תקציב 2024ברגע האחרון וללא משא ומתן: כך נשלחה הצעת התקציב למשרדי הממשלה
תקציב 2024
ברגע האחרון וללא משא ומתן: כך נשלחה הצעת התקציב למשרדי הממשלה
באוצר לא התקיימו דיונים לקראת תקציב 2024 גם במהלך סוף דצמבר, בגלל סירובו של שר האוצר סמוטריץ'. גם כשנעתר לפני כשבועיים לא שיקף מהי עמדתו; כך הופצה טיוטת התקציב כמעט ללא שיח עם משרדי הממשלה, פחות מ-36 שעות לפני ישיבת הממשלה
כפי שדווח בכלכליסט, טיוטת ההצעות של משרד האוצר התקבלה בזעם רב ובהפתעה במשרדי הממשלה השונים. קבוצת הווסטאפ של המנכ"לים געשה, עד שמנכ"ל משרד האוצר שלומי הייזלר ביקש משאר המנכ"לים לשמור על שפה נאותה וממלכתית, והבטיח כי ייעשה מאמץ לדבר עם כל המנכ"לים לפני שתתקיים ישיבת התקציב בממשלה מחר בצהריים.
תהליך התקציב בישראל הוא תמיד כאוטי ומלווה במשחקי כוח בין אגף תקציבים שבאוצר לבין שאר משרדי הממשלה, אך ההתנהלות בתקציב הנוסף ל-2024 שברה גם את השיאים הללו. הטיוטה הופצה כמעט ללא שיח עם משרדי הממשלה, אך פחות מ-36 שעות לפני ישיבת הממשלה.
בכדי להבין מה עומד מאחורי הטיוטה הזריזה והלא-מהקוצעת הזו, צריך לזכור את ההתרחשויות לקראת תקציב 2024. במשרד האוצר לא התקיימו דיונים לקראת תקציב 2024 גם במהלך סוף דצמבר, זאת בגלל סירובו של שר האוצר לדון בתקציב 2024. גם כששר האוצר סמוטריץ' נעתר לדון בתקציב 2024, ביום חמישי לפני שבועיים, הרי שבמהלך הדיון הוא שמר על פנים חתומות ולא שיקף מהי עמדתו בנוגע לצעדים שהציעו הפקידים המקצועיים בתוך המשרד. כבר האיחור הזה הביא לכך שהממשלה פספסה הזדמנויות להגדלת הכנסות שכעת לא ניתן ליישם (דוגמת ביטול נקודת זיכוי מגילאי 12, והקפאת מדרגות המס).
בכל התקופה הזו, סוף דצמבר ותחילת ינואר, מלבד העצבנות מתחילה להתפתח עצבנות במשרדי הממשלה וגם בקרב החברות העסקיות, חברות הדירוג, והמשקיעים. כל מי שיכול מתריע כי יש צורך במדיניות פיסקלית אחראית, הנגיד מתריע וגוער בממשלה ביום השני לשנת 2024: "אין אפילו יעדים פיסקליים לשנת 2024". גם פקידי האוצר מעבירים בכל דרך את המסר כי יהיו קיצוצים במשרדי הממשלה כדי לממן את עלויות המלחמה קצרות הטווח וארוכות הטווח. אך הם לא יכולים להגיד מילה מעבר, איך זה בדיוק ייראה, ומה זה יכלול ולא יכלול.
בשבוע שעבר סמוטריץ' הבין כי עליו להיכנס לתוך התקציב, החל לגבש מעין חבילת צעדים משלו והחל להציגה לראש הממשלה, לנגיד, ליו"ר ההסתדרות. אך הוא עדיין היה מלא בהתלבטויות פנימיות, זאת מכיוון שקיבל כתף קרה מראש הממשלה נתניהו ומיועצו שמחון. כל זה, אחרי שההצעות הקשות והשנויות במחלוקת יצאו מטיוטת התקציב. סמוטריץ' הצליח להגיע להסכמה עם פקידיו על כך שינסה לקצץ בכספים הקואלציונים 2.8 מיליארד שקל (מתוך הצעה של 5 מיליארד שהגישו באוצר), וינסה לסגור חלק ממשרדי הממשלה המיותרים.
אבל גם ההבנות המאוחרות של סמוטריץ' לא היו מוגמרות. אט אט התברר כי גם במשרד האוצר לא מצליחים ליישר את השורות. אגף תקציבים ואגף החשב הכללי החלו להתקוטט, החשב הכללי יהלי רוטנברג טען בדיונים הפנימיים כי אין צורך להגדיל את מסגרת ההוצאה האזרחית. ניתן להסתפק בקופסת 'מלחמה' מורחבת, ובצד ההוצאה הוא ינהל את התקציב באופן מצמצם ואחראי. רוטנברג ביקש לנצל את הלחץ התקציבי בכדי לערוך מיני רפורמה פנימית בתוך האוצר, וללחוץ על אגף תקציבים לחשוף את התקציב באופן שקוף יותר, שכן לטענת רוטנברג יש לא מעט כסף שמחביאים פקידי אגף תקציבים. מנגד, פקידי אגף תקציבים האשימו את רוטנברג בכך שהוא לא נוהג באחריות פיסקלית מספקת, וכי הניסוחים העמומים והמורכבים שלו מאפשרים לראש הממשלה נתניהו לחשוב כי ניתן לקדם תקציב 2024 ללא קיצוצים משמעותיים.
ככל שהתקרב הזמן, הבין סמוטריץ' כי הזמן דוחק, וכי הוא לא יצליח לפתור את מאבקי אגף תקציבים-חשב כללי בזמן המועט שנותר לו. סמוטריץ' הבין כי למרות מאבקיו עם אגף תקציבים, ברגע האמת הוא זקוק להם, הוא ביקש מהם שיגישו לו במהירות טיוטת תקציב ודחק את רוטנברג הצידה, רוטנברג שנפגע מההכרעה של השר, נעדר אמש בצעד מחאתי מהישיבה המשותפת של האוצר עם ראש הממשלה. אך מבחינה טכנית, באגף תקציבים קיבלו את ההוראה להתקדם ולהכין חוברת תקציב רק ביום שלישי בבוקר.
אחרי הישיבה עם ראש הממשלה, הבין סמוטריץ' כי אין מנוס מלפרסם חוברת עם ההצעות התקציביות, כי הזמן הרי דוחק. ולכן הוחלט לשים 'משהו' על השולחן, ולהתחיל להמתין לתגובות. גורם בכיר באוצר אמר לכלכליסט "הפעם זה שונה, אי אפשר להסיק מזה שיש הצעה שהיא תיכנס או שיש תמיכה בה, פשוט הבינו שצריך לשים משהו מהר על השולחן". או במילים אחרות, אם בדרך כלל האוצר משחיל עיזים לתוך הצעת התקציב, הפעם האוצר לקח עדר שלם של עיזים ושם אותו על הכתב.
המשמעות היא, שגם בעת כתיבת שורות אלו, פחות מ-24 שעות לפני תחילת ישיבת התקציב, אין לאף אחד מושג מה יהיה מחר. יש שרים שעדיין לא חשפו את ההתנגדות שלהם לתקציב, מכיוון שהם עדיין לא משוכנעים שמדובר במהלכים רציניים. מנגד, יש לזכור, כי הממשלה להוטה להעביר תקציב, שכן ללא תקציב היא תישאר פחות יציבה והיא עשויה להתגלגל לבחירות.