הקרב על ל"ג בעומר: המשרד לשירותי דת יחלק מיליונים להדלקות ברחבי הארץ
הקרב על ל"ג בעומר: המשרד לשירותי דת יחלק מיליונים להדלקות ברחבי הארץ
ש"ס ואגודת ישראל ניהלו מאבק מי יממן את ההדלקות ברחבי הארץ שיחליפו את הילולה שבוטלה במירון. ש"ס ניצחה ותחלק דרך המועצות הדתיות 5 מיליון שקל לצורך מטרה זו, והיו"ר שלה, אריה דרעי, זוכה לקרדיט תוך יצירת זיקה אישית בינו לבין המהלך
המשרד לשירותי דת בראשות השר מיכאל מלכיאלי (ש"ס) יממן אירועי הדלקות לל"ג בעומר בכל רחבי הארץ בהיקף של כ-5 מיליון שקל. זאת כתחליף להילולה במירון שבוטלה מטעמים ביטחוניים. המימון יתבצע באמצעות המועצות הדתיות.
זאת בעקבות קרב פוליטי קשה שהתנהל בשאלה מי יממן את ההדלקות: המשרד לשירותי דת או משרד ירושלים והמסורת של מאיר פרוש (אגודת ישראל) שאחראי להילולה במירון. ש"ס ניצחה, ובמשרד המסורת אומרים שהדבר יקשה עליהם לפעול כדי למנוע הגעה של קהילות למירון.
ההילולה במירון היא האירוע הדתי הגדול בישראל ולפני האסון שאירע בו לפני שלוש שנים, בו נהרגו 45 משתתפים בעקבות הדוחק, היו מגיעים אליה מאות אלפי אנשים מדי שנה. בהוראת פיקוד העורף ההילולה בוטלה השנה בשל העובדה שמדובר באחד האזורים המטווחים ביותר על ידי ירי טילים של החיזבאללה. במקום זאת צפויות במתחם שלוש הדלקות קטנות וסמליות של נציגים של הציבורים החסידי, הספרדי והדתי לאומי.
מעבר לחשיבות הדתית והקהילתית של ההדלקות המסורתיות יש להן משמעות רבה גם מבחינת הקהילות בשל התרומות הגדולות שניתנות במהלכן. ההדלקות ביישובים מיועדות ליצור תחליף הן לקהילות והן להמונים שרגילים לעלות למירון. אחת ההדלקות האלטרנטיביות צפויה בכותל שם יערכו גם מעמדי "חלאקה" - תספורות לילדים בני שלוש. כן צפויה השתתפות גדולה בהילולה במתחם קבר שמעון הצדיק במזרח ירושלים שנמצא במחלוקת בין מתנחלים מהימין הקיצוני לתושבי שכונת שייח ג'ראח הערבים.
להשגת התקציב קדמה מחלוקת קשה בין ש"ס, שדרשה שהוא יעבור דרך המשרד לשירותי דת שבשליטתה ודרך המועצות הדתית הכפופות למשרד, ובין משרד ירושלים והמסורת של פרוש מאגודת ישראל שאחראי להילולה במירון. פרוש סובל מחולשה פוליטית בשל המחלוקות הקשות בתוך אגודת ישראל, וש"ס כאמור ניצחה. הניצחון שלה יוצר מצב שמשרד ירושלים והמסורת אחראי לכל ההיבטים בלתי מתגמלים של ל"ג בעומר כמו חסימת הדרכים למירון, ואילו ש"ס זוכה לחלק את הכספים.
אריה דרעי במרכז
לשם חלוקת הכסף הוציא המשרד לשירותי דת הודעה לפיה יפרסמו קול קורא בעניין. ההודעה נושאת אופי פוליטי מובהק ומאדירה את שמו של יו"ר ש"ס אריה דרעי, שהוא היחידי שזוכה לתואר רב (למרות שהיא מזכירה עוד שלושה גברים חובשי כיפה - מלכיאלי, מנכ"ל משרדו יהודה אבידן ושר האוצר בצלאל סמוטריץ', ש"ט).
ההודעה פותחת בהצהרה המנסה ליצור זיקה אישית בין דרעי לבין הכספים לחגיגות. בהודעה נכתב כי "יוזמת יו"ר תנועת ש"ס הרב אריה דרעי להמשיך את המסורת היהודית ולערוך מעמדי הדלקות ברחבי הארץ, יוצאת לדרך". זאת למרות שכל חרדי יודע כי הדלקות ברחבי הארץ לא תלויות בתקציב ממשלתי זה או אחר, ולמרות ששר הדתות בפועל הינו מלכיאלי. ההודעה גם לא מזכירה את היקף הקול הקורא, שהינו קטן למדי, ומנסה ליצור את הרושם כי מדובר בתקציב עתק.
ההתמקדות בפוליטיקה הפנים חרדית והפנים- מפלגתית הביאה לכך שמנסחי ההודעה אפילו לא התאמצו למנוע ביקורת ציבורית אפשרית, והיא עוררה תגובות נזעמות. יש לציין, כי לצד המוטיבציה הפוליטית הברורה של ש"ס, הרי שיש גם שני טיעונים עניינים שמשמיעים גורמים המקורבים לנושא לטובת המהלך. הראשון הוא כי אכן בשל העובדה כי העולים למירון יחגגו בתוך הערים, הרי שצפויים יותר משתתפים להשתתף בחגיגות אלו. טיעון שני הוא שהתקציב יאפשר להוריד את המוטביציה של חסידים נלהבים לעלות להר, באמצעות יצירת חגיגות מקומיות גדולות. לטענת גורמים במשרד הדתות, פיקוד העורף והמשטרה תמכו ביוזמה.