סגור
גלנט ונתניהו. "ראש הממשלה, שר הביטחון, הרמטכ"ל, אלוף הפיקוד, ראש אמ"ן — כולם כשלו וצריכים להתפטר. בכל פירמה הם כבר מזמן היו בבית"
רה"מ בנימין נתניהו ושר הביטחון לשעבר יואב גלנט. האזהרות התממשו (צילום: נעם ריבקין פנטון/פלאש90)

דרמה בהאג: בית הדין הפלילי הבינלאומי הוציא צווי מעצר נגד נתניהו וגלנט

אחרי האזהרות, שלב המעשים: ה-ICC הוציא צווי מעצר נגד רה"מ ושר הביטחון לשעבר בגין פשעים נגד האנושות בעזה. במקביל הוצא צו נגד מוחמד דף, ראש הזרוע הצבאית לשעבר של חמאס שחוסל על ידי צה"ל "נתניהו וגלנט נושאים באחריות פלילית כממונים אזרחיים לפשע המלחמה", נכתב בצווים

אחרי האזהרות, מגיע שלב המעשים: בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג (ICC) נעתר לבקשת התובע הראשי בהאג והוציא צווי מעצר נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו ונגד שר הביטחון לשעבר יואב גלנט. העילה: ביצוע פשעים נגד האנושות במסגרת המלחמה ברצועת עזה.
במקביל הוציא בית הדין צו מעצר גם נגד מוחמד דף, ראש הזרוע הצבאית לשעבר של החמאס, שחוסל על ידי צה"ל. בעצם הגשת הצווים דחה בית המשפט את העתירות שהגישה ישראל בנושא.
פי ההודעה, נכתב כי נתניהו וגלנט "נושאים באחריות פלילית לפשעים הבאים כמבצעים שותפים לביצוע המעשים במשותף עם אחרים - פשע מלחמה של רעב כשיטת לוחמה; ופשעים נגד האנושות של רצח, רדיפה ומעשים לא-אנושיים אחרים".
"נתניהו גלנט נושאים כל אחד באחריות פלילית כממונים אזרחיים לפשע המלחמה של הכוונת תקיפה מכוונת נגד האוכלוסייה האזרחית", נכתב.

זו ההודעה המלאה של בית הדין

היום, ב-21 בנובמבר 2024, הלשכה המקדמית של בית הדין הפלילי הבינלאומי ('בית הדין'), בהרכבה לעניין המצב במדינת פלסטין, הוציאה פה אחד שתי החלטות הדוחות את ערעורי מדינת ישראל ('ישראל') שהוגשו תחת סעיפים 18 ו-19 של אמנת רומא ('האמנה'). כמו כן הוציאה צווי מעצר נגד מר בנימין נתניהו ומר יואב גלנט.
החלטות על בקשות מדינת ישראל
הלשכה הכריעה בשתי בקשות שהוגשו על ידי ישראל ב-26 בספטמבר 2024. בבקשה הראשונה, ישראל ערערה על סמכות השיפוט של בית הדין על המצב במדינת פלסטין בכלל, ועל אזרחים ישראלים בפרט, על בסיס סעיף 19(2) לאמנה. בבקשה השנייה, ישראל ביקשה שהלשכה תורה לתביעה לספק הודעה חדשה על פתיחת חקירה לרשויותיה תחת סעיף 18(1) לאמנה. ישראל גם ביקשה מהלשכה לעצור כל הליך בפני בית הדין במצב הרלוונטי, כולל את הדיון בבקשות לצווי מעצר עבור מר בנימין נתניהו ומר יואב גלנט, שהוגשו על ידי התביעה ב-20 במאי 2024.
באשר לערעור הראשון, הלשכה ציינה כי קבלת סמכות השיפוט של בית הדין על ידי ישראל אינה נדרשת, שכן בית הדין יכול להפעיל את סמכותו על בסיס סמכות טריטוריאלית של פלסטין, כפי שנקבע על ידי הלשכה המקדמית Iבהרכב קודם. יתר על כן, הלשכה קבעה כי בהתאם לסעיף 19(1) לאמנה, מדינות אינן זכאיות לערער על סמכות בית הדין תחת סעיף 19(2) לפני הוצאת צו מעצר. לכן ערעורה של ישראל מוקדם מדי. זאת מבלי לפגוע בכל ערעור עתידי אפשרי על סמכות בית הדין ו/או קבילות של כל תיק מסוים.
2 צפייה בגלריה
בית הדין הפלילי הבינלאומי ב האג
בית הדין הפלילי הבינלאומי ב האג
בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג
(צילום: REUTERS/Piroschka van de Wouw)

החלטה על ערעור ישראל על סמכות בית הדין בהתאם לסעיף 19(2) לאמנת רומא
הלשכה גם דחתה את בקשת ישראל תחת סעיף 18(1) לאמנה. הלשכה הזכירה כי התביעה הודיעה לישראל על פתיחת חקירה ב-2021. באותה עת, למרות בקשת הבהרה מהתביעה, ישראל בחרה שלא להמשיך בכל בקשה לדחיית החקירה. בנוסף, הלשכה קבעה כי הפרמטרים של החקירה במצב נשארו זהים וכתוצאה מכך, לא נדרשה הודעה חדשה למדינת ישראל. לאור זאת, השופטים מצאו כי אין סיבה לעצור את הדיון בבקשות לצווי מעצר.
החלטה על בקשת ישראל להוראה לתביעה למתן הודעה לפי סעיף 18(1)
צווי מעצר
הלשכה הוציאה צווי מעצר לשני אנשים, מר בנימין נתניהו ומר יואב גלנט, בגין פשעים נגד האנושות ופשעי מלחמה שבוצעו לפחות מ-8 באוקטובר 2023 ועד לפחות 20 במאי 2024, היום בו התביעה הגישה את הבקשות לצווי מעצר.
צווי המעצר מסווגים כ'סודיים', כדי להגן על עדים ולשמור על ניהול החקירות. עם זאת, הלשכה החליטה לשחרר את המידע שלהלן מכיוון שהתנהגות דומה לזו שמטופלת בצו המעצר נראית כמתמשכת. יתר על כן, הלשכה סבורה שזה לטובת הקורבנות ומשפחותיהם שיידעו על קיום הצווים.
בתחילה, הלשכה קבעה כי ההתנהגות הנטענת של מר נתניהו ומר גלנט נופלת תחת סמכות השיפוט של בית הדין. הלשכה הזכירה כי בהרכב קודם, היא כבר החליטה שסמכות השיפוט של בית הדין במצב התפרסה על עזה והגדה המערבית, כולל מזרח ירושלים. יתר על כן, הלשכה סירבה להשתמש בסמכויותיה לקביעת קבילות שני התיקים בשלב זה. זאת מבלי לפגוע בכל קביעה לגבי סמכות השיפוט וקבילות התיקים בשלב מאוחר יותר.
2 צפייה בגלריה
קארים חאן התובע הכללי של בית הדין הפלילי הבינלאומי ב האג
קארים חאן התובע הכללי של בית הדין הפלילי הבינלאומי ב האג
קארים חאן התובע הכללי של בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג
(צילום: Luis ACOSTA / AFP)

באשר לפשעים, הלשכה מצאה יסוד סביר להאמין כי מר נתניהו, יליד 21 באוקטובר 1949, ראש ממשלת ישראל בזמן ההתנהגות הרלוונטית, ומר גלנט, יליד 8 בנובמבר 1958, שר הביטחון של ישראל בזמן ההתנהגות הנטענת, נושאים כל אחד באחריות פלילית לפשעים הבאים כשותפים לביצוע המעשים במשותף עם אחרים: פשע המלחמה של הרעבה כשיטת לוחמה; והפשעים נגד האנושות של רצח, רדיפה ומעשים לא אנושיים אחרים.
הלשכה גם מצאה יסוד סביר להאמין כי מר נתניהו ומר גלנט נושאים כל אחד באחריות פלילית כמפקדים אזרחיים לפשע המלחמה של הכוונת התקפה מכוונת נגד אוכלוסייה אזרחית
פשעים נטענים
הלשכה מצאה יסוד סביר להאמין כי במהלך התקופה הרלוונטית, חל המשפט ההומניטרי הבינלאומי הקשור לסכסוך מזוין בינלאומי בין ישראל לפלסטין. זאת מכיוון שהן שני צדדים גבוהים מתקשרים לאמנות ז'נבה משנת 1949 ומכיוון שישראל מחזיקה לפחות בחלקים מפלסטין. הלשכה גם מצאה כי החוק הקשור לסכסוך מזוין שאינו בינלאומי חל על הלחימה בין ישראל לחמאס. הלשכה מצאה כי ההתנהגות הנטענת של מר נתניהו ומר גלנט נגעה לפעילויות של גופי ממשלת ישראל והכוחות המזוינים נגד האוכלוסייה האזרחית בפלסטין, ובפרט אזרחים בעזה. לפיכך היא נגעה ליחסים בין שני צדדים לסכסוך מזוין בינלאומי, וכן ליחסים בין כוח כובש והאוכלוסייה בשטח כבוש. מסיבות אלה, בנוגע לפשעי מלחמה, הלשכה מצאה לנכון להוציא את צווי המעצר בהתאם לדין של סכסוך מזוין בינלאומי. הלשכה גם מצאה כי הפשעים הנטענים נגד האנושות היו חלק מהתקפה נרחבת ושיטתית נגד האוכלוסייה האזרחית בעזה.
הלשכה קבעה כי קיים יסוד סביר להאמין ששני האישים מנעו בכוונה ובידיעה מהאוכלוסייה האזרחית בעזה חפצים החיוניים להישרדותם, כולל מזון, מים, ותרופות וציוד רפואי, וכן דלק וחשמל, לפחות מ-8 באוקטובר 2023 עד 20 במאי 2024. קביעה זו מבוססת על תפקידם של מר נתניהו ומר גלנט בעיכוב סיוע הומניטרי בניגוד למשפט ההומניטרי הבינלאומי וכישלונם בסיוע הקלה בכל האמצעים העומדים לרשותם. הלשכה מצאה כי התנהגותם הובילה לשיבוש היכולת של ארגונים הומניטריים לספק מזון ומוצרים חיוניים אחרים לאוכלוסייה הנזקקת בעזה. ההגבלות האמורות יחד עם ניתוק החשמל והפחתת אספקת הדלק השפיעו גם באופן חמור על זמינות המים בעזה והיכולת של בתי חולים לספק טיפול רפואי.
הלשכה גם ציינה כי החלטות המאפשרות או מגדילות סיוע הומניטרי לעזה היו לעתים קרובות מותנות. הן לא התקבלו כדי למלא את מחויבויותיה של ישראל על פי המשפט ההומניטרי הבינלאומי או להבטיח שהאוכלוסייה האזרחית בעזה תסופק באופן הולם במוצרים נחוצים. למעשה, הן היו תגובה ללחץ של הקהילה הבינלאומית או בקשות מארצות הברית של אמריקה. בכל מקרה, ההגדלות בסיוע ההומניטרי לא היו מספיקות כדי לשפר את גישת האוכלוסייה למוצרים חיוניים.
יתר על כן, הלשכה מצאה יסוד סביר להאמין כי לא ניתן היה לזהות צורך צבאי ברור או הצדקה אחרת תחת המשפט ההומניטרי הבינלאומי להגבלות שהוטלו על גישה למבצעי סיוע הומניטרי. למרות אזהרות ופניות שנעשו על ידי, בין היתר, מועצת הביטחון של האו"ם, מזכ"ל האו"ם, מדינות, וארגונים ממשלתיים וארגוני חברה אזרחית לגבי המצב ההומניטרי בעזה, רק סיוע הומניטרי מינימלי אושר. בהקשר זה, הלשכה התייחסה לתקופה הממושכת של מחסור והצהרתו של מר נתניהו הקושרת את עצירת המוצרים החיוניים והסיוע ההומניטרי עם מטרות המלחמה.
לפיכך הלשכה מצאה יסוד סביר להאמין כי מר נתניהו ומר גלנט נושאים באחריות פלילית לפשע המלחמה של הרעבה כשיטת לוחמה.
הלשכה מצאה כי קיים יסוד סביר להאמין שהמחסור במזון, מים, חשמל ודלק, וציוד רפואי ספציפי, יצר תנאי חיים המחושבים להביא להשמדת חלק מהאוכלוסייה האזרחית בעזה, אשר הביאו למותם של אזרחים, כולל ילדים עקב תת-תזונה והתייבשות. על בסיס החומר שהוצג על ידי התביעה המכסה את התקופה עד 20 במאי 2024, הלשכה לא יכלה לקבוע שכל יסודות הפשע נגד האנושות של השמדה התקיימו. עם זאת, הלשכה כן מצאה שיש יסוד סביר להאמין שהפשע נגד האנושות של רצח בוצע ביחס לקורבנות אלה.
בנוסף, על ידי הגבלה מכוונת או מניעת אספקה רפואית ותרופות מלהיכנס לעזה, בפרט חומרי הרדמה ומכונות הרדמה, שני האישים אחראים גם לגרימת סבל רב באמצעות מעשים לא אנושיים לאנשים הזקוקים לטיפול. רופאים נאלצו לנתח פצועים ולבצע קטיעות, כולל בילדים, ללא חומרי הרדמה, ו/או נאלצו להשתמש באמצעים לא מספקים ולא בטוחים להרדמת מטופלים, דבר שגרם לאנשים אלה כאב וסבל קיצוניים. זה מהווה פשע נגד האנושות של מעשים לא אנושיים אחרים.
הלשכה גם מצאה יסוד סביר להאמין שההתנהגות האמורה לעיל שללה מחלק משמעותי של האוכלוסייה האזרחית בעזה את זכויותיהם הבסיסיות, כולל הזכות לחיים ובריאות, ושהאוכלוסייה הותקפה על בסיס נימוקים פוליטיים ו/או לאומיים. לכן מצאה שבוצע הפשע נגד האנושות של רדיפה.
לבסוף, הלשכה העריכה שיש יסוד סביר להאמין שמר נתניהו ומר גלנט נושאים באחריות פלילית כמפקדים אזרחיים לפשע המלחמה של הכוונת התקפות מכוונות נגד האוכלוסייה האזרחית של עזה. בהקשר זה, הלשכה מצאה שהחומר שסופק על ידי התביעה אפשר לה רק לקבוע ממצאים על שני אירועים שהוגדרו כהתקפות שכוונו במכוון נגד אזרחים. קיים יסוד סביר להאמין שמר נתניהו ומר גלנט, למרות שהיו להם אמצעים זמינים למנוע או לדכא את ביצוע הפשעים או להבטיח את הגשת העניין לרשויות המוסמכות, נכשלו בעשיית כן.

נשיא המדינה: "זהו יום שחור לצדק. זהו יום שחור לאנושות"

ההחלטה על הוצאת צווי המעצר עוררה סערה במערכת הפוליטית והובילה לשורת גינויים מקיר אל קיר. יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן אמר כי "בית הדין בהאג סיפק היום הוכחה נוספת למוסר הכפול ולצביעות של הקהילה הבינלאומית ומוסדות האו"ם. מדינת ישראל לא תתנצל על הגנה על אזרחיה ומחויבת להמשיך להיאבק בטרור ללא פשרות".
ראש האופוזיציה יאיר לפיד גינה בחריפות את הוצאת צווי המעצר ומסר כי "ישראל מגינה על חייה מול ארגוני טרור שתקפו, רצחו ואנסו את אזרחינו, צווי המעצר האלה הם פרס לטרור".
יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ תקף גם הוא את בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג ומסר: "החלטת בית הדין בהאג היא עיוורון מוסרי וחרפה היסטורית שלעולם לא תישכח".
גם ראש הממשלה לשעבר נפתלי בנט גינה את החלטת בית הדין:"הוצאת הצווים היא סימן לבושה - אבל לא למנהיגי ישראל - אלא לבית המשפט עצמו ולחבריו", תקף בנט. "ב-7 באוקטובר חמאס תקף באכזריות את ישראל, ואנשיו רצחו, שרפו בחיים ואנסו יותר מ-1,200 ישראלים. ישראל נלחמת באחת מהמלחמות המוצדקות ביותר שיש - נגד רשע טהור".
נשיא המדינה יצחק הרצוג גינה את ההחלטה: "זהו יום שחור לצדק. זהו יום שחור לאנושות. ההחלטה המופרכת של בית הדין הפלילי הבינלאומי, שנעשתה בחוסר תום לב, הפכה את הצדק האוניברסלי לבדיחה אוניברסלית. היא שמה ללעג את קורבנם של כל אלו שנלחמו למען הצדק - מניצחון בעלות הברית על הנאצים ועד היום. ההחלטה מתעלמת מהמצוקה הנוראית של 101 החטופות והחטופים הישראלים שנמצאים בשבי האכזרי של חמאס בעזה. היא מתעלמת מהשימוש הציני של חמאס בבני עמו כמגנים אנושיים. היא מתעלמת מהעובדה הבסיסית שישראל הותקפה בצורה ברברית ויש לה החובה והזכות להגן על עצמה ועל עמה. ההחלטה בחרה בצד של הטרור והרשע על פני הדמוקרטיה והחירות, והפכה את מערכת הצדק הבינלאומי עצמה למגן אנושי לפשעי חמאס נגד האנושות".
מלשכת ראש הממשלה נמסר: "ההחלטה האנטישמית של בית הדין הפלילי הבין-לאומי שקולה למשפט דרייפוס המודרני - והיא גם תסתיים כמוהו. ישראל דוחה בשאט נפש את הפעולות והאישומים האבסורדיים והשקריים נגדה מצד בית הדין הפלילי הבין-לאומי, שהוא גוף פוליטי מוטה ומפלה. שום החלטה אנטי-ישראלית לא תמנע ממדינת ישראל להגן על אזרחיה. ראש הממשלה בנימין נתניהו לא ייכנע ללחצים, לא יירתע ולא ייסוג עד שלא יושגו כל מטרות המלחמה שקבעה ישראל עם תחילת המערכה".
סגן ראש הממשלה ושר המשפטים, יריב לוין: "ההחלטה להוציא צווי מעצר היא בזויה ואנטישמית. זוהי חרפה היסטורית שתיזכר כאחד המהלכים המבישים והצבועים ביותר של מוסד בינלאומי כלשהו. בית הדין הפך לכלי שרת בידי גורמי טרור וציר הרשע, תוך רמיסת כל עקרונות החירות, הצדק והמשפט. החלטתו מבהירה כי בית הדין הוא אויב של האמת, הצדק והשלום. אנו נמשיך להילחם במלוא העוז נגד כל גורמי הטרור, אויבנו ומבקשי רעתנו, ונעמוד על זכותנו להגן על אזרחי מדינת ישראל בכל מקום שהם".