סמוטריץ' על טיפול בנק ישראל בריבית הבנקים: "מעט מידי, מאוחר מידי, לאט מידי"
סמוטריץ' על טיפול בנק ישראל בריבית הבנקים: "מעט מידי, מאוחר מידי, לאט מידי"
שר האוצר אמר היום בוועדת הכספים, כי יש התקדמות לקראת חקיקה שתצמצם את הפער בין הריבית שהבנק גובה על אשראי לבין זו שהוא נותן בפקדונות: "אני רוצה לווודא שהלחץ וההנחיות של הפיקוח על הבנקים יהיו הרבה יותר דרמטיים ממה שנעשה עד היום"
"אנו קרובים מאוד לנוסחה של חקיקה על רווחי היתר של הבנקים", כך אמר היום שר האוצר בצלאל סמוטריץ' בדיון בוועדת הכספים בכנסת.
ועדת הכספים דנה לאחרונה כמה וכמה פעמים בריכוזיות המערכת הבנקאית, ובאופן ספציפי בפערים הגבוהים בין הריבית שהבנקים גובים על האשראי לבין הריבית שהם מעניקים על הפיקדונות - היום התקיים הדיון הראשון בנושא בנוכחות שר האוצר.
סמוטריץ' הסביר, כי "מטרת המנגנון למיסוי רווחי היתר של הבנקים היא לשלול את התמריץ לייצר רווחי יתר מוגזמים, ולגלגל את אותם רווחים לציבור, ואנחנו מחפשים את המודל שיהיה בו מקסימום רווח ונוכל להחזיר כסף לציבור, ומינימום נזק. החשש הוא שנמסה והתוצאה תהיה שהבנקים מצמצמים את האשראי למי שהכי צריך אותו".
שר האוצר אף מתח ביקורת על האופן שבו התמודד בנק ישראל עם התופעה. "הטיפול של הפיקוח על הבנקים רחוק מלהשביע רצון: מעט מידי, מאוחר מידי, לאט מידי ופחות מידי נחוש". עוד אמר סמוטריץ' כי "אני רוצה ללוות את זה מעכשיו ברמה שבועית, לוודא שהלחץ וההנחיות של הפיקוח על הבנקים יהיו הרבה יותר דרמטיים ממה שנעשה עד היום.
גם בנק ישראל מבין שהוא צריך לפעול בצורה הרבה יותר נחושה מול הבנקים, הריבית על הפיקדונות והעו"ש זה חשוב, אבל בעיקר לטפל במי שאין לו. להקפיא ריביות, לתת גרייס, לפרוס לתקופה ארוכה יותר".
לצד הביקורת על הפיקוח על הבנקים בבנק ישראל, הטיל סמוטריץ' גם אחריות על הציבור ואמר: "מה שמקשה יותר מכל לייצר תחרות זו המודעות הציבורית. אנחנו רואים דביקות גדולה של לקוחות לבנקים. אם נצליח לייצר את שינוי המודעות הציבורי - זה יחולל שינוי דרמטי. זה מה שמאפשר לבנקים לנהוג בחזירות היום, ולקחת את הזמן - לגלגל את הריבית לפיקדונות לאט ולהרוויח בינתיים מיליארדי שקלים". בתוך כך הביע השר גם מורת רוח ממכירת חברות כרטיסי האשראי לחברות הביטוח, ואמר שמודעות ציבורית שתביא להגדלת התחרות הייתה גורמת "גם לחברות כרטיסי האשראי ללכת ולהפוך לבנקים, במקום להימכר לגופים מוסדיים".