הכנסת אישרה סופית את חוק דרעי-סמוטריץ': יו"ר ש"ס יוכל לכהן כשר אף שהורשע בפלילים
הכנסת אישרה סופית את חוק דרעי-סמוטריץ': יו"ר ש"ס יוכל לכהן כשר אף שהורשע בפלילים
אחרי לילה לבן הצביעו הח"כים על החוק שיכשיר את דרעי לשר למרות שהוטל עליו מאסר על תנאי, ושיאפשר ליו"ר הציונות הדתית לכהן כשר נוסף במשרד הביטחון. אמש אושר פיצול חוק בן גביר, כך שלא יכלול לפי שעה את הכפפת המפכ"ל למרותו
מליאת הכנסת אישרה הבוקר (ג') בקריאה שנייה ושלישית את "חוק דרעי-סמוטריץ'". החוק יאפשר ליו"ר ש"ס אריה דרעי להתמנות כשר בממשלה למרות שהוטל עליו מאסר על תנאי, ויאפשר ליו"ר הציונות הדתית בצלאל סמוטריץ' לשמש גם כשר במשרד הביטחון, תוך העברת המינהל האזרחי לאחריותו. בעד החוק הצביעו 63 חברי כנסת לעומת 55 ח"כים שהצביעו נגדו.
היום תקיים המליאה דיון בהצעת "חוק בן גביר" שאמור להקנות סמכויות נרחבות לשר המיועד לביטחון לאומי איתמר בן גביר. על פי לוח הזמנים המתוכנן, ביום חמישי בבוקר צפוי ראש הממשלה המיועד בנימין נתניהו להציג את ממשלתו החדשה בכנסת. לקראת ההשבעה ומינויו הצפוי לשר המשפטים, התפטר הבוקר היו"ר הזמני של הכנסת ח"כ יריב לוין מתפקידו.
חברי האופוזיציה העתידית ערכו פיליבסטר ממושך נגד החוקים, והדיון בחוק דרעי-סמוטריץ', שהחל בסביבות 21:30, נמשך אל תוך הלילה. ההצבעות עליו החלו בשעות הבוקר, ובסופו של דבר החוק אושר. היום אחר הצהריים תתכנס המליאה מחדש, כדי להצביע בקריאה שנייה ושלישית על חוק בן גביר ה"מרוכך".
שר המשפטים היוצא גדעון סער (המחנה הממלכתי) השיב מטעם הממשלה להצעת החוק במליאת הכנסת ואמר כי "החוק הוא חוק לא טוב, חוק רע שנסחט מהמיועד לראש הממשלה ופוגע בערך טוהר השירות הציבורי מטעמים פרסונליים. אציע למליאת הכנסת להצביע נגדו".
ביש עתיד הגיבו לאישור החוק ואמרו: "חוק דרעי הוא הוכחה נוספת לחולשתו המביכה של נתניהו מול שותפיו הקיצוניים. ביבי חלש ודרעי ידע שהוא ייכנע לו, כמו שהוא נכנע לכולם. לא חיילי צה"ל, ניצולי שואה או מאבק ביוקר המחיה מעניינים אותם. לא הרצון להטיב איתכם, אזרחי המדינה, אלא רק להכשיר אדם מורשע בפלילים להיות שר בממשלה בהפרעה".
על מנת לעמוד בלוח הזמנים הצפוף, אישור החוקים השונים נדרש עד יום רביעי בלילה. כדי למנוע פיליבסטר ממושך מדי, אישרה אמש הוועדה המסדרת של הכנסת, בראשות ח"כ יואב קיש מהליכוד, להגביל את הדיון שייערך היום. במסגרת ההחלטה יופעל סעיף 98 בתקנון הכנסת, באופן שבו הדיון על חוק בן גביר היום יוגבל ל-16 שעות בלבד. כיוון שהמליאה תחל היום בשעה 16:00, המשמעות היא שההצבעה הסופית על חוק בן גביר צפויה כנראה ביום רביעי בבוקר.
לפני הדיון על החוק המשולב, הכנסת אישרה כאמור את פיצול חוק בן גביר. יו"ר עוצמה יהודית אמנם הבטיח לאורך הדיונים בוועדה המיוחדת שבה הוכנה הצעת החוק כי לא יתפשר מעבר לכמה שינויים מזעריים, אבל ביום חמישי האחרון הודיע כי מחשש שהחוק ייפסל בבג"ץ, בגלל המהירות שבה קודם, החוק יפוצל. ההצבעה על הסעיף שעורר יותר מכל מחלוקת, זה שיקבע את הכפפת מפכ"ל המשטרה לשר, וכן סעיף הנוגע למשך זמן הטיפול בתיקים, תידחה – והדיון בהם יימשך רק לאחר השבעת הממשלה.
הסעיפים בהצעת החוק שיובאו היום לאישור סופי יעגנו את סמכותו של השר לביטחון פנים (שם המשרד צפוי להשתנות בהמשך, לפי ההסכם עם בן גביר, למשרד לביטחון לאומי) להתוות את מדיניות המשטרה, בתחומים כגון סדרי עדיפויות, תוכניות עבודה, הנחיות כלליות, הוראות המשטרה לפי הפקודה ומימוש סמכויותיו בכל הנוגע לתקציב המשטרה. השר, כך לפי נוסח החוק, יקיים פיקוח ובקרה על פעילות המשטרה ועל רמת מוכנותה. בתחום החקירות השר יהיה רשאי להתוות מדיניות כללית, לרבות קביעה של סדרי עדיפויות, ולאחר ששמע את עמדת היועץ המשפטי לממשלה והתייעץ עם המפכ"ל.
החוק המוצע קובע כי מדיניות השר לא תגרע מחובתה של המשטרה לפי כל דין לעניין פתיחתם, ניהולם או סגירתם של חקירה או תיק. המפכ"ל יפקח על המשטרה, על סדרי ניהולה ועל הפעלתה, יהיה אחראי להשגחה על כל ההוצאות הכרוכות בה, בהתאם להתוויית המדיניות ולעקרונות הכלליים של השר. בחוק מצוין כי פקודות המשטרה יפורסמו, אלא אם כן המפכ"ל, באישור היועץ המשפטי לממשלה, סבר כי אין לפרסם פקודה מסוימת. מדיניות השר תפורסם באתר האינטרנט של המשרד לביטחון פנים ועל השר יהיה לדווח על מדיניותו בפני ועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת.
למרות פיצול החוק, הוא עדיין נתקל בהתנגדות מצד הייעוץ המשפטי לממשלה. נציגתו בוועדה המיוחדת שדנה בהצעה, עו"ד רעות גורדון כץ, הזהירה אתמול כי החוק עדיין "אינו מאוזן". לדבריה, "הבעיות של היעדר איזונים בהצעה המקודמת עומדות בעינן. הגדרת סמכות שר בנוגע להתוויית מדיניות היא פירוט מרחיב שמכרסם בסמכויות המפכ"ל, ואין מנגד פירוט של הסמכויות שיהיו בידי המפכ"ל. בנוסף, חסר סעיף ממלכתיות ומרות לחוק שהוא סעיף חיוני על מנת למנוע התערבות ופוליטיזציה".