אחרי "עצה לברקס" במהפכה המשפטית, מזכיר המדינה האמריקני שוחח עם נתניהו
אחרי "עצה לברקס" במהפכה המשפטית, מזכיר המדינה האמריקני שוחח עם נתניהו
בלינקן שוחח עם נתניהו על רקע הכשרת המאחזים ולאחר שהשגריר ניידס רמז לקושי לסייע לישראל מול איראן, כשגילה: "אמרתי לרה"מ 100 פעם - לא יכולים לעבוד יחד אם החצר האחורית שלכם עולה באש". בהודעת ארה"ב על השיחה לא הוזכרה המהפכה המשפטית, ורק צוין: "מתנגדים למדיניות שמסכנת את פתרון שתי המדינות"
פחות מיממה אחרי הריאיון עם שגריר ארצות הברית בישראל שגרם לסערה ובו הבהיר השגריר טום ניידס כי ייעץ לראש הממשלה בנימין נתניהו "ללחוץ על הברקס" בנוגע למהפכה המשפטית, שוחח הלילה מזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן עם נתניהו.
בהודעה האמריקנית לא הוזכרה המהפכה המשפטית, ורק צוין כי האמריקנים "מתנגדים למדיניות שמסכנת את פתרון שתי המדינות". השיחה נערכה לאחר שבלינקן שוחח אתמול גם עם יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן, ועל רקע הכשרת המאחזים ואישור בניית כ-10,000 יחידות דיור מעבר לקו הירוק.
בלינקן חזר בשיחה על "התמיכה שלנו במשא ומתן לפתרון שתי המדינות" והדגיש את "הצורך הדחוף" בכך שהישראלים והפלסטינים ינקטו בצעדים שישיבו רגיעה. הוא הבהיר גם את אי-ההסכמה של ארה"ב לצעדים חד-צדדיים שיסלימו את המתח באזור.
באתר מחלקת המדינה נכתב גם כי בלינקן ונתניהו שוחחו על אתגרים אזוריים מקיפים יותר, כולל האיומים שמציבה איראן. מזכיר המדינה האמריקני הדגיש בנוסף את המחויבות החזקה של ארה"ב לביטחונה של ישראל.
בהודעה אחרת, שעלתה באתר מוקדם יותר אתמול, נכתב כאמור כי בלינקן שוחח גם עם אבו מאזן. השניים דנו באותם הנושאים - הצורך בנקיטה בצעדים שיחזירו את השקט לאזור, ובמחויבות של ארה"ב לפתרון שתי מדינות לשני עמים באמצעות ניהול משא ומתן בין הצדדים.
בשיחה בפודקאסט The Axe Files עם המראיין דיוויד אקסלרוד, פרשן של רשת CNN שהיה גם יועץ של נשיא ארה"ב ברק אובמה, אמר ניידס כי האמריקנים לוחצים על ישראל לבלום עם ההתקדמות בתוכניות לשינוי דרמטי של פני מערכת המשפט בישראל. "זה מה שאנחנו עושים עכשיו. אנחנו אומרים לראש הממשלה, כמו שאני אומר לילדים שלי. תפעיל את הברקס. תאט, תנסה להגיע להסכמה, לאחד את הצדדים", הוא אמר.
ניידס אמר עוד כי "הנשיא ביידן הבהיר שאכפת לו מאוד מהיחסים עם ישראל אבל אנחנו לא נזוז הצידה או נתעלם מפעולות שאנחנו חושבים שנוגדות את הערכים שלנו". הוא ציין כי "ארה"ב לא יושבת פה ואומרת לישראל איך לבחור את בית המשפט העליון ומה לעשות ברפורמה. אבל אנו מאמינים בערכים דמוקרטיים ובמוסדות דמוקרטיים - זה קריטי למערכת היחסים בינינו". לדבריו, "לביידן באמת אכפת מישראל. הוא מדבר מעמדה של דאגה לישראל".
השגריר ציין כי לארה"ב יש מינוף מבחינת רצונו של נתניהו לשיתוף פעולה בנושא איראן והרחבת הסכמי אברהם. "ראש הממשלה אומר לנו שרוצים לעשות דברים גדולים, כמו איראן, איום גדול לישראל, למזרח התיכון ולארה"ב. רוצה להרחיב את הסכמי אברהם ולהביא את סעודיה. בשני המקרים ארה"ב ממלאת תפקיד חשוב", הוא אמר. "יש לנו הרבה דברים שאנחנו עובדים עליהם ביחד ואמרתי לרה"מ 100 פעמים: אנחנו לא יכולים לעבוד ביחד אם החצר האחורית שלכם עולה באש".
בשבוע שעבר מזכיר המדינה בלינקן מתח ביקורת חריפה על החלטת הקבינט להכשיר תשעה מאחזים ביהודה ושומרון, ומסר כי "אנו מוטרדים מאוד מהחלטתה של ישראל לקדם על פי הדיווחים קרוב ל-10,000 יחידות דיור בהתנחלויות, ולהתחיל בתהליך להכשרה רטרואקטיבית של תשעה מאחזים בגדה המערבית, שבעבר היו בלתי חוקיים על פי החוק הישראלי".
בלינקן הוסיף אז כי "כמו ממשלים קודמים, דמוקרטיים ורפובליקניים, אנו מתנגדים בתוקף לצעדים חד-צדדיים כאלה, שמחריפים את המתיחות ומערערים את הסיכויים לפתרון שתי מדינות במשא ומתן". בישראל לא התרגשו מהביקורת שהעביר בלינקן, וגורם מדיני בכיר הגיב לדברים, ואמר כי "חילוקי דעות אלו לא פגעו ולא יפגעו בברית האיתנה בין שתי המדינות".