סגור
אליעזר צ'ייני מרום
אליעזר צ'ייני מרום. תוכניותיו כפרויקטור הצפון ספגו ביקורת חריפה (צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת)

צ'ייני מרום מתפטר מתפקיד פרויקטור הצפון

מרום, שתוכניותיו ספגו ביקורת חריפה, הודיע כי יסיים את תפקידו עד סוף השנה, ברקע מינויו של זאב אלקין לשר המינהלות. לדבריו "אופי התפקיד צומצם משמעותית". כעת אלקין צפוי למנות פרויקטור שיידרש ללמוד מחדש את אתגרי שיקום הצפון, ברקע השאלה כיצד הממשלה מתכוונת להשיב את התושבים לבתיהם

כחמישה חודשים הספיקו לאלוף במיל' אליעזר (צ'ייני) מרום בתפקיד הפרויקטור לשיקום הצפון, ובמהלך ישיבת הממשלה היום (א') הוא הודיע על התפטרותו, כשברקע מינויו באחרונה של זאב אלקין לשר לענייני המינהלות בצפון ובדרום.
במכתב לחברי הממשלה צ'ייני הסביר את החלטתו לסיים את תפקידו עד סוף השנה בכך שמינויו של אלקין שינה מהותית את אופי התפקיד שאליו מונה בקיץ האחרון. לפי מרום בתום שיחה אישית שקיים על הנושא עם אלקין, הם סיכמו על פרישתו. הוא טען כי "אופי התפקיד שלי צומצם משמעותית והוא לא זקוק למנכ"ל עם כישורי ניהול בכירים תחתיו".
מרום עדכן כבר בשבוע שעבר את ראש הממשלה בנימין נתניהו על כוונתו להתפטר מניהול המינהלת הצפונית, שאמורה לגבש תוכנית מקיפה להשבת רבבות התושבים שפונו מבתיהם עם תחילת המלחמה באוקטובר אשתקד, לשקם את הנזקים הכבדים שנגרמו בכל האזור הכוללים גם פגיעה נרחבת בתשתיות תחבורה וחקלאות.
אלקין מונה בחודש שעבר לשר במשרד האוצר שאחראי על המינהלת תקומה בדרום והמינהלת הצפונית, בעקבות הצטרפות הימין הממלכתי של גדעון סער לממשלה. ברקע מינויו נחתם הסכם הפסקת האש עם חיזבאללה בלבנון שהוביל לרגיעה יחסית בלחימה בצפון. כשאלקין נכנס לתפקידו הוא הופתע למצוא כי חרף התקופה הארוכה שבה הצפון היה תחת אש ולמעלה מ-60 אלף תושבי היישובים הסמוכים לגבול מפונים מבתיהם לא גובשה כל תוכנית מגירה להשבתם לבתיהם.
במכתב ההתפטרות שלו אל השרים מרום טען כי "ייצרנו יחסי עבודה עם משרדי הממשלה והרשויות בצפון וגיבשנו תוכנית רב-שנתית בהיקף של 15 מיליארד שקל והכנו תוכנית לחזרת התושבים לבתיהם והיא תוצג בקרוב".
עם זאת, גם אחרי הפסקת האש שהשקיטה את הגזרה לפי שעה, פעילותו של מרום במהלך החודשים האחרונים בתפקיד הפרויקטור הייתה רחוקה מלרצות את התושבים ואת ראשי הרשויות באזור שאמונם ברשויות המדינה התפורר לחלוטין בעקבות הזנחת האזור במשך תקופה ארוכה שבה היה חשוף לאש יומיומית מצד חיזבאללה.
למשבר האמון העמוק תרמה הפרסה הממושכת שאפיינה את תהליכי המינוי של הפרויקטור לצפון. במשך חודשים ארוכים הממשלה ניסתה למנות פרויקטור שירכז את הטיפול בצפון אך כשלה בכך פעם אחר פעם. כשמינויו של מרום צלח בסופו של דבר, פעילותו בשטח החלה כמעט שנה מאז פרוץ המלחמה.
לפני שלושה חודשים הוא הופיע לפני חברי הוועדה המיוחדת לנגב והגליל של הכנסת והציג את תוכניותיו לשיקום יישובי הגליל. תוכנית הדגל שלו דיברה על הקמת מרכז תעסוקה בתחום ההייטק והבינה המלאכותית בגליל העליון שיציע כ-4,000 מקומות עבודה חדשים. באותם הימים, כשהצפון היה מטווח באש מלבנון וצה"ל עדיין היה בעמדות מגננה, עיקר הקשב שלו התמקד בחזית העזתית. תוכניתו ספגה ביקורת חריפה על כך שהיא מייצגת ניתוק מהמצוקות והצרכים האמיתיים של יישובים הצפון. בהופעתו בכנסת הוא הרבה לצטט את גיבור הקרב על תל חי יוסף טרומפלדור אך התקשה להציג לאלה מתושבי הצפון שנותרו בקו האש פתרונות אמיתיים בתחומי החינוך, הבריאות והרווחה.
בעקבות ההתפטרות של מרום בכוונת שר המינהלות אלקין לאתר פרויקטור חדש. המצב החדש שנוצר בעייתי, שכן עד שיאותר וימונה פרויקטור חדש הוא יידרש ללמוד מחדש את אתגרי השיקום של הצפון, להכיר את ראשי הרשויות באזור, לרכוש את אמונם ולתאם את מהלכיו עם שאר משרדי הממשלה.
זאת, כשברקע עומדת השאלה כיצד הממשלה מתכוונת להשיב את תושבי הצפון לבתיהם ומתי. לפי הפסקת האש שנכנסה לתוקף לפני כשלושה שבועות פעילות צה"ל בדרום לבנון תמשך כחודשיים שבמהלכם ממילא המדינה לא התכוונה להשיב את התושבים לבתיהם. זאת, הגם שבתים רבים, בהם גם מבני ציבור, ניזוקו במהלך המלחמה הממושכת ודורשים שיקום.
בישיבתה מהיום הממשלה אשרה הקצאה של 200 מיליון שקל למה שהוגדר "היערכות להחזרת המפונים מהצפון לבתיהם". לפי משרד האוצר מדובר בחלקה הראשון של תוכנית לאומית להשבת המפונים לבתיהם והיא כוללת שיפוץ מבנים ושיפור מצב המרחב הציבורי ביישובי הצפון. שם טענו כי ההחלטה נועדה להבטיח חזרה בטוחה של תושבים בתום תקופה המניעה הביטחונית (כחודשיים מכניסת הפסקת האש לתוקף י.א).
בתוך כך, משרד הביטחון הודיע מוקדם יותר היום על התקדמות ביישום תוכנית המיגון לצפון תוך הקצאה של כ-240 מיליון שקל להקמת מאות מרחבים מוגנים במוסדות חינוך ובמוסדות ציבוריים ב-56 יישובים הסמוכים לגבול הצפון וזאת במסגרת תוכנית "מגן הצפון" שהוכנסה לשלב מואץ בשבועות האחרונים.
בתחילת החודש התוכנית סוכמה בין משרדי הביטחון והאוצר ופיקוד העורף ובמסגרתה ימוגנו כ-10,000 מבנים במרחק של עד 5 קילומטר מהגבול עם לבנון וזאת בהשקעה של כ-1.2 מיליארד שקל.