סגור
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ושר הביטחון יואב גלנט
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ושר הביטחון יואב גלנט (צילומים: שלו שלום, טל שחר)

פרסום ראשון
100 מיליארד שקל לטובת התעצמות – הסיכום המסתמן בין האוצר לביטחון

במסגרת דיוני התקציב שהתנהלו בימים האחרונים בין שני המשרדים הם סיכמו על תוכנית הצטיידות של מערכת הביטחון ל-7 שנים בעלות אסטרונומית. הוצאות הביטחון בשנת 2024 יגדלו ב-86 מיליארד שקל

מסתמן כי משרד הביטחון ומשרד האוצר הגיעו להסכמות, כאשר דרישותיה של מערכת הביטחון ניצחו את חששות האוצר. לפי מידע שהגיע ל"כלכליסט", במסגרת דיוני התקציב המרתוניים שהתנהלו בימים האחרונים בקריה, הביטחון והאוצר סיכמו על תוכנית הצטיידות והתעצמות לטווח של שבע שנים בעלות כוללת של 100 מיליארד שקל - זאת בהתאם לדרישות המחודשות של שר הביטחון גלנט עליהן דווח אתמול. כמו כן, הוצאות הביטחון בשנת 2024 יגדלו בסכום אסטרונומי של 86 מיליארד שקל (כאשר סכום של 20 מיליארד מתוך הוצאות אלו נספר בתוכנית ההתעצמות הרב שנתית).
אתמול דווח ב"כלכליסט" כי גלנט דרש ממשרד האוצר עוד 25 מיליארד שקל לטובת התעצמות, ובסופו של דבר לאחר התערבות ראש הממשלה נתניהו האוצר הסכים לכך. במשרד האוצר חוששים כי הגידול העצום בתקציב משרד הביטחון יוביל עם הזמן להכבדה משמעותית של נטל המס על הציבור העובד והמשרת דורות קדימה ועלולות להיות לו משמעויות כלכליות קשות.
86 מיליארד השקל של הוצאות הביטחון ב-2024 מורכבים מ-66 מיליארד שקל שמוגדרים כעלויות ישירות של המלחמה ו-20 מיליארד שקל שמערכת הביטחון תקבל לטובת התעצמות ובניין הכוח. 55 מיליארד שקל מתוך הסכום ימומנו ע"י הגדלה חד פעמית של מסגרת התקציב וייכללו בתקציב הביטחון עצמו ואילו 31 מיליארד (8.8 מיליארד דולר) נוספים צפויים להגיע מהסיוע האמריקאי. הערכת עלויות המלחמה מבוססת על תרחיש ייחוס שבו אין חזית משמעותית נוספת, זאת אומרת שהחישוב לא כולל מלחמה "על מלא" בלבנון מול חיזבאללה ובמידה וזו תתרחש יהיה צורך בהגדלת תקציב נוספת.
100 מיליארד השקל שמשרד האוצר יקציב למשרד הביטחון ייפרסו כתוכנית רב שנתית שאמורה להימשך עד לשנת 2031. במסגרת דיוני התקציב, עלתה בקשה מצד האוצר ובנק ישראל להמשיך ולדון בסוגיות במסגרת ייחודית של ועדה שיהיו בה גורמים אזרחיים, ממשלתיים וביטחוניים. במקור, ביקשו באוצר כי הוועדה תדון בכל תוכנית ההתעצמות על עשרות מיליארדיה, אך בסופו של המנדט של הוועדה קוצץ משמעותית: לפי ההסכמות המסתמנות, הוועדה תדון על כל הסכום של תוכנית ההתעצמות אך יהיה לה מנדט בלעדי רק על 18 מיליארד שקל מתוכו. משרד הביטחון והצבא יוכלו להתחייב על שאר הסכום בגובה 82 מיליארד שקל ללא תלות בהחלטות או המלצות הוועדה. במשרד הביטחון התעקשו על כך שיוכלו להתחייב על רוב הסכום מבלי להיות תלויים בוועדה בכדי שיוכלו לתת מענה מהיר להצטיידות במקרי חירום, אך באוצר סבורים כי הדבר עלול להוביל לכך שהצבא יוציא את מרבית הכסף "על המוכר והמהיר" במקום "על היעיל והנכון".
טרם הוחלט מה יהיה הרכב הוועדה ומי יהיו הגורמים שיינכחו בדיוניה.