערכות המתבססות על סקרים. כך עולה ממחקר חדש של מרכז המחקר והמידע של הכנסת, שכתבה החוקרת מריה רבינוביץ' לבקשת ח"כ קרן ברק מהליכוד.
"התבקשנו לבדוק מה מספרם של ילדים עד גיל 3 שאינם משתתפים במסגרות מסיבות כלכליות", ציינה החוקרת. "אך בהיעדר מסד נתונים על כלל המסגרות הפרטיות לגיל הרך בישראל, אין מידע מלא על הילדים שאינם מבקרים בהן ועל הסיבות לכך".
לעובדה זו חשיבות רבה משום שמחקרים מגלים שביקור במעונות יום איכותיים יכול לקדם מאוד ילדים משכבות חלשות ולצמצם פערי השכלה ופערי הכנסה בעתיד.
בהיעדר נתונים בדוקים, המחקר מתבסס בעיקר על נתונים מסקרים של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. בישראל היו ב־2020, לפי נתוני למ"ס, 550 אלף פעוטות בגילאי 3-0. מתוכם 76% יהודים ו־24% ערבים. בכל שנתון ישנם כ־183 אלף ילדים. במעונות המפוקחים על ידי המדינה והמסובסדים רשומים 143 אלף ילדים בלבד, שהם 26%. כלומר, רק אחד מ־4 פעוטות נמצא במעון מפוקח.
עוד 191 אלף ילדים, שהם 35%, נמצאים במעונות ומשפחתונים פרטיים. המשמעות היא ש־334 אלף פעוטות, 61% בלבד, נמצאים במסגרות ו־39% לא. מתוך ה־39% סביר להניח שכשליש הם ילדים בגילאי עד חצי שנה שנמצאים בבית בגלל חופשת הלידה.
ככל שרמת ההכנסה נמוכה יותר, כך גבוה יותר שיעור משקי הבית שבהם ילדים עד גיל 3 שאינם מבקרים במסגרות. 88% מהילדים עד גיל 3 בעשירון העליון ו־82% בעשירון התשיעי נמצאים במסגרות, אבל רק 49% מהילדים בעשירון הראשון והתחתון ו־54% בעשירון השני.
ככל שהשכלת ההורים יורדת, שיעור הילדים שאינם מבקרים במעונות גדל. רק 58% מהילדים שראש משק הבית שבו הם גרים הוא בעל השכלה תיכונית משתתפים במסגרת לעומת 72% מהילדים שראש משק הבית הוא בעל תואר ראשון ו־76% כשמדובר בתואר שני.
המשמעות היא שהילדים שהכי זקוקים למסגרות משתתפים בהן בשיעורים נמוכים. בעוד 74% מהילדים היהודים עד גיל 3 מבקרים במסגרות, בחברה הערבית רק 25% נמצאים במעונות יום ומשפחתונים.
יוזמת המחקר ח״כ קרן ברק אמרה: "חמור מאוד שבשנת 2022 במדינת ישראל מתקבלות החלטות מבניות חשובות והרות גורל על עתיד ילדי ישראל ועל חינוכם, מבלי שיהיה בפני מקבלי ההחלטות מסד נתונים מהימן".
לדבריה, המידע על מעונות היום דרוש כדי לחשוף את מספר הנשים שאינן יוצאות לעבודה בגלל העלות הכלכלית הגבוהה של המעונות.