מדריךנעדרתם מהעבודה בגלל המלחמה - האם תקבלו שכר?
מדריך
נעדרתם מהעבודה בגלל המלחמה - האם תקבלו שכר?
האם ניתן לדרוש מהמעסיק לעבוד מרחוק, האם מותר לפטר אתכם אם אתם מפחדים להגיע לעבודה, ומהן הזכויות של עובדים שלא יכולים להגיע מכיוון שילדיהם אינם נמצאים במסגרות החינוך - מדריך
בעקבות המלחמה עובדים רבים לא יכולים להגיע למקום עבודתם, מעסיקים צריכים להחליט אם להפעיל את המשרדים והורים לילדים קטנים נאלצים להישאר איתם מכיוון שלא מתקיימים לימודים. במצב כזה, מי זכאי לקבל שכר? האם מותר לא להגיע והאם מותר לפטר עובד שנקרא למילואים. עו"ד רבקה ורבנר, הממונה הראשית על יחסי עבודה במשרד העבודה, פרסמה תשובות לשאלות הנפוצות של עובדים בעקבות המלחמה והמצב המיוחד שהוכרז בעורף.
כל ההנחיות והזכויות לעובדים תקפות לגבי עובדים באזור הרצועה ועוטף עזה וכן באיזור המרכז שם הוכרז מצב מיוחד בעורף.
1. האם עובדים שאינם מגיעים לעבודה בשל המלחמה יהיו זכאים לפיצוי על היעדרותם?
בעבר בתקופות לחימה נקבע כי תושבים שהיו באזור המוכרז רלוונטי יהיו זכאים לשר אבל קביעת הפיצוי וגובהו בזמני לחימה נבדק ומוכרע בדיעבד. כלומר, אין לדעת אם תהיה זכאות לפיצוי ואם כן מה יהיה גובהו עד שייקבע לאחר הלחימה בדיעבד.
למשל, מזכירה ורבנר, במבצע שומר חומות, עמוד ענן וצוק איתן חויבו המעסיקים בדיעבד לשלם שכר לעובדים שלא הגיעו לעבודה בשל הנחיות כוחות הביטחון שלא להגיע למקום העבודה. בעופרת יצוקה ועמוד ענן ניתנו פיצויים שנקבעו בהסכמים קיבוציים וצווי הרחבה.
2. למי פונים על מנת לקבל פיצוי?
המעסיקים צריכים להמשיך לשלם לעובדים את השכר כאילו עבדו רגיל. המעסיקים יצטרכו להגיש תביעות לאוצר לפי תקנות מס רכוש וקרן פיצויים נזק מלחמה ונזק עקיף על מנת לקבל פיצוי על השכר שנאלצו לשלם לעובדים שלא יכלו להגיע לעבודה.
3. האם עובדים שנאלצו להישאר בבית עם ילדיהם מכיוון שמוסדות הלימודים היו סגורים זכאים לפיצוי?
בעבר, עובדים שנאלצו להישאר בבית על מנת לשמור על ילדיהם עד גיל 14, בעקבות הודעות פיקוד העורף, קיבלו על כך פיצוי.
הורים לילדים בני 15 ומעלה שנשארו עמם בבית - לא יהיו זכאים לפיצוי.
4. מקום העבודה עובד כרגיל. האם עובדים שחוששים להגיע לעבודה יהיו זכאים לשכר?
אם פיקוד העורף קבע שמדובר במקום עבודה שאינו מוגן העובדים יוכלו להיות זכאים לשכר, כך לפי הסכמים קיבוציים. אם לפי הנחיות פיקוד העורף נקבע כי באזור שבו נמצא מקום העבודה צריך להישאר במרחב מוגן ולא לצאת לעבודה אז ככל הנראה, לפי תקדימי העבר, העובדים יהיו זכאים לתשלום זכר. אם מקום העבודה נמצא מחוץ לטווח הסכנה והעובדים לא הגיעו לעבודה - אז הם לא יהיו זכאים לשכר.
5. מקומות עבודה שנמצאים באיזורים לא מוגנים ושהונחו לא לפתוח אותם, האם יכולים להמשיך לעבוד ולשלם שכר?
במקרים שבהם זה מתאים, המעסיק יכול לקבוע כי העבודה תתבצע מרחוק ולשלם לעובדים שכר כרגיל.
6. מה קורה עם עובדים שאינם מגיעים לעבודה במפעל שהוכרז 'חיוני'?
עובדים שלא מגיעים לעבודה במפעלים חיוניים לא יהיו זכאים לשכר ויותר מכך, אי הגעה לעבודה במפעל חיוני מהווה עבירה פלילית. בעקבות המצב המיוחד שהוכרז אתמול שר העבודה יואב בן צור חתם אתמול (ש') על צו לפיו עובדים במפעלים המספקים מוצרים או שירותים קיומיים כמו תשתיות, רפואה, חשמל ומזון - ממשיכים לעבוד כרגיל.
7. האם ניתן לפטר עובדים שאינם מגיעים לעבודה במפעל שאינו ממוגן?
לא. אסור לפטר עובדים שהוראות כוחות הביטחון אוסרות עליהם להגיע למקום העבודה. לפי ורבנר אם מקום העבודה אינו ממוגן, והוראות פיקוד העורף אוסרות לעבוד בו - אין תוקף לפיטורים, ועובדים שפוטרו יכולים לדרוש מהמעסיק לקלוט אותם בחזרה.
8. האם מותר לפטר עובדים שנקראו למילואים בצו 8?
לא. על פי החוק אסור למעסיקים לפטר עובדים שגוייסו למילואים במהלך השירות ולמשך שלושים ימים לאחר מכן.
9. האם עובדים שלא הגיעו למקום העבודה בגלל המצב ולא בשל הוראות כוחות הביטחון? למשל, עובדים שמפחדים להגיע לעבודה?
החוק אינו מחייב מעסיקים לשלם שכר לעובדים שבחרו לא להגיע לעבודה במצב חירום ולכן ההנחיה היא להגיע לעבודה אלא אם נאסרה ההגעה לעבודה בהנחיות פיקוד העורף.
10. אם במקום העבודה יש חדר ממוגן והעובדים בכל זאת לא מגיעים לעבודה, האם מותר לפטרם?
עובדים מוגנים מפיטורים רק אם הוראות פיקוד העורף אוסרות עליהם להגיע למקום העבודה. במקרים שבהם לא ברור לעובדים אם מקום העבודה מוגן או לא, ניתן לפנות לפיקוד העורף ולברר את ההנחיות. אם על פי פיקוד העורף המפעל נחשב מוגן – אי הגעה למקום העבודה היא על אחריות העובדים.
11. האם המעסיק יכול לבקש מהעובדים, שנבצר מהם להגיע פיזית למקום העבודה, לעבוד מרחוק בשל מצב החירום?
כן. ההחלטה על עבודה מרחוק נתונה לשיקול דעתו של המעסיק, אלא אם נקבע אחרת בהסכם האישי או הקיבוצי החל על המעסיק.
12. האם העובדים יכולים לדרוש לעבוד מרחוק?
כאמור, ההחלטה בדבר עבודה מרחוק היא חלק מהזכות הניהולית של המעסיק. אולם על המעסיק לשקול בתום לב ובאופן ענייני את בקשתו של העובד לעבוד מהבית נוכח הנסיבות הקיימות.
התשובות של עו"ד ורבנר מתבססות על הסכמים, כפי שנקבעו בעבר - בסמוך לסיום תקופות החרום והוראות חוק הגנה על עובדים בשעת חרום וחוק שירות עבודה בשעת חירום.