סגור
Dun's 100

סוריה, איראן וצפון קוריאה! שימו לב, קורבנות הטרור של השביעי באוקטובר באים לפדות את החשבון

תביעת ענק הוגשה בארה"ב, לפני מספר ימים על ידי 127 קורבנות הטרור של ה7/10 כנגד סוריה, איראן וצפון קוריאה, על תמיכתם החומרית במחבלי החמאס שאפשרה את הטבח הנוראי

שבת בבוקר של חג הסוכות, אלפי מחבלים פרצו את גבולות הארץ וחדרו אל הבתים שלנו, מצוידים בנשק ובשנאה אין סופית, הם רצחו, אנסו, חטפו, שרפו ובזזו את האחים, הילדים, וההורים שלנו. יותר מ- 2000 קורבנות, צעירים, ילדים וזקנים מצאו את עצמם עומדים אל מול שערי הגהנום ואין מי שיציל אותם. באותה העת, עם שלם נדרך לסייע, להציל, לחלץ אנשים מהתופת. גיבורים וגיבורות במדים, בכפכפים, עם נשק ובלי נשק התגייסו למען אחיהם ואחיותיהם. אין אדם במדינה שלא קם לעשות משהו על פי יכולותיו, סבתות וסבים בישלו, אמהות ואבות ארזו אוכל, אנשים רצו לתופת לסייע.
גם עו"ד ברק מלכית, מבעלי אלגבי-אגבלי-מלכית, משרד עורכי דין, שחזר במוצאי אותה השבת מחופשה בחו"ל ונחשף לזוועות, הבין מיד שהוא חייב להירתם למשימת ההצלה הלאומית. עו"ד מלכית מכיר את עולם המשפט על בוריו, הוא מרצה בקריה האקדמית משנת 2000 ועוסק כעו"ד מוסמך משנת 2001. את הניסיון הרב שלו, ביחד עם הניסיון של שותפיו למשרד, הלא הם עו"ד חן אגבלי ועו"ד יוסי אלגבי, הוחלט לרתום באופן ייחודי למען המאמץ הלאומי והחל החיפוש אחר הכלי משפטי שיוכל לעזור להם בכך.
בשלב זה החל המסע שיוביל בסופו של דבר לגיוס החוק למען קורבנות הטרור של אותה השבת ולעשיית צדק עבור הקורבנות ועבורנו כולנו כישראלים. החלה להיבחן האפשרות לתבוע את החמאס, את הרשות הפלסטינית, אולי להצליח ולעקל כספים של טרור. בוצעה התייעצות עם קולגות, פניה לגורמים שונים, בחינת פסקי דין, חיפוש תקדימים, בחינת פסיקות ועוד, אף אחד מהמשפטנים ועורכי הדין במשרד אלגבי-אגבלי-מלכית, לא נח לרגע.
עו"ד מלכית מתאר את התהליך ומסביר: "רבים התגייסו לעזור לנו לחפש דרך משפטית, התייעצתי עם פרופסור למשפטים, קולגות עם ניסיון רב בעולם המשפטים, אף אחד מאיתנו לא הכיר כלי משפטי שיכול להיות אפקטיבי. למעשה עלתה ההנחה שגם אם תמצא דרך כזו לא בטוח שאפשר יהיה לגבות כסף מארגון הטרור עבור הקורבנות ומשפחותיהם".
כחלק מסיעור המוחות, קולגה של עו"ד מלכית, קישר אותו למשרד עו"ד בוושינגטון, קרואוול ומורינג ( (Crowell & Moring LLP, שלהם ניסיון של שנים רבות בתביעות כנגד גופי טרור, בשמם של הנפגעים. למשרד יש כ- 2000 לקוחות כמעט כל שנה שמקבלים פיצויים על טרור. המשרד מונה כ 700 עורכי דין ומשפטנים, ובתוך כל אלה ישנה מחלקה קטנה שלה יש ניסיון של 25 שנים בתביעות של אזרחים אמריקאיים, נפגעי טרור ורזומה מכובד בתביעות כנגד מדינות וארגוני טרור. אחד המקרים המפורסמים היה התביעה שהגיש המשרד כנגד ממשלת לוב, בשמם של 270 נוסעי מטוס פאן אם שהתפוצץ בשנת 1988 לאחר ששני סוכנים לובים הטמינו בו פצצה. מקרה נוסף ומוכר לא פחות הוא התביעה כנגד איראן שהוגש בשנת 2001, בעקבות פיגוע טרור שהתרחש בשנת 1983 ובו שתי משאיות תופת נהוגות בידי מחבלים איראנים התפוצצו ליד שדה התעופה בביירות, בצמוד למתחם של חיל הנחתים האמריקאי ובצמוד למתחם של כוחות הצבא הצרפתי. פיגוע זה גבה יותר מ 300 קורבנות. במקרים אלה ובנוספים, התביעות כנגד מדינות תומכות הטרור הביא לתוצאה של תשלומי פיצויים בסכומי עתק של מיליוני דולרים.
נסביר רגע איך הדברים עובדים. בארה"ב ישנו חוק שאומר כי לא ניתן לתבוע מדינה, אך ישנו חריג ואם המדינה נקבעה כתומכת טרור, אזי ניתן להגיש נגדה תביעה. המדינה הנתבעת יכולה לבחור להתגונן או לא, בכל מקרה המשפט יתבצע. איראן סוריה וצפון קוריאה הוגדרו על ידי ממשלת ארה"ב כמדינות תומכות טרור, על בסיס ארועי העבר. אבל עדיין, איך תובעים מדינה.
עו"ד פורטנוי אריה ממשרד קרואוול ומורינג ( (Crowell & Moring LLP, מסביר: "לתבוע מדינה זה הליך משפטי שבו אנחנו מחויבים להביא ראיות חותכות של מעורבותה בארוע הטרור. לדוגמא, אם נתייחס לארועי 7/10, יש לנו תיעודים מצולמים של מחבלי נוחב'ה שאוחזים נשק שמיוצר בצפון קוריאה, באיראן, בסוריה. אנחנו יודעים להביא הוכחות של מעבר כספים וכלי נשק מהמדינות הללו למחבלי החמאס בעזה. אנחנו יכולים להוכיח באמצעות כלים משפטיים שמדינות אלה עודדו ותמכו בחמאס והביאו לטבח הנוראי של אזרחים רבים"
מי יכול לתבוע, מה קורה לאחר התביעה במידה ויש ניצחון משפטי?. את זה מסביר לנו עו"ד מלכית: "התובעים יכולים להיות אזרחים אמריקאים או בני משפחתם מדרגה ראשונה. המשפט יתנהל בשני חלקים, בחלק הראשון אנו נגיש לבית המשפט ראיות חותכות על מעורבותן של מדינות אלה בטרור של ה7/10, צילומים, סרטונים, מסמכים. בשלב השני יעלו התובעים, הלא הם 127 הקורבנות ובני משפחותיהם ויספרו את סיפורם אל מול בית המשפט. איראן, סוריה וצפון קוריאה לא חייבות לשלוח נציגים למשפט וסביר להניח שהם לא ישלחו. המשפט עדיין יתקיים כאילו הם שם".
ונניח וניצחתם במשפט, איך המשפחות מקבלות את הכסף שלהן? עו"ד מלכית מסביר: "את פסק הדין של בית המשפט האמריקאי מגישים לקרן הפדרלית לנפגעי טרור, USVSST, או בשם המלא שלה U.S. Victims of State Sponsored Terrorism Fund. הקרן הוקמה בשנת 2015 ומוחזקים בה כספים שהמדינה החרימה מארגוני טרור על ידי תפיסה של חשבונות בנק, כספים שהועברו באמצעות צינורות אמריקאיים לארגונים ולמדינות שהוכרזו כתומכות טרור. למשל בנק שהעביר כספים לאיראן למרות הסנקציות, מגיע ממשל האמריקאי ויכול לקנוס אותם לכאורה או שארה"ב מחרימה אותם, והם לא יכולים לקבל או למסור כספים, הם לא יכולים לסחור, הם סגורים בארה"ב. כספים אלה מועברים לנפגעי הטרור באופן יחסי בכל שנה, על פי היתרה בקרן ובהתאם לאחוזי התביעה של הקורבנות. הרעיון היה לא לתת את הכסף בבת אחת לנפגעים, אלא כל חודש מעט. בחלק מהשנים היו מקרים שלא היו כספים בקרן או שהיה מעט מאוד וזה כי חלק מהכספים שהוחרמו לא נכנסו לקרן עצמה משום שהמדינה נתבעה בקטע פלילי. כיום הקרן מונה כ 18,000 מוטבים וקיימת הצעת חוק על השולחן להרחיב את הסמכויות של הקרן ביחס לכספים המוחרמים על ידי המדינה, ובכך להגדיל את כמות הכספים בקרן".
1 צפייה בגלריה
עו"ד ברק מלכית 2024
עו"ד ברק מלכית 2024
עו"ד ברק מלכית 2024
(צילום: יח"צ)

מה הרעיון מאחרי התביעה הזאת, מה יעזור לנפגעים אם איראן, סוריה או צפון קוריאה, יפסידו בתביעה, מה יעזור להם הכסף?. עו"ד מלכית מסביר: זה מעבר לכסף, יש משמעות בנלאומית לתביעה כזו. חלק מהעולם הזה הוא עולם משפטי, חלק מההסברה הישראלית מתקיים בעולם המשפטי, התביעה נגד ישראל בהאג היא דוגמא לכך. עשינו ניסיונות לפנות לגורמים מדיניים שיסייעו לתביעה והצלחנו לגייס את הליגה נגד השמצה (ADL) לטובת התביעה. צריך להבין שזה הולך להיות משפט מתוקשר שבו נביא עדויות כנגד המדינות האלה. מה שקרה באוקטובר היה טרור, אף אחד לא יכול לערער על זה. אם צפון קוריאה מספקת כסף לחמאס הם אחראים על הטרור. ראינו תמונות וצילומים של נשק צפון קוראיני ששימש בתקיפה הזאת צריך להציג את זה בפני העולם. יש לנו עדויות של מומחים שהסברו שצפון קוריאה תמכו בחמאס ובחיזבאללה המון שנים. הם עזרו להם בבניית המנהרות, אנחנו נשים את המומחים האלה מול בית המשפט."
מענה לשאלה, איך גייסתם את הקורבנות, את המשפחות שלהם לתביעה הזאת?, קיבלנו מעו"ד חן אגבלי: "זאת הייתה עבודה סיזיפית של יותר מחצי שנה שבה כל המשרד גוייס לטובת העניין. בשלב הראשון יצרנו דף הסברה שבו הצגנו את הרעיון של התביעה. היה ברור לנו שאנשים, אזרחים אמריקאים ובני משפחותיהם, לא מכירים את הזכויות שלהם ואת האפשרות לתבוע. התחלנו להפיץ את השמועה בקבוצות וואטסאפ שונות, ברשתות החברתיות, העברנו את דפי ההסברה בין משפחות שנפגעו. לצערי, אין בישראל אדם אחד שלא מכיר מישהו שנפגע באותה שבת. אני רוצה לציין כאן את מסירותם של כל עובדי משרד אלגבי-אגבלי-מלכית, עורכי דין, שהתגייסו למשימה לילות כימים."
התביעה הוגשה לבית המשפט בארה"ב לפני מספר ימים בלבד ואנחנו כישראלים שואלים את עצמנו, מה דינה של תביעה זו אם בהרכב השופטים יישב פרו פלסטיני שירצה להוות מכשול לצדק. עו"ד מלכית מסביר: "אנחנו רואים מה קורה היום בעולם, זה הולך להיות רק משפטי ולא על הזכות של ישראל או על כל דעה פוליטית. זה הולך להיות על טרור ועל מי אחראי על הטרור הזה. האם הם סיפקו נשק או לא סיפקו נשק לטרור. זה יהיה משפט פומבי, רק חלק מהאנשים שתובעים יהיו כאלמוני או פלוני שהם צריכים להיות חסויים מחמת סכנה לחייהם. אנחנו ננצח וזה יהיה בחדשות, הגיוני שחלק מהעדויות לא יפורסמו, אבל העיתונות תדווח על התוצאות. בסוף היום הכסף יעזור לקורבנות להתמודד, הם לא יחלימו לעולם, אבל לפחות יוכלו לקבל קצת עזרה. זה משהו שאנחנו עושים עבור האנשים שרוצים ללכת בדרך הזאת".
אנחנו ממתינים להתפתחויות המשפט, ההערכה היא כי המשפט ייערך כשנה וחצי עד לפסיקה ולאחר מכן, יהיה את עניין הקרן והפיצויים שיעברו לקורבנות. בסיפור הזה האג'נדה היא מעבר לכסף, מדינה שלמה עברה ארוע טרור שצילק את נפשם של אזרחיה לדורות, זאת עוד דרך שאפשר לעזור לקורבנות עצמם ולנו כאזרחי ישראל.
אם אתם או בני משפחותיכם, אזרחים אמריקאים או קרובי משפחה מדרגה ראשונה של אזרחים אמריקאים שנפגעו מארועי השבעה באוקטובר, עדיין לא מאוחר להצטרף לתביעה. למיצוי זכויותיכם ניתן לפנות לאלגבי-אגבלי-מלכית, עורכי דין.
מאת עו"ד ברק מלכית, שותף במשרד אלגבי-אגבלי-מלכית, משרד עורכי דין
d&b – לדעת להחליט