אלפי חיילים, עשרות מטוסי קרב ו-100 אלף טון של עוצמה: זו נושאת המטוסים שארה"ב קירבה לישראל
אלפי חיילים, עשרות מטוסי קרב ו-100 אלף טון של עוצמה: זו נושאת המטוסים שארה"ב קירבה לישראל
על סיפון ה"ג'רלד פורד" שהגיעה לאזור לחיזוק ההרתעה האמריקנית יש ארבעה חדרי כושר, בית חולים שלם, עמדת ברביקיו בחדר האוכל וכמובן מערכות נשק ומכ"ם מהמתקדמות בעולם. לצדה: ספינת הטילים המונחים "נורמנדי" וארבע משחתות עם ניסיון מבצעי רב, גם במזרח התיכון. אלו ספינות הקרב ששייטו לכאן
הנשיא מחבק, ונושאת מטוסים ראשונה כבר כאן: אמש (שלישי) הגיעה למזרח הים התיכון נושאת המטוסים האמריקנית, ג׳רלד פורד - ספינת המלחמה הגדולה בעולם, על כל 4,539 חייליה. מדובר במהלך הרתעתי בלבד שכן לאמריקנים, כפי שאמר דובר המועצה לביטחון לאומי ג'ון קירבי, אין כוונה לדרוך בשטחי ישראל או הרשות ולהתערב בלחימה.
אבל מעבר להפגנת השרירים מול איראן וחיזבאללה כדי שלא יתעסקו עם בת בריתה, לצעד הזה יש גם משמעות מעשית מבחינת הבית הלבן בהתחשב במספר ההולך וגדל של הרוגים אמריקנים במתקפת החמאס והאפשרות לפינוי אזרחים אמריקנים מהאזור. מלבד נושאת המטוסים, האמריקנים גם מקרבים אלינו את ספינת הטילים המונחים "נורמנדי" וכן עוד 4 משחתות טילים. מה בדיוק כוללת המתנה הצבאית האמריקנית חסרת התקדים הזאת, שעשויה להתרחב בעקבות ההודעה אתמול על כוונה להביא לאזור גם את נושאת המטוסים דווייט אייזנהאואר והספינות המלוות אותה?
ה"ג'רלד פורד", שנקראה על שמו של הנשיא ה-38 של ארה"ב, נחשבת לנושאת המטוסים המתקדמת ביותר בצי האמריקני. משרתים בה אלפי אנשי צי ועל סיפונה נמצאים מעל ל-75 מטוסי קרב מדגמי F-35, F-15 ו-F-16, מטוסי תקיפה A-10, שני משגרי טילים נגד מטוסים, שני טילי קרקע - אוויר מסוג RAM ושני מערכות מכ״ם נפרדות כדי מצד אחד להכווין את הטילים והמטוסים שלה, ומצד שני לאתר מטוסי אויב וירי טילים. חוץ מזה יש עליה גם שלוש מערכות נשק פלנקס, כלומר מערכת הגנה אקטיבית מבוססת תותחים כדי להשמיד טילים, רקטות וארטילריה שנורים עליה בטווח קצר, 4 מערכות מקלע 25 מ״מ (MGS) המיועדות להגן עליה מפני כלי שיט קטנים וארבע מערכות מקלע כבד M2 בראונינג אפס חמש ותיקות בקליבר 0.5 אינץ׳, לטובת כל שימוש אפשרי.
גם בלי כל המשקל העודף הזה, "ג'רלד פורד" מגיעה ל-100 אלף טון, מתפרסת על פני 337 מטרים לאורך ו-78 מטרים לרוחב הסיפון. כל זה לא מפריע לה לשוט במהירות של 56 קמ״ש (30 קשר), בעזרת הנעה של 2 כורים גרעיניים. בתחילה האמריקנים העריכו כי עלות בנייתה תהייה כ-5.1 מיליארד דולרים, אבל התקציב הזה הלך והתנפח לאורך השנים עד ל-12.8 מיליארד דולרים. לשם השוואה מדובר בסך הכל בכ-3 מיליארד דולרים פחות מסך התקציב הביטחוני של מדינת ישראל לשנת 2024. וזה לא כולל את עלות התחזוקה השנתית של 3 מיליארד דולרים ותהליך המחקר ופיתוח עצמו של המפלצת הימית הזאת שמוערך גם הוא בכ-40 מיליארד דולרים.
הספינה יכולה לפעול בכוחות עצמה בלב ים במשך שלושה חודשים ברציפות מבחינת מזון, אספקת דלק וציוד למטוסים. מה היא צריכה לתחזק? בית חולים שלם, למשל, כולל בית מרקחת, חדרי ניתוח וטיפול נמרץ, מעבדות, וצי של עשרות קציני רפואה ופראמדיקים. ישנם גם ארבעה חדרי כושר שמוקדשים כל אחד לקבוצת שרירים שונה: אחד לפלג גוף תחתון, אחד לעליון, אחד לחזה והאחרון לפעילות אירובית עם זירת איגרוף. מה עוד תוכלו למצוא בנושאת המטוסים הענקית? מעליות המחברות בין כל הקומות בספינה, קפלה, חנות מזכרות לתיירים ולאפסנים של ממורביליה צבאית, סופרמרקט שנראה כמו שק"ם שהגשים את החלום האמריקני, קפיטריה שמגישה ארבע ארוחות ביום עם עמדת BBQ, עמדת מיצים, בר סלט ופירות חופשי לאורך כל היום. ישנם גם טרקלינים בהם אפשר ליהנות מ-WiFi המרושת היטב ברחבי הספינה, ביליארד, קונסולת משחקים, מסכי טלוויזיה ענקיים שמשרדים גם בלב ים את מיטב הערוצים וסרטי הקולנוע של הוליווד.
המתנה האמריקנית השניה, ה"נורמנדי" (USS Normandy) היא ספינת טילים מונחים שמשתייכת למה שהאמריקנים מכנים מחלקת טיקונדרוגה - ספינות מלחמה שהזמנתם החלה עוד ב-1978. הנורמנדי הושקה ב-1989 ועוגנת בדרך כלל בנורפוק, וירג'יניה (Norfolk). היא נכנסה לפנתיאון האמריקני כספינת המלחמה האמריקנית הראשונה מאז 1945 שכבר בשייט הבכורה שלה יצאה למלחמה, במקרה או לא במקרה -באזורנו, ואפילו חצתה את תעלת סואץ בדרך למפרץ הפרסי בזמן מלחמת המפרץ. בשנת 1998 היא כבר זכתה לתואר “הספינה שנורו ממנה הכי הרבה טילי טומהוק בצי האמריקני", וזה רק אחד מבין תארים רבים שהיא והצוות שלה קטפו לאורך השנים.
היא שוקלת 9,800 טונות יחד עם משקל הצוות של 330 איש ואישה, מתפרסת על פני 173 מטר לאורך ומונעת על ידי ארבע טורבינות גז של ג'נרל אלקטריק שדוחפים אותה למהירות של כ-60 קמ״ש (32.5 קשר). על סיפונה חונים דרך קבע שני מסוקי "סי-הוק" וגם שש מערכות מכ״ם, כל אחת לייעוד אחר כולל בקרת אש, חיפוש אווירי ולוחמה תת ימית נגד צוללות. על סיפונה יש שתי מערכות שיגור אנכיות (MK 41) עם 61 תאים כל אחת, בהן יש 122 טילי קרקע-אוויר, טילים ללוחמה אווירית, טומהוק ו-VLA נגד צוללות.
כמו כן ישנם על הסיפון שמונה טילי הרפון מונחי מכ״ם נגד ספינות, שני תותחים מסוג Mark 45 נגד ספינות מלחמה גדולות ומטוסים, שתי מערכות מקלע 25 מ״מ (MGS), 4-2 מערכות מקלע כבד M2 בראונינג אפס חמש, שתי מערכות נשק פלנקס ושתי מערכות שיגור טורפדו תת ימיים.
ארבע המשחתות הנוספות שייכות כולן לסדרת ארלי ברק על שמו של האדמירל האמריקני שזכה לתהילה במלחמת העולם השנייה. עלות כל אחת מהן מוערכת בכ-2 מיליארד דולרים. הצעירה בחבורה, אבל גם הגדולה ביותר, ה-USS Thomas Hudner, קרויה על שמו של הטייס של הצי, תומס הדנר, שזכה במדליית כבוד על ניסיונו להציל את חייו של עמיתו במהלך מלחמת קוריאה.
היא הושקה ב-2017 ועוגנת בדרך כלל במייפורט, פלורידה אבל כבר השתכשכה במימי הים התיכון לא פעם במסגרת אימונים. היא שוקלת 9,217 טון, אורכה 513 מטרים וגם היא, כמו הנורמנדי, מופעלת על ידי ארבע טורבינות גז של ג'נרל אלקטריק. היא מאיצה למהירות של 57 קמ״ש (31 קשר), נושאת כ-380 אנשי צוות ועל סיפונה מערכת פלנקס אחת, תותח קל משקל מסוג Mark 45, שני תותחי שרשרת M242 Bushmaster, ארבעה מקלעים כבדים M2 בראונינג אפס חמש.
על הסיפון, מלבד שני מסוקי "סי-הוק", מנחת והאנגר, יש גם מערכת שיגור אנכית אחת (MK 41) ובה שבעה סוגים של טילים: שני סוגים של טילי קרקע אוויר, טיל ליירוט בליסטי לטווח קצר ובינוני, טיל SM-6 ליירוט כלי טיס בלתי מאוישים וטילים נגד ספינות, טיל נגד צוללות בשיגור אנכי, טיל שיוט טומהוק וטיל ESSM משוכלל נגד טילים נגד-ספינות במהירות על-קולית. כמו כן, יש כאן שני צינורות טורפדו משולשים (Mark 32) שמכילים שלושה סוגים של טילי טורפדו קל משקל.
אחריה, ה-USS Roosevelt, שמכילה סדר גודל דומה של תחמושת ונקראת על שמם של הזוג הנשיאותי אלינור ופרנקלין רוזוולט. היא עוגנת בבסיס הצי רוטה, שרובו אמריקני, בחוף האטלנטי של ספרד. היא הושקה ב-1999 וגם לה היסטוריה יחסית ארוכה עם מימי הים התיכון, כולל מרדפים דרמטיים נגד פיראטים בסומליה והשתלטות על מכלית נפט מתחזה "Morning Glory" מדרום לקפריסין שהייתה בדרכה ללוב. במשקל של 9,300 טון כולל 380 אנשי צוות ושני מסוקי ״סי הוק״ MH-60R היא מתפרסת על אורך של 155 מטרים ושטה במהירות של 56 קמ״ש (30 קשר).
USS Ramage על שם סגן אדמירל לוסון רמאג’, זוכה באות הכבוד במלחמת העולם השנייה. כמו הנורמנדי גם היא עוגנת בדרך כלל בנורפוק. יש לה חתיכת היסטוריה: היא הושקה ב-1995 והספיקה להשתתף במספר מבצעים כמו באלבניה ב-1997 ומול חופי מונטנגרו כשנתיים לאחר מכן.
אחרי אירועי ה-11 בספטמבר היא נקראה לחוף המזרחי של ארצות הברית, לספק מכ"ם מורחב לעיר ניו יורק והסביבה בעקבות התקפות הטרור. אחר כך שייטה לעבר הים הערבי למלחמת אפגניסטן, לאחריה המשיכה להילחם בטרור ימי ופיראטים סומליים באזור קרן אפריקה. ב-2010 נשלחה לסייע במאמצי החיפוש והחילוץ בעקבות התרסקות מטוס אתיופיאן איירליינס בים התיכון. היא אפילו עגנה לתקופה בנמל חיפה. אחרי תקופה חזרה לנמל האם. היא שבה לים התיכון בזמן מלחמת האזרחים בסוריה, במטרה לאיים על בשאר אל-אסד לנוכח האשמות שהוא משתמש בנשק כימי על מתנגדיו בפרברי דמשק. היא גם הייתה אחת הספינות שפעלו בים התיכון במהלך אולימפיאדת החורף בסוצ'י ב-2014. רק השנה הוחלט להאריך את חייה של הספינה עד שנת 2035 לפחות.
במשקל 9,000 טונות כולל כ-280 אנשי צוות, ה-USS Ramage די דומה בממדים לאחיותיה הצעירות יותר, אבל חונה אצלה רק מסוק "סי-הוק" אחד. גם מבחינת תחמושת רובים וטילים היא די דומה לאחיותיה אבל היתרון שלה הוא באמצעי לוחמה אלקטרונית ואמצעים שנועדו לשבש טילים נגד ספינות הרחק מן המטרות שלהם.
על סיפונה יש "סוויטות לוחמה אלקטרונית" שכוללת "פתיונות" שפועלים בעזרת שיבושי אינפרא אדום, רעש ספינה מדומה, פתיון מעופף מדומה או מצוף מחזיר אור. גם מערכות המכ"ם שלה מרשימות וכוללות מכ"ם תלת מימד לחיפוש אווירי ממוחשב המשתמש בארבע אנטנות משלימות כדי לספק כיסוי של 360 מעלות. חוץ מזה יש לה עוד 10 מערכות מכ"ם שונות לחיפוש על פני השטח וניווט, הימנעות ממוקשים, ראייה אופטית אלקטרו-אופטית, בקרת אש ולחימה נגד צוללות באמצעות סונאר, מסוקים או אפילו כבל נגרר.
הוותיקה מבין הארבעה, USS Carney, קרויה על שם האדמירל רוברט קרני ששימש כמפקד העליון של הצי האמריקני בתקופת ממשל אייזנהאואר. במקור מנמל מייפורט, פלורידה, היא הושקה ב-1994 וגם לקחה חלק במלחמת אפגניסטן ועגנה לתקופה בבחריין. אחרי שנמלטה מהוריקן צ׳רלי ב-2004 היא קיבלה קבלת פנים של אורחת כבוד כשנשלחה לאיים הקריביים כדי להראות את מחויבותה של ארצות הברית לשותפותיה האזוריות. לאורך השנים השתתפה בקרבות נגד דאעש בלוב, וב-2018 נקלעה למתיחות המוגברת בין רוסיה לארצות הברית בעקבות ההכרזה האמריקנית על כתבי אישום נגד אזרחים רוסים בחשד להתערבות במסע הבחירות של ארצות הברית ב-2016. קרני נשלחה לפטרל ברחבי הים השחור ולהראות נוכחות. היא דומה בקנה מידה ובתחמושת לרמאג׳ אבל יש לה כמה נקודות ייחוד ואף יותר מערכות מכ"ם, גם אם לא בהכרח משוכללות או חדשניות יותר. ל-USS Carney יש למשל את טיל הקרקע-אוויר הקטן וקל משקל SeaRAM CIWS שמשתמש באינפרא אדום ומתגלגל תוך כדי תעופה.
כתב: דניאל אדלסון, ניו יורק