המדינה חייבת להשקיע בפריפריה, במיוחד כעת
המדינה חייבת להשקיע בפריפריה, במיוחד כעת
הרשות להתחדשות עירונית פרסמה לאחרונה את החלטתה לגבי המקומות שבהן ניתן יהיה לקדם מתחמי פינוי בינוי. הופתעתי מאוד שמתוך 17 מתחמי פינוי בינוי שאושרה ברחבי ישראל רק 3 נמצאים בפריפריה. במילים אחרות, שוב אזור המרכז מקבל את ההשקעה המסיבית, יעבור התחדשות עירונית בעוד שהפריפריה תמשיך להתקיים בבניינים ישנים, שחלקם מטים ליפול.
לפי התכנית, בתל אביב ייבנו עוד 1208 דירות חדשות בשלושה מתחמים שונים, בנתניה, עוד עיר פופולארית מאוד שנהנית מהגירה חיובית ומעליית מחירים עוד 839 דירות ובחיפה עוד 225. לשם השוואה, במגדל העמק, עיר פריפריאלית במשך שנים ייבנו 720 דירות כשהצפי שהעיר תגיע מ30,000 איש ל-50,000 תוך שש שנים. טיפה קטנה מאוד בים צרכיה של העיר.
לדעתי, דווקא בימים אלה, כשאיזורי הדרום והצפון במדינה ספגו מכה נוראית שייקח שנים לתקן היה מתבקש מכל משרדי הממשלה והגופים המקצועיים לבחון כיצד ניתן להזרים כספים לאיזורים אלה, לחדש אותם ולהצעיד אותם קדימה. דווקא איזור המרכז, זה שממשיך לפעול ולחיות בשגרה יחסית הוא זה שבו אין ירידת מחירים, אין ירידה בביקושים אלא עולם כמנהגו נוהג.
בנוסף, לא ניתן להשוות כלל את כמות המטחים שאיזורים אלה ספגו ביחס לאזור המרכז. האם, באמת, אלה האיזורים שבהם צריך לחדש ולמגן טוב יותר כשיש ערי רפאים שלמות שתושביהן נמלטו מפחד הטילים והאיומים?
כשהמדינה והרשות להתחדשות עירונית רוצים לקדם פרוייקטים הם יודעים לעשות זאת מצויין. רק לפני מספר שנים יצא לדרך פיילוט במסגרתו המדינה היא זו שסיבסדה מיזמי פינוי־בינוי. הפיילוט לאתה תכנית יצא לדרך בארבע ערים - רחובות, ירושלים, גבעת שמואל ולוד, שבכל אחת מהן אושרו מספר תוכניות פינוי־בינוי. בערים שנבחרו היו מגרשים פנויים שאותם שיווקה המדינה ליזמים עבור בנייה למגורים, וההכנסות ממכירת הקרקע ליזמים יועברו לרשות להתחדשות עירונית, בניכוי 20% מהתמורה ובניכוי הוצאות פיתוח וחלף היטל השבחה. לפי התכנית, הרשות להתחדשות תפרסם קול קורא לבחירת יזמים שיקבלו סיוע כספי לקידום פרויקטים של פינוי־בינוי ובנוסף, היא תפנה רק ליזמים הפועלים בארבע הערים שבפיילוט, כשהמימון יינתן רק לפרויקטים בשכונות שבהן ידוע כי מחירי הדירות נמוכים, וכוחות השוק לבדם לא מאפשרים את מימוש הפרויקטים ביום שלאחר מהמלחמה בצפון ובדרום וכדי להחזיר את התושבים אל קריית שמונה, אופקים, שדרות, טבריה, המדינה תצטרך להראות כי היא משקיעה משאבים רבים לקידום הערים הללו. המשאבים צריכים להיות עזרה כלכלית לפרויקטים של פינוי בינוי כדי שסוף סוף התושבים יוכלו לראות התקדמות אמיתית בפרויקטים שבהם המדינה צריכה להכניס את היד לכיס כדי לייצר פרויקט כלכלי.
וכפי שראינו בעבר כשהמדינה רוצה היא יודעת לבצע זאת. צריכים לעזור לתושבים לראות שינוי אמיתי וממשי שקורה ולאשר פרויקטים בזמן הרבה יותר קצר של פינוי בינוי.
זיו אומיד הוא מנכ"ל ובעלים של קבוצת מרום