סגור
ראש הממשלה בנימין נתניהו ואריה דרעי ישיבת ממשלה
ראש הממשלה בנימין נתניהו והשר אריה דרעי בישיבת הממשלה בה פוטר. עמוק במוקדי הכוח (צילום: קובי גדעון /לע"מ)

פרשנות
דרעי יצא מהחלון אבל יחזור מהדלת

פסק הדין לא ירחיק את דרעי ממוקדי הכוח לזמן רב - הוא ימנה את ממלאי המקום שלו, ישקיף בקבינט ומבקש להיות ראש הממשלה החלופי

הליך הפיטורים שערך היום ראש הממשלה לאריה דרעי מתפקידיו כשר הפנים ושר הבריאות מבשר שמדובר בפיטורים זמניים. נתניהו הראה שהוא מיישם את החלטת בג"ץ מחד, אבל מאידך שהוא כבר מחפש דרך להחזיר את מי שאותו כינה בשבוע שעבר "אחי" ואמר שכשהוא בצרה - ראש הממשלה בא לעזור לו.
דרעי ייפרד לפי שעה משתי הלשכות, לאחר שהממשלה אישרה לו לפני שבועיים הפעלת שתי לשכות מלאות עם 12 יועצים ועוזרים. ובכך זה מסתכם. מבחינה פורמלית הוא יישב מחוץ לממשלה אבל בעצם הוא נמצא עמוק בתוך מוקדי הכוח המיניסטריאליים על אפו וחמתו של בג"ץ.
נתניהו אכן מילא אחר הוראת בג"ץ, אבל במכתב הפיטורים הביע בעצם את אי שביעות רצונו מהמהלך, ויותר מכך - הבטיח את החזרתו של השר לשעבר המורשע. "לצערי הרב, חרף האמור בהחלטת בג"ץ כי מוטלת עלי חובה להעבירך מתפקידך כשר הפנים והבריאות, החלטה מצערת זו מתעלמת מרצון העם, כפי שבא לידי ביטוי באמון הרב שהציבור נתן לנציגי העם בממשלתי, כשהיה ברור לכך שתשרת בתפקיד שר בכיר. בכוונתי לחפש כל דרך חוקית שבה תוכל להמשיך לתרום למדינת ישראל", הדגיש נתניהו.
נתניהו הרים להנחתה של דרעי, שהשיב: "אני שומע בקולך את העצב על החלטת בית המשפט וההשלכות שלה. יש לי מחויבות ברזל ל־400 אלף איש שבחרו בי ובש"ס. שום החלטה שיפוטית לא תמנע ממני מלשרת אותם".
דרעי הדגיש, "בכוונתי להמשיך ולתרום בכל כוחי לציבור ולקואליציה, בכוונתי להמשיך ולהנהיג את תנועת ש"ס, להמשיך ולהשתתף בישיבת ראשי סיעות הקואליציה ולסייע בקידום המהלכים המשפטיים החשובים שהממשלה הזו נבחרה לקדם לחיזוק וביצוע משילות ולשמור על זהותה היהודית של מדינת ישראל".
דרעי ונתניהו מתואמים ביניהם, לא רק בסוגיית הפיטורים, אלא בעיקר בשאלת החזרה. דרעי מבקש אומנם להתמנות כראש ממשלה חילופי, ונתניהו לא מעוניין בכך. הסיבה - משמעות מהלך כזה היא לא רק קביעת מועד לביצוע הרוטציה בין נתניהו לדרעי, אלא שבעת נבצרות של ראש הממשלה - אם תוכרז על ידי היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב מיארה, שאותה רוצים בליכוד להדיח - אזי רה"מ החליפי ייכנס לתפקיד אוטומטית.
אולי נתניהו לא רוצה את דרעי כמחליפו, אבל הוא רוצה אותו קרוב, כפי שציין במכתב הפיטורים, "מיניתי אותך כמשנה לרה"מ, ושר הפנים והבריאות באישור רוב חברי הכנסת בשל העובדה שאני רואה בכך עוגן של ניסיון, תבונה ואחריות". נתניהו סומך על דרעי וקרוב אליו יותר מאשר למרבית ראשי מפלגות הקואליציה או חבריה, בין היתר בשל העובדה שדרעי הפגין לו נאמנות רבה. בנוסף, כידוע, בלעדי ש"ס אין לנתניהו רוב בכנסת.
לפי המסתמן דרעי ישמש כמשקיף בקבינט המדיני־ביטחוני וישתתף בפורום ראשי מפלגות הקואליציה. בכנסת תוהים - אם זה לא יהיה מתריס - אולי עוד יזמינו אותו להיות משקיף כאורח של נתניהו בישיבות הממשלה.
בשלב זה ימנה דרעי לעצמו ממלאי מקום כשרי הפנים והבריאות עד להשלמת החקיקה שתאפשר את שובו לשולחן הממשלה. לא ברור כמה זמן ייקח לחוקק את כל החוקים שיאפשרו זאת.
ח"כ טלי גוטליב (ליכוד) קראה בישיבתה של ועדת החוקה לחוקק חוק שמונע מבג"ץ להתערב במינויי שרים. דבריה של גוטליב נאמרו בדיון שקיימה הוועדה בהצעת חוק שהגיש היו"ר ח"כ שמחה רוטמן (הציונות הדתית) על הפרדת הרשויות, שנועדה בעצם להחליש את כוחו של בג"ץ. בין היתר, היא עוסקת בחקיקת ביטול עילת הסבירות, חוק פסקת ההתגברות, שינוי הדרך לבחירת השופטים ועוד.
רוטמן, כמו נתניהו, הוכיחו שהם עושים כמעט כל מה שהם רוצים. מהדיון בהצעת חוק, שהוצגה כהצעה של ועדה, שתוגש בקרוב להצבעה בקריאה הראשונה, נעדרו ח"כי האופוזיציה במחאה על כך שרוטמן מיהר לכנסו בהיעדר חוות דעת משפטית של הייעוץ המשפטי של הכנסת. חוות הדעת הזו תוצג לח"כים רק ביום ראשון הקרוב - אבל זה לא מנע מרוטמן לכנס דיון בלעדיה, כי הזמן דוחק ובקואליציה רוצים לראות במהרה את דרעי יושב בישיבת הממשלה ליד נתניהו.