"המו"מ לא התנהל בתום לב": הסגל הבכיר ישבית את האוניברסיטאות בשבוע הבא
"המו"מ לא התנהל בתום לב": הסגל הבכיר ישבית את האוניברסיטאות בשבוע הבא
ביום שני יושבתו 7 אוניברסיאות ומיום שלישי יושבתו כל יום 2-3 מוסדות להשכלה גבוהה. פרופ' ענת זעירא, יו"ר המועצה המתאמת של ארגוני הסגל האקדמי הבכיר: "שכר המרצים נשחק מסוף 2019 בשיעור של 8.75%. אבל את ראשי האוניברסיטאות ואת האוצר זה לא ממש מטריד, ולא נראה שיש רצון לחתום איתנו על הסכם חדש". ועד ראשי האוניברסיטאות: "שביתה מיותרת שתפגע בסטודנטים"
סכסוכי העבודה במערכת החינוך מתפשטים. הסגל הבכיר באוניברסיטאות מתכוון לקיים שביתת אזהרה בשבע אוניברסיטאות ביום שני ה-1 במאי, ובהמשך השבוע ישבית כל יום שני מוסדות. זאת במחאה על גרירת המשא ומתן בידי האוצר והמועצה להשכלה גבוהה. יו"ר המועצה המתאמת של ארגוני הסגל האקדמי הבכיר באוניברסיטאות פרופ' ענת זעירא מאשימה את האוצר והמועצה להשכלה גבוהה ב"זלזול וחוסר תום לב" ו"ניסיון להפרטת ההשכלה הגבוהה".
שבע האוניברסיטאות שמייצגת המועצה הן: העברית, ת"א, בן-גוריון, חיפה, הטכניון, בר-אילן ומכון ויצמן. העיצומים אינם מתייחסים לאוניברסיטה הפתוחה לאוניברסיטת אריאל ולאוניברסיטת רייכמן הפרטית. לוח הזמנים של צעדי המחאה הוא: יום שני, 1.5 – שביתה בכל המוסדות. יום שלישי, 2.5 – שביתה בחיפה ובטכניון, יום רביעי – 3.5 - שביתה בת"א, בר-אילן ובמכון ויצמן; וביום חמישי, ה-4.5 שביתה בעברית ובבן גוריון. כיוון שהשביתה היא רק של הסגל הבכיר סביר שחלק משמעותי מהשיעורים ובייחוד התרגילים יתקיימו כרגיל.
לטענת זעירא, "ההסכם הקיבוצי שלנו נגמר בסוף שנת 2019, ושכר המרצים בישראל נשחק מאז בשיעור של 8.75%. אבל את ראשי האוניברסיטאות ואת משרד האוצר זה לא ממש מטריד, ולא נראה שיש רצון לחתום איתנו על הסכם חדש". לדבריה, "למרות חודשים של דיונים ובקשות חוזרות ונשנות, עדיין לא קיבלנו מסגרת תקציבית ברורה, שהיא התנאי והפתיח לכל מו"מ כלכלי. ההצעות שהגיעו בשלוש פגישות שהתקיימו בחודש האחרון ולאחר חודשים ארוכים של המתנה וגרירת רגליים, נמוכות משמעותית ממה שקיבלו הארגונים האחרים. מדובר בניהול משא ומתן בחוסר תום לב ובדרך בלתי מקובלת באופן שהביא אותו למבוי סתום".
עוד לדבריה, "במשך זמן רב נמנענו מנקיטה בצעדים ארגוניים מתוך רצון טוב להגיע להבנות. נקטנו עיצומים מדודים וזהירים מאוד כדי לצמצם ככל האפשר את הפגיעה בסטודנטים ובשגרת הלימודים. ההתנהלות מולנו פשוט לא מותירה לנו ברירה". היא מאשימה את הממשלה ב"ניסיון ל'הפרטת ההשכלה הגבוהה'. אנו יוצאים למאבק נחוש על זכותנו להיות מאורגנים, על עצמאותנו כחוקרים וכחוקרות, ועל עצמאות מערכת ההשכלה הגבוהה כולה".
מועד ראשי האוניברסיטאות (ור"ה) נמסר סבורים ש"מדובר בשביתה מיותרת שתפגע בסטודנטים". הוועד קורא לסגל הבכיר "להגיע לישיבות המשא ומתן שכבר נקבעו ולהימנע ממהלכי סרק חד צדדים". בור"ה טוענים ש"הופתענו מאוד לקבל את הודעת נציגי הסגל הבכיר על השביתה בשבוע הבא". לטענת ור"ה, הדבר קורה "בעיצומו של משא ומתן אינטנסיבי עם הסגל הבכיר, בהשתתפות ור״ה, ות״ת והאוצר ולאחר שבשבועות האחרונים הועלו הצעות שהולמות את הסכמי השכר במשק ומתייחסות למסגרת התקציבית". בור"ה מציינים שנציגי האוניברסיטאות "הביעו התנגדות למעבר למתווה של חוזים אישיים, על אף שהנושא נכלל בהסכמים אחרים שנחתמו לאחרונה".
בשבוע הבא - עיצומים במעונות "אמונה"
בתוך כך, גם מאבק שכר מטפלות מעונות היום מחריף. הסתדרות הפועל המזרחי הודיעה שמיום ראשון הקרוב תשבית את המעונות של אמונה בשעות הבוקר הראשונות מדי יום והמעונות יתחילו לפעול ב-10:00. זאת במחאה על כך שאין התקדמות לקראת הסכם קיבוצי שיעלה משמעותית את שכר הנמול של המטפלות. בקמפיין רשת בו פתחה הסתדרות הפועל המזרחי נכתב בין היתר: "שכר רעב למטפלות = סגירת המעונות", "בלי מטפלות אין מעונות". יו"ר הסתדרות הפועל המזרחי אבי סולימן אמר ש"אני מציע להנהלת אמונה ולשרים בממשלה להפסיק לנסות את כוחנו. לא נהסס לנקוט בצעדים כואבים יותר".
משבר מעונות היום המפוקחים מתבטא במחסור חמור בכוח אדם במעונות של כלל הארגונים בארץ. העזיבה המאסיבית של מטפלות בכל הארץ, נובעת באופן ישיר מהתקינה ומתנאי השכר הזעומים. עבודתן כוללת טיפול פיזי בפעוטות, ניקיון המעון, הזנת הפעוטות והעברת תכנים חינוכיים ופדגוגיים. רפורמת השכר של הסייעות בגני הילדים שנחתמה לאחרונה מחמירה את הבעיה ויוצרת אפליה בין מטפחות.
מנהלי 180 מעונות היום השיקומיים פנו היום לראש הממשלה בנימין נתניהו ולשר האוצר, בצלאל סמוטריץ' בדרישה להעלאת שכר המטפלות כדי למנוע סגירת המעונות. מדובר במוסדות בהם לומדים כ-3,000 ילדים הסובלים מאוטיזם, שיתוק מוחין ומוגבלויות נוספות. המחסור החמור בסייעות מסכן את קיומם.