פרסום ראשוןדרמה במכרז דיגום הקורונה: האוצר פסל את הבחירה באיכילוב Well
פרסום ראשון
דרמה במכרז דיגום הקורונה: האוצר פסל את הבחירה באיכילוב Well
משרד הבריאות הכריז על איכילוב וול, שתאגיד איכילוב מחזיק ברבע ממנה, כאחת מזוכות המכרז; זאת בניגוד מוחלט להחלטת שר האוצר ליברמן, שחסם השבוע את האפשרות של תאגידי הבריאת להשתתף בו; החשכ"ל פסל את הזכייה, למרות שבתאגיד איכילוב טוענים כי איכילוב וול ניגשה אליו לבדה ועשתה זאת כדין
מכרזי הדיגום על הקורונה ממשיכים לספק כותרות: איכילוב Well, חברה פרטית שהוקמה על ידי המרכז הרפואי איכילוב, היא בין הזוכות במכרז. זאת למרות שכפי שחשף "כלכליסט" בתחילת השבוע, שר האוצר אביגדור ליברמן חסם לתאגידי הבריאות של בתי החולים הממשלתיים, את האפשרות להשתתף במכרז, ובתגובה פסל את זכייתה.
משרד הבריאות שיגר אמש (ד') מכתבים לשלושת הזוכים במכרז הדיגום הלאומי לזיהוי נגיף הקורונה, שמתבצע כיום על ידי שיבא-טרגט, ועדכן אותם על זכייתם. חברת "טרם" זכתה במקום הראשון ואילו איכילוב Well, שאיכילוב מחזיק רבע ממניותיה, זכתה במקום השני. "סל שירותי סיעוד" זכתה במקום השלישי.
התנגדותו של ליברמן
ליברמן הסביר את התנגדותו לחתום על ההיתרים בכך שתאגידי הבריאות, כמו בתי החולים עצמם, הם גופים ממשלתיים לכל דבר בעניין ולכן אין לאפשר לגוף ממשלתי לספק שירותים "לממשלה עצמה, תוך שהם משיגים רווח מאוצר המדינה".
תקנה 8 לתקנות יסודות התקציב: כללים לפעילות תאגידי הבריאות, קובעת כי ביצוע פעילות של תאגידים מחוץ לשטח בית החולים בו הוא פועל, כמו תהליך דיגום לאומי, מצריכה היתר מראש משרי הבריאות והאוצר ויכולה להתבצע בתחומי הבריאות בלבד. שר הבריאות הורביץ חתם על ההיתר, אך ליברמן כאמור סירב לכך, אחרי שקיבל את המלצות צוות משרדו ויועץ המשפטי של משרד האוצר, אסי מסינג.
מסינג נימק את החלטתו בין השאר בהתבסס על ממצאים של תחקיר "כלכליסט" שחשף פגמים רבים לכאורה בהליך הבחירה והזכייה של שיבא-טרגט, לפיהם הפלטפורמה (המורכבת מתאגיד הבריאות של שיבא וחברת הפקות פרטית נטולת נסיון רפואי בשם "טרגט") קיבלה מהמדינה כחצי מיליארד שקל תוך שנה בלבד על פעילות הדיגום. בעלי חברת ההפקות מירי סיני וניר נובק, קיבלו את רוב הכסף (מעל 450 מיליון שקל) כאשר רק אחוזים בודדים הגיעו בסופו של דבר לתאגיד עצמו.
גם מכרז הדיגום הנוכחי, כמו מכרז הדיגום בנתב"ג שגם צריך להיות מוכרע בימים אלו, צפוי לשלשל לקופת הזוכים כמה מאות מיליוני שקלים, בדומה למכרז הקודם, וזאת בהתאם לרמת התחלואה ולמדיניות המשרד.
בסביבות חצות אמש נודע להנהלת משרד האוצר ולליברמן עצמו על זכיית איכילוב וול במכרז, שכאמור לא הותר לו מבחינתו להשתתף. מכתב הזכייה של איכילוב וול, גרם למהומה באוצר ול"כלכליסט" נודע כי החשב הכללי במשרד האוצר, יהלי רוטנברג, החליט לפסול את הזכייה. "אישור ועדת המכרזים דורש חתימה של החשב. וזה לא יקרה", מסרו מלשכתו של שר האוצר.
מי שצפויה ליהנות מהחלטת החשכ״ל היא חברת "סל שירותי סיעוד" שזכתה כאמור במקום השלישי, והוקפצה למקום השני. נזכיר כי המכרז הוא לצורך חתימת "הסכם מסגרת" לדיגום, קרי, הוא לא מעניק "בלעדיות" לאף שחקן אלא מאפשר לכמה שחקנים לספק את השירות.
מתאגיד איכילוב ביקשו להבהיר כי בהתאם להחלטת שר האוצר, הוא נמנע מלגשת למכרזי הדיגום יחד עם איכילוב וול בהתאם לתכנון המקורי, אלא רק חברת איכילוב וול ניגשה - לבדה. לפי תאגיד איכילוב, איכילוב וול מחזיקה באישור הן של שר הבריאות והן של שר האוצר. לכן, הזכייה היא כדת וכדין ואין מקום לפסול אותה.
ממשרד הבריאות נמסר, כי "ההצעה של וול לא נפסלה. החשכ"ל ביקש לדון שוב בתוצאות המכרז".
גורמים באוצר הסבירו כי הטענה של תאגיד איכילוב, שמחזיק ברבע ממניות איכילוב וול כאמור, היא "טכנית" לחלוטין. "אם היא מחזיקה באישור שלנו, מדובר באישור ישן שלא על דעתנו. מחר כל תאגיד יפתח חברה בע"מ ודרכה תעשה מה שבא לו. לא לילד הזה פיללנו", מסר גורם במשרד שהזכיר כי החשב הכללי כבר הודיע כי הוא עצר את הזכייה של איכילוב וול.
ממטה ההסברה למאבק בנגיף הקורונה נמסר: "איכילוב וול אינו תאגיד בריאות. לתאגיד איכילוב יש היתר לפעילות של איכילוב וול שאומר שכל פעילות נוספת של תאגיד זה דורשת אישור של חטיבת המרכזים הרפואיים במשרד הבריאות. סמכות זו נקבעה על ידי שרי הבריאות והאוצר ביולי 2020. ככלל, בחירת זוכה במכרז הינה בסמכות ועדת מכרזים, ובשלב זה ההצעה של איכילוב וול לא נפסלה. אמש הועלתה בקשה בעל פה מטעם החשב הכללי במשרד האוצר, לדון פעם נוספת בתוצאות המכרז בהתאם לסמכויות המצויות בתקנות חובת המכרזים. ועדת המכרזים תתכנס ותדון בנושא בהקדם".